Checklista för Ombyggnad av Hus: Allt du behöver veta & Tänka På

Det kan vara roligt att göra om ditt hem, men samtidigt stressigt. De flesta projekt är dyra och tidskrävande, så husägare vill spika på det på första försöket. Oavsett om du har bestämt dig för att renovera hela ditt hus eller bara en del kommer denna checklista för husrenovering att hjälpa dig att peka i rätt riktning.

Fortsätt läsa för att upptäcka åtta steg för ombyggnad av ditt hem.

1. Börja med de väsentliga frågorna

Innan du börjar ringa entreprenörer eller tittar på färgprover måste du fråga dig själv några avgörande frågor. För att bäst förbereda dig, ställ dig själv två versioner av varje fråga – vad du skulle göra i en drömvärld och vad som är mest meningsfullt baserat på din nuvarande verklighet.

1. Börja med din budget

Realistiskt sett, hur mycket kan du spendera på en fastighetsrenovering? Skulle du vara villig att ta ett extra lån? Efter att ha svarat på dessa frågor kan du bättre avgöra hur du ska spendera dina pengar. Planerar du till exempel att renovera hela huset eller en enskild del av fastigheten? Båda är möjliga, men hur mycket du kan ändra kommer att variera beroende på din budget.

Tänk slutligen på hälsa och säkerhet – behöver du slutföra några projekt för att göra utrymmet beboeligt? Om så är fallet måste de ha företräde. Nu när du har tänkt på budgeten, projektprioritering och hälsa och säkerhet är du redo att gå vidare till planeringsstadiet.

2. Följ en checklista för hemreparation

Om du fastnar när du försöker bestämma vad du ska renovera, kan en checklista för hemreparationer vara perfekt lösning. Gratisversioner finns tillgängliga online om du söker efter “checklista för husrenovering” och skriver ut den som tilltalar dig. Du kan hitta typer avsedda för specifika rum, medan andra kommer att inkludera fastigheten i allmänhet. Därifrån kan du gå runt i ditt hem och bocka av de föremål som du vill renovera eller byta ut.

Det bästa sättet att kontrollera hälso- och säkerhetsproblem är att få en professionell inspektion avslutad. Om du nyligen köpte huset kan detta ha varit en del av köpprocessen, men annars kan du boka ett besök när som helst.

Baserat på den första rapporten kanske du vill att en specialist ska komma ut och ta en närmare titt på alla unika problem du har. Experter som en arkitekt eller byggnadsingenjör kan ge dig mer vägledning än en allmän inspektör om du upptäcker sprickor i dina väggar eller grund.

3. Börja planera

Nu är det dags att börja planera och prioritera. Ta fram penna, papper och en miniräknare. Vad skulle du vilja fokusera på efter att ha analyserat din checklista för hemreparation och heminspektionsrapporten? Om du har bestämt dig för en komplett husrenovering, hur mycket kommer din budget att täcka?

Skapa ett kalkylblad och påbörja efterforskningar för att få en grundläggande förståelse för kostnader. Dina siffror kommer att vara uppskattningar i detta skede, men de kommer att ge dig en utgångspunkt innan du når ut till inredningsarkitekter och entreprenörer. Kontrollera om ditt område kräver tillstånd för de projekt du funderar på. Bygglov är en extra kostnad, så kom ihåg att räkna in dem i ditt finansiella kalkylblad.

Om du försöker bestämma vilka projekt som är värda att investera, överväg avkastningsvärdet om du skulle sälja. Koncentrera det mesta av din budget på uppgifter som ger dig störst lycka och avkastning på investeringen.

4. Leta efter inspiration

Du har bestämt dig för projekten och en allmän budget för varje uppgift, så nu är det dags att söka inspiration. Titta på dina platser, tidningar och butiker för idéer. Även om materialen ligger utanför din prisklass kommer de att vägleda din design, och du kanske kan hitta liknande produkter närmare din budget.

Om vänner och familj nyligen har renoverat deras hem, be om råd om för- och nackdelar med deras erfarenhet. Vissa människor kan till exempel slösa ut, men har köparens ånger när de lär sig att ett alternativ skulle ha varit mer hållbart och billigare.

