Därför ska du Använda Armeringsnät

När du gjuter en betongplatta så betyder det att du har större ytor som behöver armeras. Är det en framförallt stor grund så kan det ibland handla om flera tusen kvadratmeter.

I det här fallet så är det olämpligt av flera anledningar att lägga ut armeringsstål i alla riktningar. Av den anledningen så använder man sig istället av så kallade armeringsnät vilket är armeringsstål som blivit sammanfogade för att bilda ett stort nät och på så sätt kan användas för att fördela de spänningar som kan bildas i gjutningen.

Tillverkning och användning av armeringsnät

Det kanske vanligaste användningsområdet för armeringsnät är i gjutna plattor eller konstruktioner som spänner över större ytor. Armeringsnät används också i bjälklag och som nät i väggar.

I regel så tillverkas armeringsnät av kalldragen profilerad tråd men en annan variant tillverkas av varmvalsad tråd.

Problemet med gjutna plattor

Även fast betong är ett väldigt starkt material så är det samtidigt också väldigt sprött och kan lätt spricka utan stöd. Det kan i många fall räcka med plattans vikt för att skapa sprickor på ytan.

Ofta är dessa sprickor bara rent estetiska men det kan också hända att de påverkar konstruktionens hållbarhet. Genom att använda dig av armering så kan du minska riskerna för detta avsevärt. Genom att använda dig av ett nät som täcker hela ytan så fördelas plattans vikt och spänning vilket i sin tur minskar riskerna för att sprickor ska dyka upp.

Vad finns det för typer av armeringsnät?

Det finns flera olika varianter av armeringsnät beroende på tillverkare. De mest vanligt förekommande varianterna är standardnät, fingerskarvade nät, envägsnät, väggnät och mininät.

Ett fingerskarvat nät gör det möjligt att undvika att överlagra nät i hörn. I vissa fall kan det förekomma så mycket som fyra nät ovanpå varandra i hörn men denna typ av nät är konstruerade för att undvika det.

Beteckning och dimensioner

När man döper armeringsnät så brukar man göra detta utefter en viss standard som direkt talar om dimensionerna på mattan. Ett exempel är ett nät med siffrorna “7150”.

Den första siffran, i det här fallet “7”, talar om vad tjockleken är på stålet i mattan. I det här fallet så är det 7mm. De kvarvarande siffrorna talar om hur stor diametern är på rutorna i nätet, vilket i det här fallet är 150mm.

Med andra ord så är det väldigt enkelt att avgöra vilka dimensioner ett armeringsnät har så länge du har koll på i vilken ordning siffrorna räknas upp. Här kan du hitta prisvärda armeringsnät hos Armeringdirekt.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!