10 Delar av Hemmet du kan (och Bör) Renovera på Vintern

Låt inte det vintervädret hålla dig borta från att förbättra och renovera ditt hem. Att vara instängd i hemmet under vinterns kalla månader är faktiskt den perfekta ursäkten för att avsluta dessa hemförbättringsprojekt.

Vintersäsongens renoveringar

Mitt i vintern kanske inte verkar vara ett bra tillfälle att starta ett renoveringsprojekt, men säsongen har en överraskande mängd projekt som passar för vintern. Utan semester, utomhusaktiviteter och andra distraktioner i varmt väder kan husägare ofta få mer gjort på kortare tid.

Och även om du inte riktigt kan arbeta med din trädgård eller installera ett nytt däck under vintern, finns det fortfarande massor av tillfredsställande projekt du kan ta itu med när du är inomhus.

I denna artikel går vi igenom några av de bästa renoveringsprojekt som du kan genomföra under vintern.

Bänkskivorna i köket

Att byta ut bänkskivorna kan ha en enorm inverkan på ditt köks utseende, och jobbet kräver inte många resor fram och tillbaka utomhus så det är en idealisk uppgradering i kallt väder. Och om du bestämmer dig för att ta hjälp av en entreprenör istället för att göra det själv, kan du få en bra affär eftersom entreprenörspriserna tenderar att minska under den långsammare vintersäsongen.

Ljusarmaturer

Vintern påverkar oss på en mängd olika sätt. Den torkar ut vår hud och lämnar våra läppar nariga. Vintern stör till och med vårt humör, med tidiga solnedgångar och en allmän brist på solljus som kan utlösa säsongsbetonade affektiva störningar. Slå tillbaka genom att byta ut trötta gamla armaturer mot ljusa, glada som kommer att förbättra belysningen – och ditt humör. Du kommer bli förvånad över hur mycket ljus kan påverka ditt humör.

Väggarna

Många husägare gillar att ta sig an interiörmålningsprojekt under våren eller sommaren, men senvintern är faktiskt en bra tid att byta väggfärg. Samma torra inneluft som påverkar din hud på vintern kan hjälpa ett nytt lager färg att torka snabbare, och du kan också hitta bättre erbjudanden på färg i din lokala järnaffär, vilket innebär att du kan få ett fräscht utseende för mindre.

Mattor

Om dina mattor tog stryk av familjens tillströmning under semesterperioden, är årets första månader perfekta för att ersätta slitna, trasiga eller utbuktande mattor. När du byter ut mattor på vintern kommer ditt hem att kännas mysigare och stå bättre mot resten av snösäsongen.

Tvättstugan

Även om det är centralt för ett hushålls dagliga funktion får tvättstugan ringa uppmärksamhet när det kommer till organisation och stil. Utnyttja en vinterhelg när du sitter fast inomhus för att fräscha upp och omorganisera tvättstugan. En grundlig rengöring, en infusion av korgar och några välplacerade krokar kan göra det till en plats där du faktiskt kommer att njuta av att spendera tid.

Köksskåpen

Slå upp stilen i ditt kök genom att byta ut föråldrade låddrag och knoppar på dina skåp. Speciellt under vintermånaderna när du tillbringar så mycket tid inne, kan det att lägga till skåpbeslag som har en gnutta färg göra köket extra hemtrevligt och muntert. Det bästa av allt är att detta är ett billigt och enkelt gör-det-själv-projekt som du kan slutföra i din pyjamas!

Badrumkranar

Fokusera på något litet som gör stor inverkan: att byta ut badrumskranen. Detta enkla eftermiddagsprojekt är perfekt för att ta itu med under de kallare månaderna, och det fräschar inte bara upp utrymmet, utan kan också hjälpa till att spara vatten, vilket är viktigt under alla årstider.

Vinden och krypgrunden

Att skydda dig från kylan är en av ditt hems primära funktioner. Ett sätt att se till att dina inre utrymmen håller sig så varma som möjligt, även i det kallaste vädret, är att återisolera din vind eller krypgrund. Detta enkla projekt kan ha stor inverkan på inomhuskomforten.

