Den ultimata guiden för att välja och köpa Kakelplattor

Om du letar efter den perfekta vägg- eller golvplattan finns det olika alternativ att välja mellan.

Det finns naturstensplattor, mosaikplattor, porslinsplattor och keramiska plattor.

Det kan dock vara utmanande att veta vad som är bäst för dina behov, eftersom kakel tjänar olika syften och fördelar.

I den här guiden får du lära dig hur du hittar rätt kakel för ditt renoveringsprojekt.

Var kan man köpa kakel?

Om du undrar var man kan köpa keramiska plattor kan det vara bra att veta att många fysiska butiker säljer dem. Du behöver bara undersöka vilken butik som har den mest prisvärda. Det finns också stora butiker som erbjuder många typer av kakel och andra verktyg du kan behöva.

Du kan börja med att kolla järnaffärer nära dig. Det skulle dock vara bättre att först kolla online efter butiker i din närhet som säljer det kakel du behöver för din bekvämlighet.

Bästa Kakelskäraren – 11 Bäst i Test [Lista & Tips]

Välja rätt typ av kakel

För att få ett prisvärt köp måste du vara klok på att välja rätt kakel för dina behov. Nedan ser du de vanligaste typerna av kakel som kan vara lämpliga för ditt golv eller vägg och lär dig om deras för- och nackdelar.

Keramikplatta

Keramiska plattor är utmärkta att använda som golvplattor på grund av sin hållbarhet. Om du installerar dem på rätt sätt kan de hålla i årtionden.

Även om en platta skadas med åren kommer du lätt att byta ut den, speciellt om du har valt en vanligare design. Dessutom kan du alltid välja nya koncept som passar det nuvarande du har.

Keramiska plattor är dock kalla. Så om du ska använda dem för ditt golv måste du lägga till en matta eller en matta för din komfort. Denna nackdel är vad de flesta husägare stöter på, särskilt om de har barn som strövar omkring.

Utan det, om du vill ha dem för din badrumsvägg, skulle det vara bra att använda en glaserad keramik som en väggkakel.

Vanliga keramiska plattor kan vara slitstarka och lätta att underhålla, men de är inte helt vattentäta, till skillnad från de glaserade, och du kan ha problem med underhållet.

Naturstensplattor

Naturstensplattor används ofta i hem och anläggningar på grund av sin skönhet, naturliga utseende, elegans och enkla underhåll. Vissa stenar är dock inte lämpliga för duschutrymmen på grund av sina injekteringslinjer. Så du måste välja noggrant.

Du kan använda marmor eller skiffer för badrum men se till att underhålla dem ordentligt. Det finns speciella rengöringslösningar för naturstensplattor för att bibehålla deras utseende och hållbarhet.

Porslinsplattor

Porslinsplattor är en annan vanlig typ av kakel som experter föredrar framför keramiska plattor. Även om de båda är bearbetade lerblandningar, är porslinsplattor mer hållbara än keramiska eftersom de är mer raffinerade.

Dessutom är en porslinsplatta mindre porös och mer vattenbeständig än en keramisk kakel.

Keramik och porslin är bra för golv och badrum eftersom de kan vara halksäkra. Om din budget är låg kan du använda keramiska plattor. Men om din budget är hög och du vill ha något som kräver mindre underhåll, bör du bäst välja porslinet kakel.

Oavsett vilket är det bäst att överväga både skönheten och funktionen hos dessa typer av plattor.

Mosaikplatta

Mosaik kakel eller mosaikglasplattor är lyxiga att använda till bänkskivor och väggar. De är fläckbeständiga, vilket gör dem lätta att underhålla. De är dock dyra än andra typer av plattor och svårare att installera. De är också benägna att gå sönder när något hårt tappas.

Du kommer att se mosaikplattor mestadels i stora hus eftersom de installeras inte bara för funktion utan också för estetiska ändamål.

Saker du måste komma ihåg när du köper kakelplattor

Det är givetvis upp till dig att välja och köpa det du tycker är bäst. Men vi hoppas att du överväger den här guiden och tycker att den är till hjälp när du köper golv- eller väggplattor.

Välj lämplig typ

Du kan köpa vilken typ av kakel som helst, men du bör överväga hur den är gjord och om dess egenskaper är lämpliga för installationsområdet. När du köper kakel måste du tänka på vilket rum eller del av huset du ska använda dem.

Om du har barn är det bäst att överväga ett halkskydd. en för säkerheten. Det är för att säkerställa att bricktypen du valde tjänar sitt syfte samtidigt som den förhindrar oönskade situationer.

Överväg en långsiktig investering

Många individer vill spara pengar för sina andra behov. Men om du vill spara bör du överväga långsiktiga investeringar.

Köper du billiga kakelplattor kan kvaliteten också vara låg. Eftersom livslängden för den plattan är kort kan du behöva köpa nya inom en kort tidsram.

Å andra sidan, om du köper dyrare men mer hållbara plattor kan du använda dem längre, vilket hindrar dig från att installera nya i årtionden. Så sikta på att spara pengar på ditt första köp.

Känn din budget

Det är trevligt att ha något lyxigt till din hemförbättring. Många människor föredrar kakel som tilltalar deras ögon och passar deras stilar.

Men du måste sätta en budget och överväga hur mycket du måste spendera för att avsluta ditt projekt. Även om det alltid är lockande att välja högkvalitativa och hållbara kakelplattor, kom ihåg att de bara är en del av den totala kostnaden för att bygga eller renovera hela huset.

När du anger din budget, gör du ignorera inte installationsavgifterna, eftersom vissa plattor är svårare och dyrare att installera. Du kan alltid kolla med din favoritinstallatör för att jämföra priser, installations- och underhållskostnader för att förhindra att du spenderar över din tilldelade budget.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!