De 12 bästa växterna för torkbeständig landskapsplanering

Har du hört talas om xeriscaping? Det är processen att använda naturligt torka-resistenta växter för att försköna ditt landskap utan att beskatta vattenresurser. När det görs på rätt sätt befriar det dig från eländet med att klippa gräsmattan varje solig sommarlördag. Ännu bättre, det låter dig skapa en mer hållbar trädgård som sparar vatten i tider av nöd.

Naturligtvis är ett av de första stegen till torkbeständig landskapsarkitektur att plocka ditt växtliv noggrant. . Oavsett om du planerar en fullständig översyn eller bara vill lägga till några trädgårdar, har vi sammanställt några av de bästa växterna för torkatålig landskapsplanering.

Torktåliga växter för svalare klimat

Bara för att du bor i en region med mer nederbörd gör det inte innebär att din miljö inte kan dra nytta av vattenbesparing. Dessutom är dessa val enklare att ta hand om, vilket gör dem perfekta för husägaren som vill ha en lättansträngd landskapsplanering som fortfarande ser slående ut.

1. Artemisia

Artemisia kallas också malört, den aktiva ingrediensen i äkta absint, den sagolika gröna fen. Men detta buskiga under är inte bara lämplig för dem som vill bli lite punch full. De är också vackra växter som kan komplettera din landskapsplanering med liten ansträngning.
Dessa buskar utgör utmärkta bakgrunder eller kanter längs gångvägar. Om du xeriscape kan du sprida dem bland stenarna för att lägga till skurar av grönt och vitt. Effekten blir — vågar vi säga det? — magisk.

2. Skäggtunga

Skäggtungor, eller pennstemoner, är fantastiska blommor som står så höga som 6 tum i vissa områden. De finns i en regnbåge av färger, framför allt röda och rosa.

Plantera dessa på baksidan av din trädgård för att skapa en levande färgklick längs ditt hem. De ser slående ut i en hemgjord bukett eller mittpunkt.

3. Lavendel

Var ska man börja med lavendelns många användningsområden? Du kan lägga den i te, sväva delikata blommor i ett avkopplande bad, till och med krydda thailändska rätter. Det är som örtversionen av Samwise Gamgees potatis, “Koka dem, mosa dem, stick dem i en gryta.”

Lavendel växer bra på en solig fönsterbräda, men den växer i din trädgård. De små lila blommorna ger färgglada stänk var som helst.

4. Trumpet Vine

Du behöver en släpplanta eller två för din bård. Trumpet vinstockar passar bra, och du kan hitta en regnbåge av färger.

Älskar du kolibrier? Denna vinstocks färgglada blommor kommer att locka hummers till din trädgård, ingen matare behövs – även om du kan lägga till en om du vill.

5. Echinacea

Med vintern kommer förkylnings- och influensasäsongen. Varför inte stärka din immunitet med en ört som är känd för denna effekt?

De lila blommorna från echinacea påminner dig om trötta tusenskönor. Det kommer att smälta in i din lavendel och skapa en en-två örtstämpel.

6. Rysk salvia

Flera kulturer och andliga metoder rekommenderar att du använder salvia för att rena ditt hem från dåliga vibbar. Men du behöver inte vara dedikerad till dessa metoder för att njuta av att odla rysk salvia i din trädgård.

Du kan bara luta dig tillbaka och njuta av denna torkatåliga växts skönhet. Denna variant av salvia växer väl upp i norr, vilket gör den till ett utmärkt alternativ för kallare klimat.

Torktåliga växter för varmare klimat

Vad händer om du bor i ett varmare, torrare klimat? Det är här som torkatålig landskapsplanering blir en nödvändighet, inte bara en miljöpreferens. Eftersom många fruktar att vattenbristen kommer att bli ännu mer uttalad med klimatförändringarna är det viktigt för invånarna att ta steget upp och hitta växter som är mer inhemska i dessa heta miljöer.

Följande växter växer alla. brunn i planteringszonerna 7-11, där de kan uthärda torra förhållanden utan att bryta mot lokala miljöbestämmelser om vattenförbrukning.

7. Mock Desert Vervain

Vad ska man inte älska med den här lilla bedragaren? Mock desert vervain anses vara ett utmärkt botemedel mot ångest och sömnlöshet, och du kommer att upptäcka att den växer vilt över hela öknen sydväst.

Den växer bara till en höjd av cirka sex till åtta tum, så det är klokt att använda den som ett komplement till flashigare statement-växter. Plantera den mot framsidan av din trädgård bakom din bård.

8. Kangaroo Paw

Söt namn, eller hur? Dessa röda, pråliga blommor sätter eldig färg till ditt landskap. Plus, om du bor i ett ökenklimat kräver de minimalt med vatten.

Alla växter i denna familj har inte taggar, men vissa har det. Om du vill avskräcka rånare från fönster, plantera de vassa sorterna framför.

9. Blackfoot Tusensköna

Blackfoot tusenskönor är charmiga små blommor som kommer att lägga till skönhet till ett ökenlandskap. Du kan förvänta dig att dessa perenner kommer att dyka upp år efter år, och de kan hantera både intensiv hetta och kalla vintrar – vilket gör dem till en växt som kan överleva lite väderrelaterad turbulens.

Som vervain, denna buskiga blomma står på medelhöjd. De kan användas för att ge lite marktäckare så länge du är noga med att inte övervattna dessa små killar.

10. Aloe

Vem har inte sträckt sig efter en flaska aloe vera gel efter att ha blivit solbränd? Juicen från denna suckulent gör ett ännu bättre jobb färskt från växten.

Aloe, som de flesta suckulenter, behöver nästan inget vatten. Det förökar sig också snabbt, och det är praktiskt att ha i närheten för mindre skärsår, repor och brännskador. De helande egenskaperna gör den till en av de bästa torkbeständiga växterna för ditt hem.

11. Vild lila

Syrener är en mer massiv lila buske – om du skapar en månträdgård, kanta den bakre raden med dessa buskar, omväxlande med datura eller western jimsonweed. Båda växterna har imponerande blommor, även om syrener växer i klasar av små blommor istället för slående flöjter.

Till skillnad från många buskar i varmt väder saknar dessa taggar. Därför är de idealiska för att fodra gångvägar i områden där barn leker också.

12. Yucca

Yuccas gör imponerande fristående skönheter. Om du planerar att xeriscape, är de en idealisk mittpunkt för cirkulära trädgårdar. Låt dig inte luras av några mindre arter. Vissa varianter av denna växt kan bli nästan 30 fot höga, vilket är en bra ersättning för träd i ditt landskap.

De bästa växterna för torktålig landskapsplanering

Torktålig landskapsplanering kan tillföra skönhet till ditt hem samtidigt som du sparar vatten i svåra klimat. Det är en win-win för både miljön och husägare som vill öka lockelsen.

Naturligtvis behöver du veta vilka växtalternativ som finns där ute i varma klimat. Hitta rätt sorter för din klimatzon och börja drömma om nästa års plantering redan idag.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!