Säkerhetsfunktioner

Husbränder är inte ovanliga och det är därför du bör inleda dessa kallare månader genom att utvärdera och uppgradera ditt hems säkerhetsfunktioner, såsom kolmonoxiddetektorer och rökdetektorer. Rök- och kolmonoxiddetektorer bör testas varje månad och bytas ut vart femte till sju år. Var uppmärksam på utgångsdatumen på dina detektorer, och när det är dags att byta ut, uppgradera till en nyare modell med bättre säkerhetsfunktioner.

Väggskydd i köket

Vinterns kalla, mörka dagar får oss att längta efter färgglada, varma utrymmen som distraherar oss från det trista utanför. Att byta ut kökets väggskydd på den bakre väggen bakom diskbänken är ett bra sätt att introducera färg eller lekfullhet i ett kök utan att spendera för mycket pengar. Det här projektet har en rejäl kraft och kan vara en produktiv aktivitet för en dyster januarihelg.

Renovering av interiörer

Måla: Färg kan förvandla ett rum och ge det nytt liv. Under vintern kan du ta tillfället i akt att måla väggarna i olika nyanser och skapa en varm och inbjudande atmosfär. Välj färger som reflekterar vintersäsongen eller satsa på ljusa och fräscha nyanser för att kontrastera mot den mörka och gråa utomhusmiljön.

Golvrenovering: Vintern är en perfekt tid att ge dina golv en makeover. Byt ut slitna mattor mot vackra trägolv eller lägg in nya kakelplattor i köket eller badrummet. Genom att ta hand om golvrenoveringen under vintern kan du undvika att släpa in smuts och damm från utomhusmiljön och njuta av ett fräscht och uppdaterat golv när våren kommer.

Tapetsering för att skapa karaktär: Om du längtar efter att ge dina rum en personlig touch kan tapetsering vara svaret. Välj bland ett brett utbud av mönster och färger för att skapa en atmosfär som speglar din stil och personlighet. Genom att tapetsera under vintern kan du ge ditt hem en ny dimension samtidigt som du håller dig varm inomhus.

Ombyggnad för optimal funktionalitet: Vintermånaderna ger dig också tid och möjlighet att omvandla eller bygga om rum för att förbättra funktionaliteten. Kanske har du alltid drömt om att ha ett hemmakontor, ett lekrum för barnen eller en mysig läshörna. Under vintern kan du ta itu med dessa ombyggnadsprojekt och skapa utrymmen som gör ditt hem ännu mer praktiskt och trivsamt.

Tips för framgångsrika vinterrenoveringar

 1. Planera i förväg: Se till att du har alla material och verktyg redo innan du påbörjar renoveringsarbetet.
 2. Se över vädret: Kontrollera väderprognosen för att undvika att arbeta under extremt kalla eller snöiga dagar.
 3. Ventilation och uppvärmning: Se till att ha bra ventilation i rummet och håll det tillräckligt uppvärmt för att säkerställa att färg och lim torkar ordentligt.
 4. Anlita professionell hjälp: Vid större projekt eller om du känner dig osäker på att hantera renoveringen själv, överväg att anlita en professionell entreprenör.

Genom att ta itu med dessa renoveringar inomhus under vintern kan du förvandla ditt hem till en mysig och personlig oas samtidigt som du undviker väntetider och sparar pengar. Så dra nytta av den kalla årstiden och ge ditt hem den uppfräschning det förtjänar!

Renovering av kök och badrum

Vintern är en utmärkt tid att renovera ditt kök och skapa en plats där du kan njuta av matlagning och samtidigt hålla dig varm. Här är några projekt att överväga:

 1. Köksluckor och skåp: Byt ut gamla och slitna köksluckor med nya för att ge ditt kök en fräsch och modern look. Välj material och färger som passar din personliga stil.
 2. Arbetsbänkar och diskbänkar: Uppdatera arbetsbänkar och diskbänkar för att förbättra funktionaliteten och ge köket en estetisk uppgradering. Materialval som granit eller kvarts ger en elegant touch.
 3. Belysning: Lägg till stämningsfull belysning i form av dimbara lampor eller spotlights för att skapa en behaglig atmosfär i köket.

