De Vanligaste Brandriskerna i ditt Hem

De flesta familjer har brandvarnare i sina hem och i händelse av en brand kan de rädda ditt liv. Men när de slocknar är det ofta för sent att släcka lågorna och rädda dina tillhörigheter. Det är därför mycket mer fördelaktigt att stoppa bränder från att uppstå i första hand.

Naturligtvis är det bästa sättet att förhindra en brand att göra dig medveten om alla brandrisker i ditt hem. Nedan hittar du några av de vanligaste.

1. Matlagning

Matlagning är den främsta orsaken till husbränder . Under 2018 startade mer än hälften av alla bostadshusbränder i köket. Nästan 30 % av dessa incidenter resulterade i skador. Ofta är spishällar den främsta boven. Ugnen kan dock också sätta igång ditt hem om du är en glömsk bagare.

När du lagar mat, se till att stanna i köket, särskilt när du steker eller grillar mat ovanpå propandrivna brännare. Om en fettbrand uppstår, undvik att slänga vatten på den och använd en brandsläckare eller lock för att släcka lågor istället.

2. Uppvärmning

Den näst vanligaste brandriskerna är uppvärmning, som inkluderar – men är inte begränsad till – pannor, ugnar, eldstäder, värmare och värmepumpar. Dessa värmekällor antänder cirka 52 000 bränder varje år i USA, vilket resulterar i 490 dödsfall och 1 miljard dollar i egendomsskador årligen. Stationära värmare är ensamma ansvariga för 86 % av dessa destruktiva bränder.

Förhindra uppvärmningsrelaterad låga genom att rengöra skorstenar och hålla värmare borta från brandfarliga hushållsartiklar. Var uppmärksam på ventilationsbehov och mekanismer, speciellt för eldstäder – till exempel kommer rökgasspjället att öppnas för att släppa ut rök från ditt hem. Använd aldrig ugnen för att värma ditt hem och stäng av bärbara värmare när du lämnar ett rum. Slutligen, anlita en professionell för att inspektera utrustningen årligen och se till att allt fungerar korrekt.

3. Elektrisk

Även om användarfel kan vara orsaken till många elektriska bränder kan utrustningsfel, överbelastade kretsar och överhettade apparater också utlösa rasande inferno. Husägare och boende kan dock förebygga elbränder genom att ha en grundläggande förståelse för elsäkerhetsprinciper och omsätta dem i praktiken.

Det kan till exempel se bättre ut att trycka sladdar under mattor, men det är säkrare att lämna dem ute i det fria. Undvik att överbelasta uttag med flera apparater och koppla ur dem när de inte används. Håll dessutom datorer, tv-apparater och annan elektronik borta från brännbara föremål eftersom de kan överhettas och orsaka brand.

4. Ljus

Om du älskar att skapa en avkopplande atmosfär, är ljus förmodligen din vanliga belysning. Men deras vackra flimmer kan bli dödlig om du inte är försiktig. Själva lågan kan naturligtvis fånga hår, kläder och andra brandfarliga material i brand. Själva burken kan dock bli tillräckligt varm för att duka upp ett bord om den sitter för länge eller välter.

Elda ljus på ett säkert sätt och förhindra bränder genom att trimma vekar mellan användningarna, hålla dem borta från barn och husdjur och aldrig placera dem i dragiga områden. Om du bränner mer än en samtidigt, se till att de är minst tre tum från varandra för att förhindra att de smälter varandra eller skapar sina egna utkast.

5. Rökning

Cigaretter, cigarrer och pipor och andra rökinstrument är också enorma brandrisker, särskilt när människor väljer att röka dem inne. Även om de kanske inte orsakar så många bränder som ljus, kan rökning av dem i sängen, lämna brinnande cigaretter runt huset och tömning av askkoppar i förtid orsaka en brand.

Förhindra enkelt cigarettrelaterade bränder genom att röka på din veranda eller uteplats. Vänta dessutom med att tömma askkopparna tills innehållet är helt kallt. Använd dessutom breda, robusta askkoppar som du och dina husdjur inte lätt kan välta och håll dem borta från gardiner, lampskärmar, filtar och andra brandfarliga föremål.

6. Nyfikna barn

Barn har en tendens att ge använda saker de inte borde – inklusive tändare och tändstickor. Om ditt barn har en nyfiken rad och upptäcker dessa föremål, är det dags att sätta sig ner och prata lugnt men allvarligt med dem. Att diskutera reglerna och konsekvenserna tidigt kommer att lära dem att respektera eld och allt som är förknippat med det.

Om ditt barn är för litet för att förstå farorna med att leka med tändstickor är det naturligtvis bäst att förvara dem någonstans utom räckhåll. Prata med ditt barns skola för att se om den lokala brandkåren kan samordna ett brandsäkerhetsprogram. Ofta räcker det att presentera denna information på ett barnvänligt sätt för att få fram poängen.

Sex vanliga brandrisker i ditt hem

Ibland är inte all planering och kunskap i världen det tillräckligt för att stoppa en brand från att antändas i ditt hem. Olyckor händer och när de gör det vill du ha förberett i förväg. Det som började som en liten gnista kan förvandlas till en flammande eld på bara några minuter, så det är viktigt att ha en nödplan – och kan bara rädda ditt liv.

Skapa en utrymningsväg med din familj och träna en brandövning minst två gånger om året. Håll dessa rutter rena så att alla kan fly på ett säkert sätt.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!