De Vanligaste Typerna av Grundproblem för äldre hem

Att köpa en bostad är en enorm investering, men att köpa en äldre bostad medför särskilda utmaningar. En sådan utmaning är grunden för hemmet. Nyare hem kan också ha grundproblem, men äldre hem har olika teknik och en del av materialen har kanske inte stått sig genom tiderna av olika anledningar. Detta bör inte avskräcka köpare som vill ha ett äldre hem, det är bara något att vara försiktig med och redo för om ditt drömhem skulle behöva grundrehabilitering.

Hur kan du se om ett äldre hem har grundproblem? Det finns många tecken, liksom många orsaker till grundproblem. Vissa av dem är helt enkelt slitage medan andra är miljömässiga. Var och en har sina egna signaler och brådskande nivåer, men alla är viktiga att känna till, särskilt om du investerar i ett äldre eller antikt hem.

Vad är gammalt?

I fastighetsvärlden är ett hem äldre om det är mer än 50 år gammalt och antikt om det är äldre än 1920-talet. Hem i denna ålder föregår vissa moderna tekniker som plast, och inkluderar äldre material som asbest som anses vara farliga idag. Många antika hem har sett bosättning, och det finns till och med hem vars grund bara är släta stenar under golvet. Om du vill bevara hemmets antika tid, begränsar detta dina möjligheter om stiftelsen skulle behöva arbeta.

Vanliga tecken på grundproblem

Äldre hem kommer att visa tecken på grundslitage. Dessa är dock inte bevis på ett grundproblem. De kan också vara tecken på andra problem, så om du ser dem och har tvivel, ring en expert för att inspektera.

  • Sprickor i betongen – Detta kan bara vara betongens åldrande eller så kan det vara en indikation på ett problem. Hårlinjesprickor, till exempel, är inte en grundfråga, men sprickor bredare än ¼ tum kan vara ett verkligt problem. Sprickor bör alltid fyllas i för att hålla skadedjur borta, men kan antyda något större längre fram.
  • Dörrar och fönster – Tecken på grundproblem kan mest ses runt dörrar och fönster. Stress runt ramarna, särskilt i toppen, kan vara en indikator på grundproblem. Dörrar och fönster som inte öppnas eller stängs ordentligt kan också innebära att grunden behöver lite arbete.
  • Golv och stöd – Funderingsproblem verkar mest uppenbara när golv, stödbalkar och bärande väggar visar tecken på ha på sig. Golv som är ojämna eller stöd som spricker och smulas är ofta en stor röd flagga för grundproblem.

Vanliga orsaker till grundproblem

Grundproblem handlar inte alltid om att grunden försvagas. Även om orsaken kan vara att grunden åldras, kommer källan till ofoget många gånger utanför huset.

  • Rötter – Träd kan växa mycket på 50-100 år, och rotsystem kan utgöra ett enormt hot mot grunden för ett hem. Vissa träd har vidsträckta rotsystem, vilket innebär att ett träd som var en planta på en del tvärs över gatan när bostaden först byggdes kan hota hemmet idag. Det finns lösningar på detta, men de kan bli kostsamma, särskilt om du har att göra med ett gammalt, väletablerat träd.

Marksvällning

    – Marken sväller på grund av fukt och andra väderinslag. Jord som är porös kan expandera och dra ihop sig beroende på hur mättad den är. Ett annat sätt att marken sväller är genom att sätta sig, vilket är när grunden sjunker ner i marken när den blir mer porös.

Vad ska man göra

Om du misstänker att en bostad du vill investera i har grundproblem är det dags att prata med experter. Det finns några experter som du kan ta in för att hjälpa till med detta, men få alltid flera åsikter.

  • Hyr en byggnadsingenjör – Denna professionella kan inspektera ett hem och avgöra om grunden behöver rehabiliteras. De kan också göra upp en plan för att åstadkomma detta. Byggnadsingenjörer är utbildade i att undersöka miljön och materialen runt hemmet.
  • Möjliga kostnader beror på hur omfattande reparationerna är. – Att fylla i sprickorna kan kosta runt 30 000 kr, men en fullständig ersättning kan kosta 500 000 kr. Även om du kanske kan ta med denna kostnad i dina förhandlingar om försäljningspriset för bostaden, kommer säljare vanligtvis inte att göra jobbet själva.

Bör du köpa en äldre bostad?

Med allt detta i åtanke kan ett grundproblem skrämma bort en potentiell köpare. Detta kan dock ha plussidor. Eftersom det är färre köpare innebär det att det finns mycket utrymme att förhandla om bostaden. Det finns också andra områden där köpare kan spara, som att använda en grossistpersonal för att göra jobbet. Smarta investerare kan också se på ett äldre hem med grundproblem som en investeringsmöjlighet. Ofta kan även en kosmetisk reparation höja ett återförsäljningspris, så att rehabilitera grunden i ett äldre hem kan förnya hemmets möjligheter.

Äldre hem är inte bara pittoreska konstigheter. De kan ha vacker arkitektur, stabil konstruktion och många minnen, både förflutna och ännu inte att vara. Grundproblem i ett äldre hem behöver inte nödvändigtvis hindra köpet. Om du är försiktig och följer ovanstående tips kan även ett äldre hus med grundproblem bli ditt drömhus, eller din bästa investering!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!