Energieffektiva datorer kontra vanliga datorer

Många människor spenderar timmar framför en dator varje dag. Även om datorer inte förbrukar lika mycket energi som andra apparater som luftkonditionering eller värmare kan överdriven datoranvändning fortfarande öka ditt hems totala energiförbrukning och månatliga energiräkningar.

Det bästa sättet att spara energi och pengar utan att offra din skärmtid är att byta ut din dator mot en energieffektiv modell. Här är vad du behöver veta om energieffektiva datorer kontra vanliga datorer:

Hur mycket energi sparar en energieffektiv dator?

Energieffektiva datorer utför samma uppgifter som vanliga datorer. Den enda skillnaden är att de förbrukar mindre energi när de utför dessa uppgifter.

Mängden energi som du sparar genom att byta ut din dator mot en energieffektiv modell kommer att variera. Men generellt sett är ENERGY STAR®-datorer utformade för att använda mellan 25 % till 40 % mindre energi än vanliga datorer. Det betyder att denna enkla uppgradering kan leda till betydande besparingar på dina månatliga elräkningar.

Använder stationära datorer mer ström än bärbara datorer?

Om du funderar på att köpa en ny dator är det första beslutet du måste göra om du vill ha en stationär eller bärbar dator. En av faktorerna du bör tänka på när du fattar detta beslut är energieffektivitet.

Stationära datorer förbrukar mycket mer energi än bärbara datorer. Skillnaden i energiförbrukning mellan stationära och bärbara datorer är betydande. Det uppskattas att bärbara datorer förbrukar upp till 80 % mindre energi än stationära datorer. Genom att välja en bärbar dator framför en stationär dator kan du drastiskt minska ditt hems totala energiförbrukning och sänka dina månatliga elräkningar.

Är energieffektiva datorer mer eller mindre dyra än vanliga datorer?

Vissa människor antar att de kommer att behöva spendera mer i förskott för att köpa en energieffektiv dator, men så är inte fallet.

Kostnaden för en dator kommer att variera beroende på ett antal faktorer, inklusive tillverkare, lagringsutrymme och mer. Men generellt sett är det inte så stor prisskillnad mellan energieffektiva datorer och vanliga datorer.

Är en energieffektiv dator värt det?

Det är viktigt att överväga kostnadseffektiviteten av att investera i en energieffektiv dator innan du gör denna uppgradering.

Energieffektiva datorer förbrukar mindre energi än vanliga datorer, vilket innebär att de kan hjälpa dig att spara energi och sänka dina månatliga elräkningar. Men du kommer att behöva spendera hundratals dollar för att köpa en energieffektiv dator. Så, kommer användningen av en energieffektiv dator att hjälpa dig att spara tillräckligt med pengar för att täcka enhetens initiala kostnad?

Enligt en studie kommer en ENERGY STAR® stationär dator att spara pengar över tid om den inte kostar mer än 500kr jämfört med en vanlig dator.

Om du är intresserad av att köpa en bärbar dator, leta efter en energieffektiv modell som inte kostar mer än 100kr ​​jämfört med en vanlig bärbar dator.

Hur du sparar energi när du använder en dator

Om du inte är redo att investera i en ny energieffektiv dator finns det vissa steg du kan vidta för att spara energi när du använder din nuvarande dator. Faktum är att du bör följa dessa tips hela tiden, oavsett om din dator är energisnål eller inte. Så här sparar du energi när du använder en dator:

  • Slå på viloläget så att din dator automatiskt går in i viloläge om den inte används.
  • Sänk ljusstyrkan på din dator. Ju ljusare skärmen är, desto mer energi behöver din dator förbruka.
  • Använd inte en skärmsläckare.
  • Anslut din dator till ett grenuttag och vrid stäng av grenuttaget när din dator inte används.
  • Koppla bort skrivare, skannrar och andra enheter från din dator när du inte använder dem.
  • Koppla ur laddaren när din bärbara dator är fulladdad. Den kommer att fortsätta att förbruka energi om den är ansluten även om din bärbara dator har fullt batteri.

Om du har både en bärbar dator och stationär, använd den bärbara datorn när det är möjligt.

Att investera i en ny ENERGY STAR®-dator är det bästa sättet att bli grön när du använder en dator. Men lyckligtvis finns det många andra sätt att göra din vanliga dator mer energieffektiv också. Det betyder att du kan förbättra din dators energieffektivitet oavsett om du är redo att uppgradera till en ny dator eller inte.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!