Den kompletta guiden för ditt första bostadsköp – Lista & Guide

Som hyresgäst måste du ha tänkt på att äga en bostad vid så många tillfällen. Du måste ha drömt om att bygga ett välstrukturerat och rymligt hem i en miljö du älskar.

När du går mot att förverkliga din dröm, vill du inte förstöra den genom att göra några misstag i processen. Att köpa en bostad kräver att du är tillräckligt kunnig om processen. Och du behöver bli helt vägledd redan från första steget som förstagångsköpare.

Du vill inte förlora dina surt förvärvade pengar på slarviga misstag. Och du vill inte ångra att du bor på en plats som inte passar dina specifikationer, särskilt när du kunde ha fått ett bättre alternativ.

Förstagångsbostadsköparguide

Du minskar möjligheten att få obehagliga resultat genom att följa stegen nedan.

1. Kontrollera din ekonomi

Detta steg är det första och viktigaste i processen. Det kommer att hjälpa dig att avgöra om du kommer att spendera långa år på att försöka kompensera för några undvikbara lån eller om du kommer att bo i ditt hem med absolut sinnesro.

Du måste kontrollera din ekonomiska status noggrant för att ta reda på vilket det blir.

Även om det inte är på sin plats att få ett bolån, bör du först kontrollera möjligheten att förvärva en bostad med pengarna till ditt förfogande.

Tyvärr kan ett bostadslån få dig att önska dig ett hem som överstiger din inkomstkälla. Och du kommer att få kämpa för att betala av lånet och underhålla din bostad när du hamnar i en sådan fälla.

Du kan dock ansöka om en om du upptäcker att du kommer att behöva få ett lån efter att ha kontrollerat din ekonomiska status.

2. Ansök om ett inteckningslån

Bolåneföretag ger tilltänkta husägare möjlighet att äga sina hus genom att ge dem lån. Men bolåneföretagen fungerar lite olika från varandra.

Dessa små skillnader är deras ränta, lägsta kreditpoäng och krav på handpenning. För att öka dina chanser att få en bättre affär, ansök till så många företag som möjligt och undersök deras villkor (dessa villkor är vanligtvis unika för varje låntagare).

De företag du ansök till kommer att kontrollera din kreditupplysning, så gör dig redo att avslöja din ekonomiska status för din potentiella långivare. Rapporten låter din långivare bedöma om du är en lågrisk- eller högrisklåntagare.

Om din kreditpoäng är hög betyder det att du är en lågrisklåntagare. och kommer därför att ha en lägre ränta. Av den anledningen kanske du vill granska din kreditupplysning för att få reda på dina uppgifter innan du ansöker om lånet.

När ett hypoteksbolag går med på att bevilja dig ett lån, kommer de att ge dig en förhandsgodkännandebrev för att visa din agent och planerade säljare. Brevet anger din långivares villighet att erbjuda dig ett lån när det är dags att avsluta affären.

3. Skaffa en mäklare

Att anlita en mäklare för att hjälpa dig att söka efter en säljare kommer utan tvekan att öka dina utgifter. Men det är nödvändigt.

Bostadsmäklare är kunniga om lagens ställning i fastighetsfrågor. Därför kommer de att vägleda dig från att göra misstag som kommer att resultera i en juridisk kris.

Dessa mäklare är också kunniga om de olika stadsdelar du funderar på. Så de kommer att berätta för dig vilka utmaningar du sannolikt kommer att möta och vilka fördelar du kommer att få av att köpa ett hus i ett visst område.

När du köper ett hus behöver du också någon att tolka jargongerna i de dokument som din säljare presenterar för dig. Att anlita en mäklare innebär att ha en fackman som tolkar dem åt dig och förhandlar för din räkning.

En bra sak med att anlita en mäklare är att du kommer att få välja från ett brett utbud av hus inom din budget och specifikationer. Ju fler alternativ du har desto bättre är dina chanser att få ett bra val av hus.

Du kan bli lurad eller lägga ner värdefull tid och resurser på att leta efter ett hus om du bestämmer dig för att bojkotta tjänsterna av en mäklare.

Om du köper ditt hus från ett lån måste du visa upp en kopia av din långivares förhandsgodkännandebrev till din mäklare. Ingen mäklare kommer att ta dig på allvar utan en försäkran om din ekonomiska förmåga att köpa ett hem.

