Energieffektivt kylskåp – Saker att tänka på

Vitvaror står för cirka 12 % av ditt hems årliga energiförbrukning. Av alla dina apparater förbrukar ditt kylskåp förmodligen mest energi . Varför? Till skillnad från diskmaskinen, tvättmaskinen eller torktumlaren står ditt kylskåp på hela tiden för att hålla din mat och dryck vid rätt temperatur.

Dessutom, ju äldre ditt kylskåp blir, desto mer energi behöver det för att hålla en sval temperatur inuti. Av denna anledning rekommenderas det att du ersätter din gamla modell med ett nytt energisnålt kylskåp.

Hur kan du hitta rätt modell för ditt hem? Följ dessa tips när du handlar efter energieffektiva kylskåp:

Leta efter ENERGY STAR®-logotypen

Håll utkik efter ENERGY STAR®-logotypen när du handlar efter energieffektiva kylskåp. ENERGY STAR®-logotypen placeras endast på apparater som har uppfyllt stränga energieffektivitetskrav.

Den exakta mängden energi du kan spara genom att byta till ett ENERGY STAR®-kylskåp varierar från modell till modell. Men i genomsnitt är ett ENERGY STAR®-kylskåp ungefär 9 % mer energieffektivt än en standardmodell.

Så var kan du hitta ENERGY STAR®-logotypen? ENERGY STAR®-kylskåp kan vara märkta med en klarblå ENERGY STAR®-logotyp. Alla kylskåp med denna klarblå ENERGY STAR®-logotyp är energieffektiva.

Du kan också leta efter EnergyGuide-märkningen som används för att hjälpa konsumenter att jämföra olika modellers energianvändning. Alla kylskåp bör ha denna EnergyGuide-märkning. Men om det finns en ENERGY STAR®-logotyp i hörnet av EnergyGuide-etiketten, betyder det att kylskåpet är energieffektivt.

Välj ett kylskåp Med en toppmonterad frys

Det finns flera olika stilar av energieffektiva kylskåp: toppfrysar, bottenfrysar och sida vid sida-modeller. Många människor föredrar modeller sida vid sida eftersom de tenderar att erbjuda mest lagringsutrymme. Men om du letar efter den mest energieffektiva kylskåpsstilen är det bäst att välja en med toppmonterad frys.

ENERGY STAR®-kylskåp med toppmonterade frysar kräver inte mycket energi för att fungera. Faktum är att den här typen av energieffektiva kylskåp förbrukar mindre energi än en 60-watts glödlampa och kostar bara cirka 500kr per år att driva.

Köp rätt storlek

Storlek är en av de viktigaste faktorerna att tänka på när du köper ett energieffektivt kylskåp. Ju större kylskåpet är, desto mer energi förbrukar det. Ett energieffektivt minikylskåp kanske inte ger tillräckligt med förvaringsutrymme.

Nyckeln är att köpa den storlek som möter din familjs unika behov.

Om du inte lagar mat hemma ofta behöver du kanske inte så mycket utrymme eftersom du förmodligen inte behöver förvara så mycket mat. Å andra sidan, om du lagar mat hemma hela tiden kanske du vill välja ett lite större kylskåp för att maximera ditt förvaringsutrymme.

Betala bara för det du ska använda

Vissa kylskåp är endast designade med grundläggande funktioner som ismaskiner, medan andra modeller är designade med is genom dörren, justerbara kylzoner och smarta displayer. Innan du köper ett energieffektivt kylskåp, se till att du tänker på vilka funktioner du faktiskt kommer att använda.

Välj inte ett kylskåp med alla bells och visselpipor bara för att det ser snyggare och coolare ut. Kylskåp med dessa funktioner är dyrare. Dessutom kommer varje ytterligare funktion att öka kylskåpets energiförbrukning.

Till exempel kommer ett kylskåp med is genom dörren att förbruka mer energi än ett kylskåp utan. Som ett resultat lägger den här funktionen till cirka 100kr per år till din energiräkning.

Summan av kardemumman är att om du inte ska använda en funktion regelbundet, betala inte för det.

Återvinn ditt gamla kylskåp

Se till att återvinna ditt gamla kylskåp när du köper ett nytt. Ansvarsfull återvinning av ditt gamla kylskåp kan förhindra utsläpp av växthusgaser som bidrar till den globala uppvärmningen.

Du kan inte ställa ut ditt kylskåp på trottoarkanten med resten av ditt återvinningsbara material. Men många återförsäljare av vitvaror är villiga att hämta ditt gamla kylskåp och återvinna det åt dig när de levererar din nya modell.

Ha dessa tips i åtanke när du köper ett energieffektivt kylskåp för ditt hem. Att välja rätt energieffektivt kylskåp kommer inte bara att minska ditt koldioxidavtryck, utan det kommer också att spara tusentals kronor under apparatens livstid.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!