Byta Träpanel Inomhus – Så Gör Du Steg för Steg

Träpaneler är ett trevligt och snyggt tillskott i alla hem. Men precis som allt annat kan träpanelerna slitas eller skadas. I vissa fall kan du behöva byta träpanelerna om de är slitna eller till och med söndriga. I denna artikel går vi igenom hur du byter träpanel inomhus.

Hur du byter träpanel inomhus

Att ta bort träpaneler från väggen är ett enkelt förfarande, så länge du har rätt verktyg och instruktioner.

Att ge ett rum ett nytt utseende eller ta bort en skadad sektion är två anledningar till att det är nödvändigt att ta bort väggpaneler. När du har tagit bort väggbeklädnaden har du friheten att ändra utseendet på rummet till nästan vad du vill.


Steg 1: Ta bort golvlisterna och vägglistarna

Innan du kan börja ta bort själva träpanelen måste du först ta bort alla golvlister och vägglister. Detta fungerar bäst med en kofot. För att göra detta, skjut verktyget under panelen eller remsan och lyft försiktigt upp det. Den kan nu enkelt loch försiktigt lossas från förankringen.

Steg 2: Bestäm typ av fastsättning av träpanelerna

Efter att den första panelen har tagits bort kan du nu se hur de enskilda panelerna fästs i understrukturen. De flesta vägg- eller trätakpaneler spikas, skruvas eller limmas.

Börja vid kanten av panelen, använd kofotet för att ta bort panelen. Du bör nu kunna se hur panelerna fästes. Skruva loss skruvarna eller lossa spikarna med kofot.

Om du inte kan se några spik- eller skruvhuvuden är det mycket troligt att det är limmade träpaneler.

Steg 3: Ta bort träpanelen

Spikade paneler kan vanligtvis lossas relativt enkelt och utan större ansträngning med hjälp av en kofot och sedan lossas. Skruvade paneler kan också vanligtvis tas bort snabbt och enkelt med en elektrisk skruvdragare. Se vår guide till de bästa skruvdragarna här.

Limmade träpaneler är däremot vanligtvis ett stort hinder. För när träpanelerna rivs ut fastnar ofta gammalt gips på träet.

Arbeta dig upp systematiskt, träpanel för träpanel. Använd understrukturen som en guide för att ta reda på var nästa skruv eller spik är. Med limmade paneler måste du vara försiktig så att du inte skadar väggen för mycket.

För att lossa limmade paneler från underlaget bör du helst arbeta med en mejsel eller liknande. För att göra detta, flytta verktyget under panelen, lyft upp det och ta bort det.

Beroende på hur starkt panelen är limmad kan det vara svårt och ta en rejäl utmaning att ta bort den. Om träbeklädnaden bara kan lossas med stor ansträngning eller med bestående skador på väggen rekommenderar vi att du konsulterar proffs. Även med integrerad takbelysning bör du, om du är osäker, ta hjälp av en expert att demontera takpanelerna i trä.

Steg 4: Ta bort underkonstruktionen från väggen

När träpanelen på vägg och tak har lossnat är det dags att ta bort underkonstruktionen. Understrukturen på en träpanel skruvas vanligtvis direkt på väggen.

För att inte förstora hålen i väggen eller taket i onödan bör du alltid skruva loss skruvarna och aldrig dra ut dem eller bryta dem. Ta bort andra delar som kan finnas vid området försiktigt.

Först efter att hela understrukturen har lossnat kan du ta hand om eventuella pluggar. För att göra detta, skruva en skruv halvvägs i pluggen och dra sedan försiktigt ut båda två från väggen.

Ta bort eventuella skruvar eller spikar från panelerna. Titta noga för att se till att du tar bort alla hinder du kan komma i vägen för att gå vidare. Du kan också använda en skruvmejsel eller pincett vid behov.

Bästa Skruvmejselsats – 11 Bäst i Test [Lista & Tips]

Steg 5: Renovera skadade väggar eller tak

Innan du applicerar ny tapet eller färg på din nu bara väggar, bör du först förbereda dem noggrant. För att göra detta, rengör ytan med en borste och ta bort alla lösa gipsdelar.

Eventuella luckor och borrhål som har uppstått kan repareras med spackel. Använd också en spackel för att ta bort allt lim som finns kvar. Ditt mål är att skilja panelen från allt lim och spikar som kan hålla det mot väggen.

Du kan sedan använda självhäftande gips och en efterbehandlingsspackel för att återställa en slät yta. Efter att ha applicerat en lämplig grundfärg kan du designa dina väggar igen enligt dina idéer.

Steg 6: Släng den gamla träpanelen

Sist men inte minst måste de gamla panelerna och träresterna slängas på rätt sätt. Även om obehandlat virke kan kastas i det deponi eller som träavfall måste generellt trä med limrester eller liknande kasseras separat.

Det är inte alltid som du kan ta bort gamla träpaneler utan problem. Dessa svårigheter kan uppstå:

 • Gammalt isoleringsmaterial under panelerna. Om du är osäker, be en expert undersöka om det finns farliga ämnen.
 • Du ser inga skruvar, men paneler är inte limmade
 • Smulande vägg eller tak bakom panelerna. Sätt upp ny gipsskiva, bygg om väggarna

Tips för att ta bort träpaneler utan att skada dem

 • Ta först ändremsorna. Använd en kofot eller mejsel. Skjut in den under den första panelen, lyft plattan och ta bort den från förankringen.
 • Titta nu för att se hur träbeklädnaden är fäst vid understrukturen. Det kan limas, skruvas eller spikas. Även om du enkelt kan ta bort spikar och skruvar, orsakar limet vanligtvis problem.
 • Kontrollera om du kan skala av de limmade panelerna utan att skada dem. Om detta inte är möjligt bör du söka råd från en professionell.
 • Dekorativ träpanel fungerar vanligtvis med spont.
 • När du Om du har tagit bort den första panelen kan du försiktigt dra ut nästa också.
 • För att återanvända panelen bör du vara försiktig så att du inte skadar eller böjer fästena.
 • Det som återstår är understrukturen som är ansluten till väggen. I gamla byggnader eller med mycket smulig gips är det ofta bättre att lämna understrukturen på plats.
 • Du kan nu fästa gipsskivor på den med motlister eller välja en ny träbeklädnad som passar din smak.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!