Den Ultimata Rengöringschecklistan för ditt Hem

Ett hem ger sina invånare integritet, identitet, tillhörighet, kontroll, skydd, säkerhet och så vidare. Därför är det viktigt att se till att du håller ditt hem vackert, rent och snyggt hela tiden.

Städning innebär att oönskade ämnen som smuts, smittämnen och andra föroreningar tas bort. Processen innebär regelbunden rengöring och djuprengöring.

Regelbunden städning innebär en uppsättning städuppgifter som ofta utförs i ditt hem medan djuprengöring har att göra med rengöring av områden som inte täcks av vanlig städning.

Regelbunden rengöring kan utföras dagligen eller veckovis medan djuprengöring utförs var 6:e ​​eller 12:e månad. Exempel på vanliga städaktiviteter är att torka golvet, städa badrummet och städa köket.

Djuptädning innebär att man dammar av spindelväv helt och hållet från rummen, städar fönsterkarmar, inre och yttre delar av fönstren, ugn, städning av diskbänkens inre del, och så vidare.

I den här artikeln kommer vi att informera dig om vikten av djuprengöring och tillhandahålla den kompletta checklista för djuprengöring för ditt hem så att du kan få ett snyggt, vackert och strålande hem.

Betydelsen av djuprengöring i hemmet


1. Förbättrar luftkvaliteten inomhus

Med djuprengöring kan du eliminera damm och förbättra inomhusluftens kvalitet. Det hjälper också till att förebygga allergisymptom som ögonirritation, astmaanfall, hösnuva, nysningar och hosta.

2. Blir av med bakterier och virus

Smutsiga hem är hemvist för virus och bakterier. Dessutom innehåller badrummet, köket och vardagsrummet flest bakterier och virus i hemmet. Medan regelbunden rengöring hjälper till att hålla dem i schack, räcker djuprengöring också långt.

3. Förbättrar ditt humör

En damm- och smutsfri miljö hjälper till att höja ditt humör och minskar symptomen på depression.

4. Minskar allergisymtom

Göra djuprengöring hjälper dig att minska allergisymptom genom att bli av med damm, som är ett allergen .

5. Avvärja skadedjur

De flesta hem har mikroskopiska skadedjur, gnagare och insekter. Även om regelbunden rengöring hjälper till att minska dem, är djuprengöring effektivare för att torka bort dem.

6. Hjälper dig att uppnå ett fläckfritt kök

Det är mycket viktigt att rengöra dina matlagningsapparater. De inkluderar ugn, mikrovågsugn och så vidare. Även om du rengör dem regelbundet, bör du gå den extra milen för att säkerställa att all matansamling skuras bort noggrant.

  • Djuprengöringstillbehör
  • Vakuum
  • Kvast
  • Mopp eller ångmopp
  • Svampar
  • Mikrofiberdukar
  • Dammvippa
  • Toalettborste
  • Rengöring av toalettskålar
  • Fönster tvättare
  • Allrengöringsmedel
  • Diskmaskinsrengöring
  • Rengöringsmedel för sophantering
  • Tvättmaskinsrengöring
  • Handskar
  • Möbelpolish
  • Bikarbonat
  • Vinäger
  • Gammal tandborste

Djupstädningstips

Djuprengöring kan vara ansträngande; därför kan du anlita proffs. Men om du planerar att göra det själv, observera att det inte är en dags jobb. Ta saker långsamt, fokusera på ett område i taget (gå från rum till rum) och avsätt mycket tid till varje rum för att undvika att bli överväldigad

Hitta en rutin som fungerar för dig. Du kan välja att djuprengöra var 6:e ​​månad eller ett år. Under denna period kan du välja två eller tre rum per vecka

Involvera dina familjemedlemmar och tilldela dem åldersanpassade uppgifter. Detta kommer att hjälpa dig att motivera dig och göra ditt arbete snabbare

Förbered dina förnödenheter. Du behöver massor av pappershanddukar och soppåsar

Medan du städar, lyssna på något intressant från din telefon eller hemmabio, tänd ett ljus, ta på dig några bekväma kläder för att motivera du

Du kan börja med ditt kök. Glittret du får efter djuprengöring kommer att motivera dig att fortsätta med andra

Professionell djuprengöringschecklista

Vill du ha ett djupstädat hem? Nedan är den ultimata checklistan som du kan följa.

