Det Bästa Sättet att ta bort Tapeter som en Professionell

En av de bästa sakerna med tapeter är att de gradvis har tagit över heminredningsutrymmet som en av de vackraste alternativ till målning.

Tapeter hjälper till att förbättra den övergripande estetiken i ett hem. På senare tid har de blivit mycket populära i många hem som ett gångbart sätt att berika hemmets estetik.

Det bästa med att använda tapeter är att de kan tas bort när som helst. I motsats till vad många husägare tror är de inte svåra att ta bort.

Bakgrund är en av de enklaste sakerna att ta bort när du väl har rätt verktyg för att utföra uppgiften . Möjligheten att enkelt ta bort den snyggt utan att förstöra din vägg beror ofta på vilken typ av tapet som är installerad.

Låt oss ta en titt på vilka typer som finns.

Typer av tapeter

Det finns olika typer av tapeter på marknaden; de kan dock delas in i två breda kategorier. De inkluderar:

 • Avtagbar/tillfällig tapet
 • Avtagbar/vinyl tapet
 • Avtagbar tapet

Som namnet antyder är avtagbar tapet det enklaste att ta bort på grund av hur det har utformats för att enkelt falla ner. Detta är möjligt om väggen har förberetts ordentligt eller målats med matt, halvblank eller äggskal med lite glans och rengjorts innan tapeten installerades.

Det är allmänt känt som Peel and Stick, där du bara behöver skala och fästa den på din vägg under installationen. Under borttagningen behöver du bara försiktigt dra den i sömmarna för att du enkelt ska kunna ta bort den.

Den här typen av tapeter har blivit mycket populär i dagens värld på grund av de olika vackra mönstren, design och ytfinish kommer den in. Lättheten som följer med att den tas bort och hur den kan ersättas eller återanvändas när den väl är i gott skick har också gjort den välkänd.

En annan fördel som den avtagbara tapeten erbjuder är att den är helt borttagbar och inte lämnar någon röra efter sig vid borttagning. Detta är kopplat till det faktum att borttagningsprocessen inte kräver någon utrustning, ångbåt eller kemikalier.

Den enda nackdelen är dess hållbarhet; den är inte lika slitstark som vinyltapeten.

Avdragningsbara tapeter eller vinyltapet

Detta är raka motsatsen till den avtagbara tapeten. Den är mycket slitstark, vattenbeständig och kräver en del material eller utrustning för att den ska tas bort.

I de flesta fall måste den här typen av tapeter mjukas upp och göras genomsläppliga med varmt vatten eller kemikalier för att göra det enkelt att ta bort, speciellt när ett kraftfullt lim används för installationen.

Hur man förbereder för borttagning av tapeter

Innan du fortsätter att ta bort någon typ av tapeter, finns det vissa saker du måste sätta på plats för att göra processen mycket enkel och problemfri . Nedan finns de olika sätten att förbereda dig för tapetborttagning.

Rensa möblerna

Detta är en av de främsta sakerna att göra. Ta bort eventuella möbler på väggen och nära tapeten. Du kan antingen ha möblerna i mitten av rummet eller ta dem utanför om du behöver mer utrymme att arbeta med.

Täck dina armaturer

Dina uttag och elarmaturer måste vara vederbörligen täckta med papperstejp. Detta kommer att förhindra att vätska eller fläckar smutsar ner dem när du börjar.

Skydda ditt golv

Detta är en annan viktig förberedelse som du måste vara uppmärksam på. Du vill inte göra ditt golv rörigt när du arbetar med tapeten. Bred ut en trasa eller trasa på golvet innan du sätter igång. Detta kommer att säkerställa att all smuts, vätska eller skräp inte skräpar ner ditt golv, särskilt när du ska ta bort tapeter som kan tas bort eller vinyl.

Hur man tar bort tapeter som ett proffs

Som diskuterats tidigare avgör vilken typ av tapet du har på väggen hur lätt det är att ta bort. Här kommer vi att ge dig en detaljerad guide om hur du tar bort de två huvudtyperna av tapeter som vi diskuterade ovan.