Pinterest erbjuder ett brett utbud av design som kommer att väcka kreativitet för alla husägare. Många av bilderna innehåller direktlänkar till de produkter som används, så att du kan replikera det estetiska. Du kan också titta på sociala medier som Instagram för trendiga idéer.

Du kanske vill skapa en sammanhängande design för hela huset, så spara alla dina inspirationsbilder, även om de är ett projekt du för närvarande fokuserar på. Överväg att kontakta en inredare eller professionell om du är osäker på vilken riktning du vill ha för projektet.

5. Konsultera entreprenörer

Be om rekommendationer och gör din research innan du väljer en entreprenör för din ombyggnad av ditt hem. Du vill arbeta med ett proffs, och i den här branschen säger ett gott rykte mycket. Om du bestämmer dig för att välja någon från internet, be om referenser.

Analysera de projekt du planerar att slutföra under ombyggnaden och bedöm om du vill slutföra något självständigt.

Arbete från ditt håll är ditt bidrag till projektet och det kan drastiskt minska arbetskostnaderna. Du bör skapa en detaljerad plan med vad du vill göra själv och skicka det till dina bästa entreprenörsval. Be dem om en offert för att få en tillförlitlig uppskattning av kostnaden. I vissa fall kan offerten hjälpa dig att välja mellan entreprenörer.

6. Köp försäkring och påbörja rivningen

Innan rivningen påbörjas på din fastighet, överväg att köpa en byggriskförsäkring. Denna policy hjälper till att skydda mot skador som kan uppstå under byggets gång. De flesta kommer att täcka allt från stöld och skadegörelse till naturkatastrofer som hagelstormar och översvämningar. Med din entreprenör vald, ditt projekt designat och din försäkring vald, är det dags för det fysiska skedet att börja — med rivning!

Att följa säkerhetsåtgärder som att bära skyddsutrustning hjälper till att starta rivningsprocessen. Kom ihåg att ta före-bilder för att jämföra med den färdiga produkten. Du måste hyra en soptunna för att hålla avfallet, och du bör också hyra en förvaringsenhet eller flytta möbler och väsentliga föremål ut ur byggzonen. Ju tidigare byggarbetare slutför rivningen, desto snabbare kan de gå vidare till nästa steg.

7. Hjälp till

När rivningen är klar kommer din entreprenör att börja åtgärda strukturella problem och säkerhetsproblem. De kommer att följa upp med inramning och installation av el, VVS och VVS vid behov. När de fungerar, visa ditt stöd genom att vara tillgänglig om de har några frågor. Medan du utan tvekan är exalterad över att se framstegen, visa tålamod och ge arbetarna utrymme att slutföra sina jobb.

Begär en genomgång för att inspektera ombyggnadens framsteg om du inte bor på plats. Genom att göra det kan du ta itu med frågor och problem innan dina byggare lägger isolering och gips. Om du är tillgänglig, ge din hjälp för att se om du kan spara pengar eller påskynda processen genom att hjälpa till. Kom dock ihåg att om du inte är bekant med detta arbete kan det vara bättre för dig att hålla dig ur vägen.

8. Sista touch

Mindre projekt, som att måla eller dekorera, kan vara något du kan slutföra i slutet av bygget skede. Nu har du chansen att försköna och försköna utrymmet så att det passar din stil. Använd din fantasi och tillbehör som du vill. I det här skedet kommer du att njuta av att ombyggnadsprocessen kommer samman.

Kom ihåg att ta bilder av ditt nyligen uppdaterade utrymme för att jämföra med den gamla designen. Du kan äntligen fira eftersom du framgångsrikt har gjort om och nu kan bo i ditt nyrenoverade hem. Dela din upplevelse på sociala medier så att dina vänner och familj kan glädjas tillsammans med dig. De kanske till och med vill ha ditt råd inför sin nästa ombyggnad!