1. Kök

Detta är en av de viktigaste delarna av hemmet eftersom familjens måltid lagas här. Men det är förmodligen ett av de smutsigaste utrymmena i hemmet också.

Regelbunden rengöring är mycket obligatorisk här eftersom fläckar byggs upp och kan vända sig till den primära platsen för skadliga bakterier att frodas. Så golvet måste sopas och diskarna bör torkas dagligen.

Djuprengöring av köket innebär att köksmaskinerna rengörs noggrant. Följande bör beaktas.

Kyl/frys

 • Rensa ut alla matvaror och dra ur kontakten från uttaget.
 • Kasta ut utgångna matvaror.
 • Rengör de inre och yttre delarna med varmt tvålvatten. Tänk på väggarna och golvet.
 • Rengör under kylen om du kan flytta det.
 • Rengör vattengummit packning runt dörren tätar med varmt tvålvatten och desinficera sedan.
 • Dammsug spolarna på dina kylslingor och ventilera för att ta bort damm, minst en gång om året. Att göra detta hjälper till att hålla ditt kylskåp igång och undviker dyra reparationer.

Gasspis

 • Blötlägg grytgallren i varmt tvålvatten och rengör med en skurborste.
 • Rengör hela spishällen med bakpulverpasta. Du kan göra detta för en elektrisk spishäll.
 • För en elektrisk ugn, ta bort/koppla ur spolarna för att underlätta rengöringen.
 • Skrubba ner alla ytor och kontrollrattar med en tvålsvamp, rengör med en våt trasa och desinficera.

Mikrovågsugn

 • Rengör den inre delen med en svamp och allrengöringsmedel, ta bort brickan och rengör också.
 • Torka av utsidan med en svamp, rengör sedan med en mikrofiberduk.
 • Ta bort mattallrikarna med citron och vinäger.
 • Använd en glasrengöringsmedel för ansiktet och knappsatsen på mikrovågsugnen.
 • Om din mikrovågsugn placeras i ett skåp eller på bänkskivan, ta bort den och rengör den under.

Diskmaskin

För att rengöra insidan, töm den, rengör filtret, tillsätt en kopp vinäger och kör den på den hetaste inställningen. Tillsätt sedan en kopp bakpulver och kör igen på den hetaste cykeln.

För den yttre delen, torka av med vinägerspray, avsluta med glasrengöringsmedel och en mikrofiberduk.

Vinäger och bakpulver är viktiga för att rengöra din diskmaskin eftersom de hjälper till att ta bort tvålvatten och avlagringar som måste ha samlats över tiden.

Handfat

 • Rengör din diskbänk sist. Detta beror på att efter rengöring av vitvaror och ytor kommer din diskbänk att vara smutsig.
 • Torka av den med varmt tvålvatten och var uppmärksam på öppningarna i backsplash och runt kranen .
 • Använd en desinfektionsspray med blekmedel för envisa fläckar.
 • Glöm inte att ta bort tvålskum och skräp från diskbänkens kran.
 • För alla apparater du kommer att rengöra i ditt kök, desinficera deras handtag för att ta bort bakterier.

2. Badrum

Badrummet är mycket benäget att smutsas; det är där du tvättar bort bakterier från din kropp. Det kräver regelbunden rengöring och djuprengöring. Följ stegen nedan för att djuprengöra ditt badrum.

