Cortana, Alexa eller Siri? Den kompletta guiden till smarta Högtalare

Varje smart hem börjar med en smart högtalare, som fungerar som din hemassistent och en kontrollpanel för hela hemmet. Du går in i ditt hem och hälsar på din röstassistent, och hon hälsar dig tillbaka och tänder lamporna så att du inte fumlar med dina väskor. Den skapar förutsättningar för den stressfria atmosfären i ett smart hem så att du har den hjälp du behöver. Men hur väljer man när det finns så många smarta hemhögtalare på marknaden?

Ta dig tid att utbilda dig själv om vad som är tillgängligt innan du förbinder dig:

Välj röstassistenten som fungerar för ditt hem

Hårdvara och estetik varierar från modell till modell, men assistentmjukvaran förblir densamma. Microsofts produkter erbjuder Cortana, Amazon-högtalare ger dig Alexa, och naturligtvis har Apple Siri. Låt oss ta en titt på var och en och se var deras styrkor och svagheter ligger:

Cortana

Cortana är anmärkningsvärt okomplicerat när det kommer till schemaläggning av uppgifter. Hon utmärker sig på att följa enkla regler, som att “släck lamporna klockan 8” eller “slå på hemsäkerhetssystemet”, och kommandon misslyckas sällan.

Cortana lider av att vara den senaste på tåget, som lanserades 2014, hela fyra år efter Siris introduktion. Microsoft ligger några år efter med samma innovationer för taligenkänning som Siri emulerar så effektivt. Tyvärr tenderar Cortana att ha mer problem med att höra kommandon än någon av konkurrenterna.

Vilka är de bästa Cortana smarta högtalarna?

Hittills är Harmon/Kardon Evoke den enda Cortana smarta högtalaren på marknaden. Den har 360-graders röstigenkänning med 7 mikrofoner så att den kan höra dig oavsett var du är. Unikt är att Evoke kan ringa och ta emot Skype-samtal, vilket ingen annan smart högtalare på marknaden kan göra. Tyvärr är Skype-samtal förmodligen inte en tillräckligt bra anledning att välja Evoke framför Echo-modellerna, eller HomePod.

Alexa

Alexa har utmärkelsen att vara den första smarta assistenten som har en plats i hemmet med Amazon Echo-systemet. Hon designades speciellt för att hjälpa dig att sköta ditt hem sömlöst, och hon gör ett bra jobb med det. Du kan prata med henne direkt, eller om du är på jobbet och behöver tända lamporna för barnvakten kan du berätta för henne via Echo-appen. Det finns också den uppenbara fördelen med att använda Alexa för att handla på Amazon.

Alexas största svaghet är att när hon inte förstår dig så säger hon inte alltid det till dig. Ibland är hon bara tyst, och du vet inte om hon har förstått kommandot och tyst justerat rumstemperaturen, eller om hon inte hörde dig. Det kan sluta med att du upprepar samma kommando flera gånger innan hon säger till. Lyckligtvis är hennes röstigenkänning mestadels solid, så det är inte ofta som detta är ett problem.

Vilka är de bästa Alexa Smart-högtalarna?

Alexa var den första på scenen, så hon är den enda röstassistenten som för närvarande finns på flera tillgängliga modeller:

Amazon Echo

Den revolutionära världens första smarta hemhögtalare, Echo erbjuder full kontroll och intuitiv använda sig av. Finns med förbättrat andra generationens Dolby-ljud, och den kommer i eleganta metalliska färger som smälter in i din inredning.

Echo Plus: Echo Plus gör allt som Echo gör, men med extra kraftfull brusreducering för bättre röstigenkänning. Det finns också i många fler stilalternativ än originalet Echo, inklusive naturliga träfibrer och lyxigt grått tyg.

Amazon Echo Dot: En kompakt version av Echo du kan lita på ensam, eller använd för att på ett billigt sätt lägga till ny Echo-funktion i varje rum.

 

Siri

Alla som har haft en iPhone vet att Siris bästa styrka är att förstå språket som vi gör, så du behöver inte memorera specifika fraser för att få henne att göra det du behöver. Du kan säga “Siri, lampan släcks”, “Siri, snälla dämpa rummet” eller till och med “Siri, det är läggdags!” och resultatet är detsamma: hon släcker lamporna. Och medan hon håller på, önskar hon dig en god natt, för hon är praktiskt taget mänsklig.

Siris enda verkliga nackdel är att hon är något långsam på att svara när du behöver arbeta med en tredjepartsapp. Om din smarta TV har sina egna appar kan Siri släpa efter när du försöker göra begärda uppdateringar av din DVR; eller så kanske hon inte är kompatibel med det alls (Apple kan vara kräsen när det gäller stöd från tredje part).

Vilka är de bästa Siri Smart Home-högtalarna?

Tyvärr kom inte Apple HomePod till en 2017 release som hela världen hoppades. Tack vare Siris ultraintelligenta språkkunskaper och Apple-konstruerad ljudteknik är detta en avancerad smart högtalare.

Så, vad är domen? Den rätta smarta hemhögtalaren för ditt hem beror till stor del på dina preferenser och behov som husägare, men om du enbart tänker på funktionalitet är det bästa Alexa eller HomePod som erbjuder sömlösheten av Siri som din personliga assistent. Om du behöver alternativ och beprövade värden, är någon av Echo-modellerna en bra insats. Tyvärr är Cortanas Evoke något matt och erbjuder ingen extra funktionalitet jämfört med sina konkurrenter. På den ljusa sidan, vad du än väljer kommer säkerligen att ge mer effektivitet och roligt till ditt hem!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!