Dammsuger du på Fel Sätt? 5 Tips till ett Renare hem

Många människor tänker på dammsugning som en av de enklaste hushållssysslorna. Men om du bara drar dammsugaren fram och tillbaka över golvet kan du lämna smuts, damm och annat skräp efter dig!

Börja dammsuga på rätt sätt genom att följa dessa fem tips:

1. Välj rätt dammsugare

Det första steget för att lära dig hur du använder din dammsugare på rätt sätt är att välja rätt dammsugare. Upprättstående dammsugare med påsar är bäst för hem med mycket mattor. Om du väljer denna stil, se till att hitta en med en justerbar höjd borstrulle. Detta gör det lättare att ta bort smuts, damm och skräp från olika typer av mattor.

Upprättstående dammsugare är inte idealiska för hem med mycket trägolv. Faktum är att om det inte är möjligt att stänga av borstrullen kan din dammsugare faktiskt repa dina trägolv. För att undvika detta problem, använd en kanisterdammsugare eller en lätt och billig pinndammsugare på trägolv eller klinkergolv.

2. Håll dig till ett schema

Många människor väntar tills de ser djurhår och damm som täcker deras golv innan de tar ut dammsugaren ur garderoben, men gör inte detta misstag. När golven ser ut som dessa kan smuts och skräp vara för svårt att ta bort med ett vakuum. Sätt upp ett dammsugningsschema och håll dig till det, oavsett om golven ser ut att behöva rengöras eller inte.

Det räcker vanligtvis att dammsuga en gång i veckan eller varannan vecka. Men om vissa områden i ditt hem får mer gångtrafik än andra, planera att dammsuga dessa rum oftare.

3. Rengör dammsugaren regelbundet

Dammsugare är mycket effektivare när de är rena, så ta lite tid varje vecka eller så för att rengöra insidan av din dammsugare. Börja med att skölja och torka av behållaren med en mjuk, icke-nötande trasa. Lägg behållaren åt sidan och sätt inte tillbaka den på plats förrän den har torkat helt. Kontrollera sedan vakuumfiltret för att se om det är smutsigt. Vissa filter kan tvättas och återanvändas medan andra behöver bytas ut, så ta en titt på tillverkarens instruktioner för att se vad du ska göra.

Ta slutligen bort basplattan från vakuumet så att du kan komma åt vispstången. Använd en liten sax för att klippa av trådar och hår bort från vispstången. Att göra detta kan vara tidskrävande, men det kan avsevärt öka maskinens effektivitet. Nu när dammsugaren är ren, sätt tillbaka alla delar på plats och koppla in den så att du kan börja arbeta på dina golv.

4. Dra fördel av tillbehör

De flesta dammsugare är designade med ett antal olika tillbehör såsom borstar och stavar. Men tyvärr misslyckas många med att dra nytta av dessa bilagor. Om du vill suga upp varje fläck av smuts och damm i ditt hem, börja använda dessa tillbehör när du dammsuger.

Dammsugarmunstycken gör det lättare att ta bort damm och andra allergener från svåråtkomliga ställen som bakom möblerna och i hörn. De kan också göra det lättare att ta bort smuts, damm och skräp från lampskärmar, soffor och till och med hundsängar.

5. Rör dig långsamt och stadigt

Skynda dig inte snabbt igenom den här uppgiften så att du kan bocka av den på din att göra-lista. För att städa ditt hem ordentligt, flytta dammsugaren långsamt och stadigt över golven. Genom att flytta vakuumet i långsamma, överlappande rörelser kan upp till 85 % av damm och allergener avlägsnas. Dammsugaren blir inte alls lika effektiv om du flyttar den snabbt över golvet. Dessutom att flytta den fram och tillbaka snabbt kan skada golven och få områden med hög trafik att se mer slitna ut.

Det tar inte mycket tid eller ansträngning att införliva dessa tips i din städrutin, men det kommer att löna sig på ett stort sätt. Genom att följa dessa tips kan du göra ditt hem renare än någonsin!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!