Du kanske undrar om hemförsäkring och hemgaranti är samma sak?

Som husägare är det helt naturligt att du vill skydda ditt hem och dina tillhörigheter från skador. Men när du går för att söka skydd kan du stöta på hemförsäkringar och hemgarantier, och detta gör dig förvirrad. Är de samma, eller är de olika termer som beskriver samma sak?

Det är väldigt lätt att blanda ihop de två, även om de skiljer sig från varandra i sin täckning. Båda är också mycket viktiga om du äger en bostad. Därför är det viktigt att förstå skillnaderna så att du kan göra bättre val angående din hemtäckning och få lite sinnesro.

Vad är hemgarantier?

Det första att komma ur vägen – hemgarantier är inte detsamma som hemförsäkringar. Hem garantier. Enligt Home Warranty of America är en hemgaranti ett års garanti som täcker eventuella reparationskostnader för de stora vitvarorna i ditt hem, som inkluderar kylskåp, tvättmaskiner, torktumlare och ibland pooler. Det täcker också hemsystem, främst VVS, ugnar och reparationer av elektriska ledningar, och vissa andra system kan täckas – som din luftkonditionering.

När du köper en skyddsplan för dina hushållsapparater är det ett bra sätt att se till att ditt hus alltid är skyddat. Alla garantiplaner som en väktares hemgaranti är olika, eftersom var och en kommer att ha sin egen täckningsomfång och förutbestämda skyddsnivåer.

De grundläggande hemgarantierna tenderar att täcka många apparater i hemmet, medan avancerade överdrag skyddar vissa andra apparater, inklusive några som finns utanför ditt hem men inom din anläggning.

När en vara som garantin omfattar går sönder på grund av en eller annan anledning, skickar företaget som tillhandahåller garantin en tjänsteleverantör hem till dig för att ta reda på det exakta problemet. Om skadorna är minimala kan de lösas vid det första besöket. Om skadan är allvarlig måste bostadsgarantiföretaget godkänna eventuella reparationer innan de inträffar.

Denna process säkerställer att de också täcker reparationskostnaderna, eller utbyte om skadan är omfattande. Varje besök av leverantören tillkommer också avgifter, så kallade serviceavgifter – och dessa kommer att variera beroende på garantiföretagets villkor.

Varje garantiavtal är unikt, eftersom det finns vissa artiklar du kommer att betala för medan andra inte täcks. Den allmänna regeln är att hemgarantier endast kommer att täcka föremål som ligger inom hemmets grund, utom i fallet med vissa undantag som simbassänger, septiktankar och brunnar.

Det som är bra med en hemgaranti är att den gör att du kan spara pengar. Att reparera hushållsartiklar och system är så besvärligt och kan bryta ditt bankkonto på grund av deras höga kostnad, men hemgarantier kommer att minska denna kostnad, eftersom företaget kommer att täcka en bråkdel av kostnaden. Det enda du betalar för är serviceavgiften, samt kostnaden för garantin – allt till en lägre kostnad.

Du kanske inte vet detta, men bostadsgarantier ökar ditt hems värde på marknaden. När du funderar på att sälja din bostad kommer köpare att lockas eftersom ditt hem har ett garantiskydd – och omslaget är lätt att överföra när du väl får en köpare. Det kommer också att ge potentiella köpare förtroende, eftersom chanserna för överraskningsreparationer är lägre.

Vad är hemförsäkring?

Kallas även för husägares försäkring eller home owners insurance i USA, detta är en typ av egendomsförsäkring som täcker privata hem. Den kombinerar en mängd olika personliga försäkringsskydd – inklusive förlust av användning, förluster som inträffar i ditt hem, förluster av husägarens personliga ägodelar eller till och med vissa olyckor som kan inträffa i hemmet eller i händerna på husägaren.

Husägarförsäkringen ger dig också ekonomiskt skydd mot eventuella katastrofer som kan inträffa. Standardförsäkringar kommer därför att säkerställa att dina hushållsartiklar, såväl som huset, är täckta.

De flesta banker behöver en hemförsäkring innan de kan ge dig ett bolån. Detta täckning täcker kostnaderna för reparationer från externa katastrofer som vandalism, vind, blixtnedslag, bränder, stöld och hagel. Det kommer att täcka grunden för ditt hem, minskar skyldigheterna från inblandning av tredje part och skyddar dina personliga ägodelar.

På samma sätt som ett hemgarantiskydd förnyar du ett hemförsäkringsskydd varje år, och det är vanligtvis dyrare, allt från $300 till $1000. I det tillfälle du gör anspråk på försäkringen betalar du en självriskavgift och sedan tar försäkringen hand om resten.

I likhet med hemgarantibesök skickar försäkringsbolaget en försäkringsjusterare till ditt hem och noterar de skadade föremålen på ett ersättningsanspråk. Försäkringsbolaget kommer då att granska skadeanmälan och om de godkänner det drar de av en del av kostnaden och sköter eventuella reparationer med resterande pengar. Din årliga försäkringskostnad kommer därför att avgöra vilken avdragsgilla avgift du betalar.

Är det värt det att ha båda?

Eftersom de täcker olika saker och aspekter av ditt hem är det bra att ha båda för att säkerställa bästa skydd för ditt hem.

En hemförsäkring täcker vanligtvis personlig egendom, husets innehåll och struktur, levnadskostnader om en katastrof skulle göra ditt hem ogästvänligt, fallande föremål, blixtnedslag och andra större katastrofer, skadeståndsanspråk om någon annan skadas på din egendom och stämmer dig – och ibland kan de täcka smycken beroende på planen.

Å andra sidan täcker hemgarantierna värme- och elsystem, VVS, hushållsapparater och ibland luftkonditionering samt andra hussystem.

Slutgiltiga tankar

Bostaden är en av dina största investeringar, så när du har ett hemförsäkringsskydd utöver en hemgaranti kan det ge dig extra sinnesro och säkerställa att ditt hem alltid tas om hand.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!