Badkar

Gör en pasta av bakpulver och vatten och skrubba med en borste (en detaljborste eller en gammal tandborste) för att rengöra i och arou och dina inventarier. Rengör den sedan med en mikrofiberduk för att få den att glänsa.

Duschdraperi

För dina linnegardiner, tvätta och torka enligt anvisningarna. Kasta och byt ut dem om de är för gamla och över gränsen för rengöring.

För plastgardinen bakom linnet kan du välja att rengöra den också. Men att byta ut det är en bättre idé eftersom det kan vara ganska svårt att rengöra det. Det som är bra är att det är billigt.

Toalett

Rengör med toalettborste. Var uppmärksam på basen och baksidan när du städar.

Kranar/kranar

Avkalka kranar/duschmunstycken i hela hemmet med vinäger.

3. Vardagsrum och sovrum

Soffor och stolar: Rengör dina soffor en gång i månaden, dammsug vecken där djurhår, popcorn och andra små föremål sitter. Torka av din soffa med en fuktig mikrofiberduk, rengör och dammsug under och bakom den. Om du har slängkuddar, tvätta deras överdrag.

Elektronik: Använd en mikrofiberduk, damma av enheterna och torka av undersidan.

Damm och dammsug alla svåråtkomliga områden under din rutin. Damm hyllor, fönster, ljusarmaturer och ovanför dina skåp.

Takfläkt: Torka av takfläktens blad med en våt mikrofiberduk för att undvika att andas in allergener varje natt.

Dörrar: Torka av dörrar och dörrkarmar för fingeravtryck och överspänningar med en våt mikrofiberduk.

Ta av och tvätta av dina sängkläder som inte tvättas ofta. De inkluderar kuddar och påslakan. Vänd din madrass för att förhindra att den slits ut för snabbt, strö lite bakpulver ovanpå den och låt den stå en stund för att suga upp lukt. Rengör sänggaveln och under din säng.

Ta ut allt ur din garderobsdammsugare och torka av hyllorna och väggarna – omorganisera och slänga. Det kommer att finnas tillräckligt med utrymme för kläder att röra sig fritt när du flyttar in dina kläder.

Skåp/lådor: Töm var och en av dem, dammsug och torka av med en ren våt mikrofiberduk /rengöringsspray och torka av skåpets ytor.

Spraya dina persienner med vinäger och skrubba ner dem.

Sopor burkar: Tvätta med varmt tvålvatten och svamp, eller desinficera dem.

4. Tvättstuga

Din tvättmaskin kräver också både regelbunden och djuprengöring. För regelbunden rengöring, håll luckan öppen efter användning. Detta ger det en chans att torka ut eftersom det kan växa mögel. Du bör också sträva efter att rengöra luddfiltret.

För djuprengöring:

Desinficera din tvättmaskin genom att använda en vinägerblandning och den självrengörande cykeln för att ta bort eventuella smuts som har byggts upp. Rengör torkkanalen en gång om året för att minska risken att den förvandlas till en brandrisk. Men se till att du inte skadar dig eller slår sönder torktumlaren.

Dammsug luddfiltret en gång i månaden för att ta bort eventuellt envis ludd.

Torka av insidan och utsidan av tvättmaskinen och torktumlaren med en våt mikrofiberduk. Spraya insidan med en vinägerspray. Torka rent genom att vara särskilt uppmärksam på gummipackningen på maskindörren, tillsätt 2 koppar vinäger i trumman och kör på den hetaste inställningen, tillsätt en halv kopp bakpulver direkt i trumman och kör på den hetaste inställningen.

Lämna dörren på glänt för att helt torka ut.

Slutsats

Att ha ett rent hem bör vara en prioritet för varje husägare. Det går långt för att skydda dig och din familj från sjukdomar och sjukdomar. En ren miljö ger lugn och yttersta tillfredsställelse för praktiskt taget alla husägare. Det är därför vi har gett dig en detaljerad checklista för djuprengöring om hur du effektivt städar ditt hem.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!