Cederhusen i Hagastaden hyllas som Årets Stockholmsbyggnad 2023

Cederhusen, ett av världens största trähusprojekt, har blivit utsett till Årets Stockholmsbyggnad 2023. Byggnaden, som ligger i kvarteret Bologna i Hagastaden, valdes fram av stockholmarna själva, med nästan 700 av totalt 4 100 röster.

“Cederhusen är en mycket värdig vinnare. Det är både tekniskt och miljömässigt intressant som ett av världens största trähusprojekt. Dessutom bidrar det till nya bostäder centralt i staden,” säger juryns ordförande stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog.

Det här är det 14:e året i rad som Stockholms stad arrangerar tävlingen Årets Stockholmsbyggnad, där tio finalister valdes ut av en jury. Juryns kommentar om Cederhusen lyder: “Cederhusen sätter en ny standard i Stockholm för vad ett trähus kan vara och hur det kan bidra till i Stockholm stadsbild. Stockholm präglas i hög grad av ljusa putsade fasader och Cederhusen är ett gott exempel på hur nya material kan samverka med stadens traditionella ton och utformning. Kvällstid bidrar belysning vid entréer, balkonger och gårdar med mänsklig värme. Byggnadernas utformning fungerar väl både på långt håll och på detaljnivå”.

Arkitekten bakom projektet är General Architecture och byggherren är Folkhem. Anna Ervast Öberg, chef på Folkhem, uttrycker sin stolthet över utmärkelsen: “Vi är oerhört stolta att ha vunnit Årets Stockholmsbyggnad! Det visar att stockholmarna också ser det vi ser: att bygga i trä är inte bara är bra för klimatet, det bidrar också till en vacker och harmonisk stadsbild med nya kvaliteter. Vår förhoppning är att Cederhusen kan stå symbol för början på en accelererad klimatomställning i hur vi utvecklar våra städer med tillägg i naturliga material och fungera som inspiration för fler vackra byggnader i trä i Stockholm”.

Josef Eder, en av de ansvariga arkitekterna på General Architecture, tillade: “Fantastiskt roligt att Cederhusen blir årets Stockholmsbyggnad! Det måste vara det finaste pris man kan få som stockholmsarkitekt. Särskilt roligt att juryn uppmärksammat hur byggnaden stämmer in i och berikar stadsbilden med en ny och på samma gång traditionell arkitektur. Det värmer att stockholmarna uppskattat resultatet av många års hårt och roligt arbete”.

CPriset, en bronsplakett, delades ut till Cederhusen av juryns ordförande stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!