En Guide till Energieffektiva Skjutdörrar i Glas – Tips och Guide

Många hem är designade med skjutbara glasdörrar med utsikt över deras bakgård, trädgård, pool eller uteplats. Dessa dörrar är vackra och funktionella, men de är också en stor källa till värmeförlust på vintern och värmeökning på sommaren.

Med andra ord kan skjutdörrar i glas tvinga ditt värme- och kylsystem att arbeta hårdare för att hålla en behaglig temperatur i ditt hem. Ditt värme- och kylsystem kommer att förbruka mer energi som ett resultat, vilket kommer att driva upp dina energikostnader. Men lyckligtvis finns det ett sätt att njuta av skönheten i en skjutdörr i glas utan att slösa energi. Här är vad du bör veta om energieffektiva skjutdörrar i glas:

Vilken är den mest energieffektiva skjutdörren i glas?

Om du letar efter en energieffektiv skjutdörr i glas, leta efter ENERGY STAR®-märkningen. Denna märkning placeras endast på produkter som har uppfyllt stränga energieffektivitetskrav.

Varje skjutdörr i glas med en ENERGY STAR®-märkning är energieffektiv. Nyckeln till att hitta den mest energieffektiva dörren är dock att leta efter rätt klimatzon på ENERGY STAR®-etiketten.

Använd den här kartan för att avgöra vilken klimatzon du befinner dig i. Leta sedan efter en ENERGY STAR®-skjutdörr i glas som är gjord speciellt för din klimatzon. Genom att göra detta säkerställer du att du väljer en dörr som är certifierad för att uppfylla energieffektivitetskriterierna i ditt område.

Hur mycket kostar energieffektiva glasskjutdörrar?

Priset på energieffektiva glasskjutdörrar kan variera beroende på ett antal faktorer, inklusive storlek och märke. Men generellt sett kostar energieffektiva skjutdörrar i glas mellan 8000kr och 20 000kr.

Avancerade varumärken tar ofta mer betalt för sina glasdörrar. En skjutdörr i glas tillverkad av ett exklusivt märke kan kosta upp till 50 000 kr.

Kom ihåg att detta bara är kostnaden för den skjutbara glasdörren. Du kan behöva betala mer för installationen. Kostnaden för att installera en energieffektiv skjutdörr i glas kommer att variera beroende på om vad som behöver göras för att slutföra installationen. Här är några allmänna priser:

 • Ersätter en befintlig skjutdörr i glas: 8000kr till 20,000kr
 • Eftermontering av en befintlig öppning för att passa en ny energieffektiv skjutdörr i glas: 11,000kr till 26,000kr
 • Installera ny skjutdörr i glas i en solid vägg: 15,000 till 35 000 krOm du bara byter ut en befintlig dörr kanske du kan slutföra uppgiften på egen hand. Men om det kräver eftermontering av ett befintligt utrymme, kan det vara bäst att anlita en professionell.

Är skjutdörrar eller franska dörrar mer energieffektiva?

Franska dörrar och skjutdörrar i glas ser väldigt lika ut. Både fönsterdörrar och skjutdörrar är i huvudsak gjorda av glas, men fönsterdörrar svänger in och ut från gångjärn på karmarnas sidor, medan skjutdörrar glider fram och tillbaka längs ett spår. Om du väljer mellan dessa två alternativ för ditt hem är det viktigt att förstå vilken typ av dörr som är mer energieffektiv.

Generellt sett är glasskjutdörrar mer energieffektiva än franska dörrar. Detta beror på att överlappningen mellan de två glaspanelerna på en skjutdörr i glas kan skapa en tätare tätning för att förhindra luftläckor. Det är dock mycket svårare att täta mittområdet där franska dörrar går ihop för att stänga. På grund av detta tillåter franska dörrar vanligtvis mer luft att läcka ut ur ditt hem än skjutdörrar i glas.

Hur kan jag göra min skjutbara glasdörr mer energieffektiv?

Nya energieffektiva skjutdörrar i glas är dyra, så du kanske inte är redo att investera i denna uppgradering ännu. I så fall finns det vissa åtgärder du kan vidta för att göra dina befintliga dörrar mer energieffektiva utan att spränga banken. Så här gör du:

   Håll den skjutbara glasdörrens spår ren. Smuts och skräp kan slå den skjutbara glasdörren lite ur spåret, vilket kan hindra den från att täta ordentligt. Detta kan leda till större luftläckage.
 • Häng energieffektiva fönsterbehandlingar. Att installera draperier eller annan typ av fönsterbehandling över dina glasskjutdörrar kan förhindra värmeökning på sommaren och värmeförlust på vintern.

Lägg till tätningslister. Genom att applicera tätningslister på toppen och botten av din skjutbara glasdörr tätar du luftläckor. Den bästa typen av tätningslister för skjutbara glasdörrar är “fen-tätning”.

  Applicera en fönsterfilm. Fönsterfilmer i plast kommer att passa direkt över glaset på din skjutbara glasdörr. Dessa filmer är designade för att ge extra isolering och minska värmeförlusten på vintern och värmeökningen på sommaren.

Genom att följa dessa tips kan du njuta av skönheten med skjutdörrar i glas utan att oroa dig för hur mycket energi de slösar.

 • Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
  Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!