En Lista över Grönsaker att Plantera under Vårmånaderna

När vädret börjar bli varmt, kanske ser fram emot dina favoritaktiviteter under våren. Äntligen kan du gå lokala stigar utan att lägga på dig vinterrockar. Din familj kan grilla ute på bakgården och äta medan solen går ner. Du kan också få ett försprång på din framtida trädgård, men bara om du väljer rätt växter.

Innan du gör något annat, gör en lista över grönsaker att plantera under vårmånaderna. Du vill plocka sorter som kommer att trivas i det lagom varma vädret och överleva en och annan frost. Beroende på var du bor kan din lista se lite annorlunda ut än andra trädgårdsvänner i andra stater och länder.

Lista över grönsaker att plantera på våren :

 1. Morötter
 2. Lövgröna
 3. Betor
 4. Tomater
 5. Broccoli
 6. Rädisor
 7. Tomater
 8. Blomkål
 9. Aubergine
 10. Persilja
 11. Engelska ärter

1. Plantera färgglada morötter

Morötter växer under jorden, så de är säkra från frost i mitten till sen säsong. Prova att plantera färgglada sorter som röda, lila och gula morötter tillsammans med vanliga orange. Du kan alltid plocka dem som babymorötter eller låta dem växa långt in på sommarsäsongen.

2. Odla bladgröna

Om du någonsin har velat odla sallad, kommer du att ha störst framgång på våren. Växten vissnar snabbt i sommarvärmen, så odla sallad medan jorden fortfarande är kall. Efter två månader har du gott om bladgrönt till alla dina sommarsallader.

3. Ta hand om rader av betor

Bara en liten del av en betas rötter växer över marken, så de är ett annat bra vårplanteringsalternativ. Oavsett om du vill odla Burpee Goldens eller Detroit Dark Reds, vänta på torr jord innan du tar ut dina planteringsmaterial. Om två till tre månader kan du njuta av att skörda alla dina nya rödbetor.

4. Broccoli

När du planterar broccoli på våren kommer den att frodas tills vädret är tillförlitligt varmt. Varmt väder och mycket solljus uppmuntrar grönsaken att blomma, men du kan odla den medan det fortfarande är kyligt under växlande vårväder.

5. Köp Rädisfrön

Du kommer att vilja odla rädisor om du drömmer om en vårgröda som är redo att skördas snabbt. Inom några veckor kan du plantera dina rädisafrön och plocka dem, vilket ger extra utrymme i din trädgård för sommargrödor.

6. Börja odla tomater

Tomater är en standardgrönsak i de flesta trädgårdar eftersom alla kan lära sig att odla dem, och de smakar läckert när de blir varm under sommaren Sol. I år planterar du dem tidigt på våren genom att starta dem inomhus i små krukor. Efter den senaste frosten, flytta dem utanför och ge dem några månader för att nå mognad.

7. Testa att plantera blomkål

Trädgårdsmästare som vill ha en utmaning kan ta sig an blomkålsplantor i vår. De behöver ett kallare klimat för att växa, så du vill plantera dem så tidigt på våren som möjligt. Lokala trädgårdsexperter kan rådgöra med dig om den bästa tiden att odla i ditt område och vilka förhållanden blomkålen behöver för att trivas under dina lokala vädermönster.

8. Aubergine

Auberginer är känsliga för frost, så du vill plantera denna vårgrönsak lite senare på säsongen. De kräver specifik skötsel som de flesta andra växter inte gör, så undersök aubergineträdgårdstips som att blötlägga fröna innan de planteras eller hur de behöver lära sig mycket solljus för att säkerställa framgång.

9. Persiljakrukor

Örter är en annan basträdgårdsväxt, men du kan börja din vårpersilja i små krukor på verandan. När de växer tillräckligt för att etablera starka rötter, transplantera dem till din trädgård efter att jorden har värmts upp. Oroa dig inte för frost. Persilja är en liten, robust växt som klarar kallt väder.

10. Ärtor

Ärtor älskar svalt väder, speciellt engelska ärtor. Sätt upp dem med en tomatbur för att främja snabb och säker tillväxt och tillåta flera vinstockar att frodas bredvid varandra. Om du upptäcker att du älskar att odla ärter kan du fortsätta med nya grödor på hösten och vintern också.

Odla några nya grönsaker i vår

Gör dig redo för trädgårdsarbete i år med den här listan över grönsaker att plantera på våren. Utmana dig själv att odla något nytt och bli en bättre trädgårdsmästare än någonsin tidigare. Till sommaren kommer du att ha en blomstrande trädgård som lärde dig nya lektioner och välkomnar framtida grödor.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!