En husägares Guide till Igensatta Hängrännor och Stuprör

Många husägare tänker aldrig ens på sina rännor, men hängrännesystemet spelar en viktig roll för att skydda hemmet. Rännan fångar upp regnvatten som rullar av ditt tak och omdirigerar det så att det inte faller nära ditt hems grund.

Detta system kommer dock inte att fungera korrekt om rännorna är igensatta av smuts och skräp. Av denna anledning är det viktigt för husägare att förstå hur man upptäcker och åtgärdar igensatta rännor.

Tecken på att ditt hem har igensatta hängrännor

Husägare som inte uppmärksammar sina takrännor kanske inte omedelbart upptäcker en tilltäppning i systemet. Det finns flera tecken du bör hålla utkik efter, inklusive:

  • Fåglar
  • Vatten
  • Växttillväxt

Fåglar

Fåglar och andra djur kan börja häcka i löv, kvistar och annat skräp i dina igensatta hängrännor. Om fåglar ständigt är nära eller i dina rännor är detta ett tecken på att det finns en tilltäppning.

Vatten

Titta ut genom dina fönster under en regnstorm för att se om vatten rinner ut över sidorna av dina rännor. Detta indikerar att vattnet inte kan rinna ut genom stuprören på grund av en igensättning. Du bör också hålla utkik efter vattenpölar nära grunden av ditt hem, vilket kan tyda på att dina rännor är igensatta.

Växttillväxt

Växter kan börja växa i dina rännor om de är igensatta. Om det växer en trädgård i din hängränna är det dags att fixa dem.

Om du ser något av dessa tecken är det viktigt att rengöra dina rännor så snart som möjligt.

Hur igensatta takrännor kan skada ditt hem

Att inte rengöra dina hängrännor kan leda till stora problem, inklusive:

  • Fundamentskada
  • Landskapsskada
  • Fasadskador

 

Fundamentskada

Regnvatten kan inte rinna ut genom igensatta hängrännor, så det börjar rinna ut över rännans sidor istället. Vattnet som faller över rännornas sidor kommer att börja samlas runt grunden av ditt hem. Denna vattenpöl kommer så småningom att försvaga grunden, vilket gör att den spricker eller delvis kollapsar. Mögel kan också börja växa i denna fuktiga miljö.

Fasadskador

Fasadbrädor, som vanligtvis är gjorda av trä, stödjer rännsystemet och håller dem på plats. Om rännorna är igensatta kommer regnvatten i kontakt med fasadbrädorna när det rinner ut över sidorna. Träskivorna kommer så småningom att börja ruttna som ett resultat av detta vatten, vilket betyder att du måste byta ut dem för att skydda ditt tak från ytterligare skador.

Landskapsskada

Vattnet som rinner ut över rännans sidor kan falla ovanpå blommor, växter och buskar som ligger nära ditt hem. För mycket vatten kan döda blommor, växter och buskar, så du kan behöva göra om det här området om du inte täpper igen rännorna.

Hur man rengör hängrännor

Det är inte svårt att rengöra dina hängrännor, så det finns ingen anledning att anlita en professionell om du känner dig bekväm med att göra det på egen hand. Här är vad du behöver för att avsluta jobbet:

  • Steg
  • Hink
  • Slang
  • Slev eller plastskopa

Följ nu dessa enkla steg:

1. Det första steget är att hitta ditt rännsystems stuprör och börja där. Ta bort löv, kvistar och annat skräp från stupröret med en murslev eller plastskopa och lägg dem i hinken.

2. Du måste rensa ut rännorna som är fästa på ditt tak. Placera stegen så nära den igensatta rännan som möjligt. Du bör aldrig försöka rengöra hängrännor när du står på toppen av ditt tak. Det är mycket säkrare att använda en stege för att ta bort detta skräp. Klättra försiktigt uppför stegen tills du kan se insidan av rännan. Skopa ut skräpet och dumpa det i hinken. Fortsätt att göra detta på andra delar av rännan tills allt skräp har tagits bort.

Till sist måste du spola ur rännorna. Använd en slang för att rinna vatten genom rännorna och ta bort små bitar av smuts och skräp som du inte kunde komma åt med din murslev eller plastskopa.

Du behöver ingen speciell utrustning eller utbildning för att rengöra dina rännor. Men om du inte känner dig bekväm med att göra det på egen hand, är det bäst att ringa en professionell för att få hjälp.

Glöm inte underhåll av rännor

Det råder ingen tvekan om att rengöring av dina takrännor är en viktig del av att skydda ditt hem. Det är bäst att rengöra dina hängrännor minst två gånger om året – en gång på våren och igen på sensommaren eller hösten. Se till att du ställer in påminnelser på din telefon eller skriv in dem i din kalender så att du inte glömmer att skydda ditt hem genom att täppa till rännorna!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!