Badrumsrenovering: Skapa en fridfull oas för avkoppling

Vintern är också en bra tid att förnya ditt badrum och skapa en plats för avkoppling och återhämtning. Här är några projekt att överväga:

 1. Badrumsinredning: Byt ut gamla handfat, toalettstolar och badkar för att ge ditt badrum en modern touch. Välj vattenbesparande alternativ för att vara miljömedveten.
 2. Kakel och fogning: Uppdatera kakel och fogning för att ge badrummet en fräsch och ren känsla. Välj färger och mönster som skapar en avslappnad och lugn atmosfär.
 3. Dusch och badkar: Om du vill ha en riktig lyxupplevelse kan du överväga att installera en regndusch eller ett bubbelbadkar. Detta kommer att förvandla ditt badrum till en privat spa-oas.

Utmaningar och tips för vinterrenoveringar i kök och badrum

Att renovera kök och badrum under vintern kan innebära vissa utmaningar på grund av kylan och fuktigheten. Här är några tips för att hantera dessa utmaningar:

 1. Planering och förberedelse: Se till att ha alla material och verktyg till hands innan du påbörjar renoveringen för att minimera tiden som exponeras för kyla och fuktighet.
 2. Tillfällig värme: Använd tillfälliga värmelösningar som värmefläktar eller värmeelement för att hålla temperaturen i arbetsområdet behaglig.
 3. God ventilation: Se till att ha tillräcklig ventilation för att undvika fuktackumulering och mögelbildning. Använd avfuktare om det behövs.

Säkerhet och underhåll

När du ger dig i kast med vinterrenoveringar är det viktigt att prioritera säkerheten. Här är några tips för att säkerställa en trygg och problemfri renoveringsprocess:

 1. Använd rätt skyddsutrustning: Se till att du har rätt skyddsutrustning, såsom skyddsglasögon, handskar och halksäkra skor. Dessa kommer att skydda dig mot eventuella skador och olyckor under arbetet.
 2. Elektrisk säkerhet: Innan du börjar renovera, kontrollera att elanslutningar och elverktyg är i gott skick. Följ alltid tillverkarens instruktioner för säker användning av verktyg och undvik överbelastning av elsystemet.
 3. Brandförebyggande åtgärder: Se till att ditt hem är utrustat med fungerande brandvarnare och brandsläckare inom räckhåll. Placera inte brandfarliga material nära renoveringsområdet och var försiktig med eld och värme under arbetet.

Underhåll: Förbered ditt hem för en smidig renovering

För att säkerställa en smidig och framgångsrik vinterrenovering är det viktigt att ta hand om nödvändigt underhåll i ditt hem:

 1. Takinspektion: Innan du påbörjar inomhusrenoveringar är det klokt att inspektera taket noggrant. Kontrollera om det finns skador, läckage eller bristfällig isolering. Se till att taket är i gott skick för att undvika fuktintrång och eventuella problem under renoveringsprocessen.
 2. Rengöring av skorsten: Om du har en eldstad eller använder vedeldning, se till att skorstenen är ren och fri från sot och andra föroreningar. Rengöring av skorstenen minskar risken för skorstensbrand och säkerställer en ordentlig ventilation.
 3. Uppvärmningssystem: Innan du påbörjar renoveringar, se till att ditt uppvärmningssystem fungerar korrekt. Rengör filter, kontrollera termostater och ventilationskanaler för att säkerställa att systemet är i optimalt skick och kommer att ge tillräcklig värme under renoveringsarbetet.

Anlita professionell hjälp vid behov

Om du inte känner dig bekväm med att utföra vissa renoveringsuppgifter själv, eller om projektet är mer komplicerat, tveka inte att anlita professionell hjälp. Att arbeta med kvalificerade entreprenörer eller hantverkare kommer att säkerställa att arbetet utförs på ett korrekt och säkert sätt.

Genom att prioritera säkerheten och genomföra nödvändigt underhåll kommer du att kunna genomföra din vinterrenovering på ett tryggt och smidigt sätt. Ta hand om dig själv, ditt hem och skapa den drömmiga miljö du längtar efter!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!