D-Sub-kontakt. Vad är det och vad används det till?

D-Sub-kontakter (https://www.tme.eu/se/katalog/d-sub-kontaktdon_100038/), även kallade VGA, är en av de vanligaste kontakterna och tillverkningen av dem började för länge sedan, i slutet av 80-talet. Det är analoga kontakter, vilket gör att kvaliteten på den överförda bilden är sämre än i fallet med digitala kontakter. Den maximala bildupplösningen som kan skickas via denna typ av kontakt är 2048×1536. Den skickar en bildsignal (inte ljud).

D-Sub-kontakter

När du använder en D-Sub-kontakt konverteras signalen två gånger. Först av grafikkortet från digitalt till analogt och sedan av bildskärmen från analogt till digitalt. Detta orsakar en viss bildförlust. Men inte så mycket att det inte är bekvämt att använda den. Den upplösning vi får tack vare den analoga signalen är tillräcklig för att använda Internet, göra kontorsarbete eller titta på film. Den här typen av kontakter används också ofta i nya enheter och är fortfarande mycket populära.

D-Sub-kontakter med olika antal stift

D-Sub-kontakter har olika antal stift. De mest populära är de med 9, 15, 25, 37, 50 eller 60 stift. Vanligtvis anger numret i namnet typen av kontakt, särskilt antalet stift. En av de mest populära kontakterna är D-Sub 15-kontakten. D-Sub15F-undertypen används ofta i datorer som VGA-, SVGA- och XGA-kontakter. Det är värt att notera att D-Sub-kontakten förutom att visa bilden också kan användas på andra sätt. Den används också som en kontakt för seriell port, parallell port, SCSI och andra. Antalet stift anger hur den används.

Robust konstruktion

Fördelen med D-Sub-kontakten är utan tvekan dess gedigna utförande. De har ett metallhölje och har speciella låssystem, t.ex. fläckiga skruvar, glidlås, stabiliserande lås. Tack vare detta är enheterna bättre anslutna till varandra och kopplas inte bort.

Det finns många olika D-Sub-kontakter. Vi kan hitta dem med horisontell, vertikal eller vinklad orientering. Du kan också hitta kontakter med ström- och signalkontakter. Det finns även versioner för THT- och SMT-montering. Ett rikt erbjudande finns i butiken: https://www.tme.eu/se/. Det lönar sig att ta en titt här och bekanta sig med de föreslagna lösningarna.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!