Fråga om mäklarens erfarenhet av jobbet, kunskap om området du vill ha och kommunikationssättet och frekvensen mellan de två av dig så att du inte slösar tid i onödan i processen.

4. Anlita en besiktningsman

Besiktningsmän är yrkesmän som utför omfattande kontroller av bostadshus åt en köpare. De letar efter infrastrukturer som dräneringssystem, elinstallationer, VVS-system och möbler för att säkerställa att de är i perfekt skick och inte utgör fara för köparen.

De genomför också en noggrann kontroll av väggar, tak, tak, fönster, dörrar, värme- och kylsystem och byggnadens strukturella komponenter.

Din besiktningsman kommer att ge dig detaljerade rapporter om tillståndet hos huset du ska köpa. I de fall reparationer behöver utföras kan besiktnigsmannen hjälpa dig att samordna reparationerna.

Ställ besiktningsmannen så många frågor som möjligt för att rensa bort dina tvivel om allt du märker i byggnaden. Informationen du får från dem hjälper dig att avgöra det verkliga värdet av huset du ska köpa.

Det är i detta skede du ska bestämma dig för om du ska avsluta eller fortsätta med affären.

5. Gör en personlig undersökning

Din besiktningsman kan bara hjälpa till att granska skicket på ditt potentiella hem vad gäller säkerhet och standard. Du måste överväga andra faktorer innan du fattar ditt slutgiltiga beslut.

Dessa faktorer inkluderar närheten till bra skolor, lugnet i grannskapet, tillgången på hälsofaciliteter och närheten till livsmedelsbutiker. Du kanske också vill ställa frågor till boende i grannskapet om platsen.

Fråga till exempel om hur dyra elräkningarna är, hur elleverantörerna fungerar, säkerhetsnivån i grannskapet och särskilda lagar som vägleder grannskapet.

Genom att ha en personlig undersökning av området kring ditt potentiella hem kommer du att hjälpa dig upptäcka eventuella överdrifter som din mäklare kan ha gjort.

6. Lägg ditt erbjudande

Efter att ha bedömt värdet på huset du tänker köpa, lämna ditt erbjudande till din säljare. Din mäklare hjälper dig att utarbeta ditt erbjudande för att säkerställa att du räknar in utgifter såsom slutkostnad, skatter, reparationsavgifter och föreningsavgifter.

Vissa av dessa utgifter kan öka kostnaden för huset, och det är bara klokt att du drar av dem från priset du nöjer dig med.

Din säljares ombud kan ta emot erbjudandet å din säljares vägnar. Räkna med en kontinuerlig brevväxling mellan din mäklare och din säljares mäklare tills en överenskommelse nås. Om din mäklare misslyckas med att nå en överenskommelse, gå vidare till nästa hus som är tillgängligt för försäljning.

Denna process kan vara tråkig, men det är värt stressen om du måste få ett hus som uppfyller dina smak och budget.

7. Stäng affären

Att avsluta affären är ett avgörande ögonblick i hela processen. Det kan göras genom att följa stegen nedan.

Få en Godkännande av ditt lån

Vid det här laget måste du få godkännande för ditt lån (om du ansökte). Din långivare kan be om dokument som ditt kontoutdrag, skattedeklarationer och andra ekonomiska uppgifter innan de godkänner ditt lån.

Öppna ett depositionskonto

Ett depositionskonto tillåter en tredje part att tillfälligt hålla pengarna för transaktionen när affären avslutas. När affären har slutförts överför den tredje parten pengarna till säljaren. Den här typen av transaktion är för att upprätthålla förtroendet mellan dig och din säljare.

Få en riktig Fastighetsadvokat

En fastighetsadvokat kommer att se igenom den juridiska processen för att avsluta affären. Denna process inkluderar att förbereda de dokument som behövs för att underteckna affären och att förklara villkoren som är skrivna i dessa dokument.

Din advokat kommer också att se till att alla avgifter, såsom ditt ombudsarvode, besiktningsarvode och skatter på ditt hus betalas när affären avslutas.

Underteckna avtalet

Se till att du läser igenom sidorna i dokumentet innan du slutligen undertecknar avtalet. Om du är förvirrad över något villkor eller villkor, är din fastighetsadvokat där för att vägleda dig. Skriv under dokumentet först när du har förstått dokumentet korrekt.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!