Genom att känna till teknikerna vi kommer att dela nedan kommer du att kunna ta bort alla typer av tapeter. tapet utan att skada din vägg i processen.

Som nämnts tidigare, detta är mycket lätt att ta bort. Det kräver mycket lite ansträngning och material.

Material som behövs:

 • Tvål
 • Vatten
 • Spackel

Procedur

Gå till valfritt hörn av tapeten och använd din spackel för att lyfta papperet från väggen. När du lyckats lyfta en av kanterna eller hörnen, kan du fortsätta att använda dina händer för att ta bort papperet från väggen.

Eftersom tapeten du har att göra med är en avtagbar typ kommer papperet säkert att lossna lätt och helt om det görs försiktigt. Du kan fortsätta att använda denna procedur för hela rummet för att ta bort alla papper.

När du har tagit bort tapeten, doppa ditt skum eller trasa i tvålvatten för att rengöra väggen och ta bort eventuell smuts eller återstod. Att göra detta hjälper till att få en snygg och slät vägg när du bestämmer dig för att måla den. Du måste dock låta väggen torka helt innan du applicerar din färg.

Hur man tar bort en avtagbar tapet eller vinyltapet

När det kommer till avtagbara tapeter eller tapeter som inte är lättgenomsläppliga (särskilt vinyl) p.g.a. det starka limmet som användes för installationen, vissa material och kemikalier kan behövas.

Material som behövs:

 • Varmt vatten
 • Tvål
 • Stege
 • Spackel
 • Trasa/skum
 • Gummihandskar
 • Verktyg
 • Tapetavlägsnare
 • Sprayflaska

Procedur

Blanda tapetborttagaren i vattnet och häll blandningen i din sprayflaska. Beroende på hur lång längden på din tapet är, klättra på en stege för att börja applicera blandningen i sprayflaskan på en liten del av tapeten.

Låt pappret absorbera blandningen i 10 till 15 minuter innan du använder en spackel för att skrapa bort den. Du måste göra skrotningen noggrant så att du inte skadar din vägg.

Om papperet inte lossnar lätt efter att du har applicerat blandningen kan du fortsätta att använda verktyget på den innan du applicerar vattenblandningen. När du är klar med att skrapa tapeten, använd tvålvatten för att tvätta bort resterna och limmet från väggen.

Tillsätt bakpulver, flytande diskmedel och en kopp vinäger i en hink med varmt vatten för att enkelt ta bort eventuellt envis lim från väggen.

Medan du bär dina gummihandskar, doppa en svamp eller skum i vattenlösningen och börja skrubba olika delar av väggen där limmet sitter. Fortsätt att upprepa denna process tills allt envis lim lossnar.

Du kan använda en spackel och skrapa för att skrapa bort det mycket styva limmet tills väggen blir fri från lim. Gör en slutrengöring av väggen efteråt.

Om du har en nästan permanent tapet som visar sig vara väldigt svår att få bort från väggen efter att du provat de olika ovannämnda procedurerna kan du ta in en elektrisk ångare som hjälper dig att bli av med tapeten. En elektrisk ångare kan köpas eller hyras.

Placera ångaren mot papperet och börja ånga samtidigt som du skrapar av papperet när ångan från ångaren tränger igenom den. Fortsätt med detta tills hela tapeten är bortskrapad.

Använd sedan kallt tvålvatten och trasa eller skum för att tvätta väggen. Låt väggen torka helt innan du applicerar ny färg eller ny tapet.

Slutliga tankar

Processen att ta bort tapeter från väggen är inte så mödosam som många låter det verka. Borttagningen kan göras utan ansträngning om du förstår vilken typ av tapet du har att göra med och flitigt följer guiden ovan.

Om du kan ta bort en tillfällig eller avtagbar tapet helt utan eventuella revor eller skador på papperet, sådana papper kan återanvändas för att dekorera ditt garage, källare eller butik. Alternativt kan du använda den för vissa gör det själv designprojekt för ditt hem.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!