De 4 bästa tipsen för att förbättra ditt hem – utan att spendera en förmögenhet!

Går du i tankarna att renovera där hemma? Eller kanske byta ut värmepannan, bygga en altan eller något annat kostsamt projekt? Det kan gå att spara väldigt mycket pengar genom ett strategiskt tänkande och lite planering – här visar vi hur du förbättrar ditt hus så billigt som möjligt! 

1. Själv är bäste dräng.

Det första du ska tänka på när du vill renovera, bygga eller installera är hur mycket av själva jobbet du har tid och kunskap att kunna utföra själv. En fackman kostar mycket pengar per timme. Även om du inte kan utföra hela, eller ens halva, jobbet själv finns det kanske delar av det som ligger inom räckhåll. 

Du kanske är duktig på att snickra med du vet inte hur man gjuter, eller vice versa. Det är inget fel att anlita hantverkare för bara en del av ett projekt. Kanske du har en vän eller granne som kan hjälpa dig i utbyte mot en gentjänst eller en middag exempelvis?

Även om du inte är den händiga typen finns det saker vi alla kan klara. Gräva, städa, kapa, förbereda. Dela upp bygget i moment så är det lättare att se vad du kan göra själv. Ju mindre du behöver leja bort, desto billigare blir det i slutändan.

2. Jämför dina alternativ. 

Om vi säger att du t ex vill bygga en friggebod, vilka alternativ finns det för att bygga grunden? Vilken uppvärmning och ventilation är mest prisvärt för ändamålet? 

Tänk inte bara kortsiktigt när du gör dina projekt – elektriska element kan verka som ett billigt sätt att värma upp ett utrymme då de inte kräver någon installation, men om de sedan står och förbrukar el under hela vintern kan du få en obehaglig överraskning när elräkningen dimper ner i brevlådan.

3. Jämför lån.

När du vet hur mycket du behöver låna ska du alltid jämföra olika långivare. Det kan skilja väldigt mycket på deras räntor och avgifter, och det enda sättet att få billiga lån är att jämföra. Jämföra lån gör du enklast på sajter som specialiserar sig på just detta, det tar bara några minuter. Ifall du vill ha ett lån med direktutbetalning har du pengarna klara på kontot på nolltid.

När du jämför lån ska du alltid se till lånets totalkostnad, dvs vad du i slutändar betalar för en viss summa. Det finns långivare som lockar med räntefria lån, men som sedan tar stora belopp i avgifter.

Kom ihåg att det inte är en bra idé att själv sitta och jämföra långivare. Om du skickar ut en massa olika låneansökningar kommer alla olika långivare att begära en kreditupplysning på dig. Om du har många kreditupplysningar på ditt namn, även om du i slutänden inte tar ett lån, försämrar det din kreditvärdighet. När du använder en jämförelsesajt får du de bästa erbjudanden för bara en enda kreditupplysning. Och tjänsten är dessutom kostnadsfri.

4. Betala med besparingar så långt det går.

Även om du inte har tillräckligt med pengar för att bekosta hela ditt altanbygge eller vad det nu är du vill göra, har du kanske tillräckligt för att betala hälften? Allt fler lånar, och trots att det finns billiga lån kostar de alltid pengar, vilket såklart innebär att ju mindre du lånar desto mindre kostar det.  

Med den här informationen hoppas vi att du känner dig trygg i vetskapen att du kan förbättra ditt hem till ett så bra pris som möjligt. Nu är det bara att sätta igång!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!