Typer av Byggteknik som kommer att Förändra Branschen

Sedan vi först flyttade ut ur grottor och började forma pinnar och stenar till skydd, vi har finslipat våra byggkunskaper. Idag ser det inte ut som att bygga ett hem eller ett företag som de grovhuggna stockarna och stenen som vi brukade använda – och det fortsätter att förändras i takt med att ny byggteknik och tekniker dyker upp. Vilka tekniker håller på att förändra byggbranschen till det bättre?

1. 3D-printing

3D-printing kan ha börjat redan på 1980-talet, men då var det dyrt, svårt och allt annat än kostnadseffektivt. Idag blir denna additiv tillverkningsteknik snabbt ovärderlig i nästan alla sektorer. Inom byggen kommer du inte att skriva ut med plast som du kanske gör i ditt hem. Det vanligaste 3D-utskriftsmaterialet i denna sektor är betong.

En massiv 3D-skrivare kan bygga ett betonghus från grunden på mindre än 24 timmar och för mindre än kostnaden för en ny sedan. 3D-skrivare kan dock inte göra allt. Det behövs fortfarande specialister för att installera saker som VVS och el. Men i områden som kan kräva akutboende är det ett värdefullt verktyg att kunna bygga ett helt hem på mindre än en dag.

2. Virtuell och förstärkt verklighet

Virtuell och förstärkt verklighet kan ha börjat i spelindustrin, men du kommer att bli förvånad över var du kan hitta denna teknik nuförtiden. Virtual reality tillåter designers att skapa omfattande och uppslukande virtuella miljöer som ser ut som precis vad som helst. Kasta en 3D-skanning av din arbetsplats in i en VR-värld och du har en virtuell ritning som du kan utforska utan att någonsin lämna bekvämligheten på ditt luftkonditionerade kontor.

Å andra sidan projicerar förstärkt verklighet virtuell information i den verkliga världen genom att använda saker som mobiltelefonkameror eller heads-up-skärmar som Google Glass eller Microsofts Hololens. I byggbranschen blir detta värdefullt för inspektioner och för att ersätta skrymmande byggmanualer med steg-för-steg virtuella instruktioner.

3. Drönare

Drönare är inte bara leksaker eller irritationsmoment längre. Rätt utrustade kan de vara värdefulla verktyg för byggbranschen och ge dig en fågelperspektiv över byggarbetsplatsen. Detta är något man tidigare bara kunde få genom att hyra en helikopter eller flygplan, vilket är dyrt. Om du vill ha något som ger dig skyhög tillgång varje dag utan att behöva chartra ett plan är drönare det bästa alternativet.

Moderna drönare kan till och med programmeras att arbeta autonomt. De kan göra allt från att ta video, inspektera arbete eller till och med övervaka säkerheten, allt utan att behöva en person vid kontrollerna.

4. Exoskelett

Om du tänker på exoskelett, föreställer du dig förmodligen en “Iron Man”-kostym eller kanske hårdvaran från “Elysium” – något potentiellt användbart men helt fångat i riket av skönlitteratur. Även om du kanske inte kan flyga själv, börjar exoskelett dyka upp i byggbranschen som ett användbart verktyg för att slutföra jobb och skydda arbetare från upprepade belastningsskador.

Exoskelett hjälper till att minimera muskel- och ledansträngning genom att ta det mesta av vikten när du försöker lyfta något. Du hittar dem i första hand inom sjukgymnastik, men de börjar dyka upp inom byggen, tillverkning och överallt där en anställd kan behöva en extra hand.

Framtiden av byggnadsteknik

Detta är bara början. Vi går in i en tid där tekniska framsteg kommer att börja ske nästan dagligen. Vi kommer att se saker som ser ut att höra hemma i science fiction-romaner som blir vanliga. All den här nya byggtekniken börjar förändras och forma byggbranschen, och det är spännande att se vad framtiden kan erbjuda när vi går framåt.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!