Nödvändiga ombyggnadstips per rum

Nu när du känner till de grundläggande stegen för att slutföra en ombyggnad, är det dags att dyka djupare in i specifika rumsrenoveringar. Om du vill ha fyra tips att tänka på för de mest avgörande rummen i varje hus, läs vidare!

1. Kök

Som hjärtat i hemmet är ditt kök ett av de mest besökta rummen i hus. Ett renoverat kök har en hög ROI (return on investment) och kan fungera som ett betydande försäljningsargument om du väljer att flytta. Tänk på dina mål för rummet – om du älskar att laga mat kan ett kockkök vara din dröm.

En genomsnittlig köksrenovering kostar cirka 130.000 kr till 400.000 kr, så bestäm om du vill slutföra en översyn eller en uppfräschning, eftersom prisskillnaden blir avsevärd. Använd en ritning eller planritning och ägna särskild uppmärksamhet åt el- och ventilationsarbeten. Se till att saker och ting är upp till kod och planera med omsorg. Du vill skapa en layout som känns rymlig och naturlig.

Tips: Be entreprenörer att placera apparaterna och skåpen i deras avsedda utrymmen och gör en genomgång innan installation. Det blir lättare att omarbeta allt som ser eller känns besvärligt innan du skruvar fast det i golvet eller väggen.

2. Badrum

Badrum kan vara vackra, men man vill också att de ska vara praktiska. Välj golv och kakel som passar din livsstil. Säkerhet är avgörande, särskilt i ett badrum, så välj en kakel som inte är för hal när den är våt. Tänk också på att komplexa konstruktioner kan innebära mer injekteringsbruk för dig att rengöra.

Försök att maximera utrymmet genom att installera kreativa förvaringslösningar och storleksanpassade fixturer. Ett överdimensionerat badkar kan få ditt område att kännas trångt, så se till att mäta i förväg.

Tips: Tänk på belysning om du tänker sminka dig i badrummet. En enda taklampa kanske inte passar alla dina badrumsbehov.

3. Vardagsrum

Var särskilt uppmärksam på detta rums design och inredning vid ombyggnad. Det kommer sannolikt att stå i centrum för gästbesök, helgdagar och familjenätter. Du bör tänka på tillgängligheten för uttag i det här utrymmet, särskilt om du tänker ha ett heltäckande underhållningssystem.

Eftersom det sannolikt kommer att vara mycket trafik i det här området, välj hållbart golv som tål dagligt slitage. Välj möbler som passar i rummet för att minska risken för att det ska kännas överfullt. En översyn av vardagsrummet är en chans att uttrycka din personlighet, men det kan vara klokt att börja med neutrala väggfärger och piffa upp designen med tillbehör som filtar och slängkuddar.

Tips: För att skapa ett extra lager av intresse, designa en fokalvägg. Det kan vara så enkelt som en anmärkningsvärd målning eller öppen spis, eller så detaljerad som en vägg av fönster eller ett utsmyckat tapetmönster. Välj något som passar din estetik.

4. Sovrum

Vad vill du att göra i ditt sovrum? Väggfärgen du väljer kan öka känslor av vila och lugn eller passion och lust. Tänk på vilken stämning du vill vakna upp i och börja designa. Eftersom det här är huvudområdet är det viktigt att ta hänsyn till dina behov som garderobsutrymme och tillgängliga uttag vid sängen.

Försök och tänk på helheten — medan ytterligare utrymme för en sittgrupp kan vara en tillgång kan det kännas stressigt att skapa ett kontor i din mästeroas. Precis som de andra rummen, installera olika belysningar som passar alla situationer.

Tips:

Se till framtiden. Om du är intresserad av att åldras på plats kan det hjälpa att designa ditt master bedroom på första våningen i ditt hem. Fundera på vilka modifieringar som skulle göra upplevelsen mer bekväm när du åldras och installera dem tidigt.

Slutsats

Du har klarat det! Med denna omfattande checklista för husrenovering kommer du framgångsrikt att navigera i alla fastighetsrenoveringar du kan tänka dig. När du är osäker, gå igenom de åtta huvudstegen och ta en närmare titt på de fyra dedikerade tipsen för ombyggnad av rummet.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!