Olika typerna av skorstenar – Lista & Guide

Inget är bättre än att mysa framför en öppen spis med dina nära och kära. Många hem är byggda utan eldstäder, men det betyder inte att du måste gå miste om denna trevliga upplevelse. Om du vill lägga till en eldstad i ditt hem är det första steget att välja rätt skorsten. Här är vad du behöver veta om de olika typerna av skorstenar:

Vilka är de olika typerna av skorstenar?

Det finns två huvudtyper av skorstenar:

 • Murade skorstenar
 • Metallskorstenar

MurverksskorstenarEn murad skorsten är förmodligen det som du kommer att tänka på när du tänker på ordet “skorsten”. Murade skorstenar är traditionella mönster som är gjorda av tegelstenar , block eller sten och murbruk. Konstruktionen av en murad skorsten kan variera beroende på husägarens preferenser. Vissa murade skorstenar är designade med endast ett lager av tegel, medan andra är designade med flera lager.

Fabriksbyggda skorstenarMurade skorstenar byggs på plats, men fabrikstillverkade skorstenar tillverkas i fabrik och monteras på plats. De flesta fabriksbyggda skorstenar är gjorda av metall som tål höga temperaturer.

Vilken skorsten är bäst för ditt hem?

Både murade och fabriksbyggda skorstenar tjänar samma syfte, men varje typ har sina egna unika fördelar. Det är viktigt att förstå för- och nackdelarna med varje alternativ innan du bestämmer dig för vilket som är rätt för ditt hem.

För- och nackdelar med murade skorstenarDet finns ett antal fördelar med att välja en murad skorsten, inklusive:

 • Tålhet – Murade skorstenar kommer att hålla i årtionden så länge som de underhålls på rätt sätt.
 • Ren skönhet – Många husägare är dras till den tidlösa skönheten i denna tegel- eller stendesign.
 • Ökar andrahandsvärdet – Murerade skorstenar är populära, så att lägga till en i ditt hem kommer att öka dess andrahandsvärde.

Murade skorstenar är inte idealiska för alla. Några av nackdelarna inkluderar:

 • Svårt att bygga – Det är viktigt att anlita en professionell med lång erfarenhet för att säkerställa att murad skorsten byggs korrekt.

Tunga material – Tegelstenar och stenar är tunga, så modifieringar kan behöva göras i inramningen av ditt hem för att säkerställa att den kan hålla den extra vikten.

 • Dyrt – Murade skorstenar är inte billiga, så du kanske vill överväga andra alternativ om du har en stram budget.

För- och nackdelar med fabriksbyggda skorstenar:

Det finns också fördelar och nackdelar med fabriksbyggda skorstenar. Några av fördelarna med detta alternativ inkluderar:

 • Billigt – Fabriksbyggda skorstenar är mycket billigare än murade skorstenar.
 • Lätt att installera – Det borde inte vara svårt att hitta en professionell som är kapabel att installera en fabriksbyggd skorsten.
 • Energisnål – Dubbel- eller trippel -väggiga fabriksbyggda skorstenar är designade med extra lager av isolering, vilket ökar deras energieffektivitet.
 • Många mönster – Att hitta en fabriksbyggd skorsten som kompletterar ditt hem är ingen utmaning. Det finns ett brett utbud av fabriksbyggda skorstensdesigner, så det finns något för alla.De största nackdelarna med fabriksbyggda skorstenar inkluderar:
 • Kort livslängd. Fabriksbyggd skorstenar kommer att hålla länge, men inte lika länge som murade skorstenar.
 • Underhåll. Du kan behöva göra frekventa reparationer när delarna av den fabriksbyggda skorstenen börjar ålder över tid.

Tänk på dessa för- och nackdelar med båda alternativen när du bestämmer vilken typ av skorsten som är rätt för ditt hem.

Hur mycket kostar det att lägga till en eldstad och en skorsten?

Kostnaden för att lägga till denna funktion till ditt hem kan variera beroende på ett antal faktorer, inklusive typen av eldstad och skorsten. Husägare spenderar i genomsnitt 22 000kr för att installera en elektrisk spis, rökkanal och skorsten. Den genomsnittliga kostnaden ökar till 3300kr för vedeldade eldstäder och 40 000kr för gaseldstäder. Det dyraste alternativet är kombinationen murad eldstad-skorsten, som kostar i genomsnitt 56 000kr.

Priserna kan verka branta, men det är viktigt att komma ihåg att om du lägger till en öppen spis och skorsten i ditt hem kan det öka dess värde. Faktum är att fastighetsmäklare uppskattar att en eldstad kan lägga till allt från 10 000kr till 40 000kr i värde till hem som ligger i kalla klimat. Baserat på denna uppskattning kan det vara värt investeringen att installera en öppen spis och skorsten.

Välj rätt skorsten för ditt hem

Att ha en öppen spis kan omedelbart få ditt hem att kännas varmt och välkomnande – det vill säga om du väljer rätt skorsten. Se till att förvara den här guiden till hands så att du kan välja en skorsten som passar dina behov perfekt och som kompletterar ditt hems design. Innan du vet ordet av kommer du att kunna fly det kalla vädret genom att värma upp framför din öppna spis!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!