Enighet nådd: Nytt kollektivavtal för VVS- och kylinstallatörer bekräftas – Strejkvarsel avlyst

En viktig överenskommelse har nåtts i byggbranschen, vilket markerar en ny era för VVS- och kylinstallatörer. En nytt kollektivavtal har uppnåtts mellan Byggnads och Installatörsföretagen, vilket har lett till att det tidigare strejkvarselet dragits tillbaka​.

Avtalet, som sträcker sig från den 1 maj 2023 till den 30 april 2025, innehåller en märkesenlig löneökning på 7,4 procent, vilket innebär en löneökning på drygt 2900 kr över två år. Det innehåller också ökad pensionsavsättning och starkare regler för anlitande av underentreprenörer. Dessutom kommer arbetsgrupper att inrättas för att diskutera skyddsombudens roll, hållbara resor och flexibla röda dagar. En ny gemensam kontrollfunktion, Svensk byggkontroll, kommer också att inrättas för att effektivt och snabbt granska företag och underentreprenörer​.

Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande, uttryckte sin tillfredsställelse över avtalet. “Det känns väldigt bra att den svenska modellen fortsätter att leverera och att vi lyckades enas om ett bra avtal utan att behöva ta till strejkvapnet,” sade han. “Nu har vi hittat en väg framåt som ska göra det lättare att stänga ute fuskande företag. Det här är en framtidsbransch och det är de seriösa bolagen som erbjuder bra villkor som ska få jobben”​.

Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare, uttryckte också sin positiva syn på avtalet. “Tack vare enigheten och stödet från våra medlemmar har vi fått till ett riktigt bra avtal,” sa Hagelin. “Nu blickar vi framåt och fortsätter lägga all kraft på att säkerställa ordning och reda i branschen och mota ut alla fuskande företag. Det är ett arbete som aldrig tar slut”.

Denna utveckling markerar en viktig milstolpe i byggbranschen och kommer sannolikt att ha långtgående konsekvenser för framtiden. Den visar också den positiva kraften i förhandlingar och samarbete, vilket leder till framsteg och förbättringar för alla inblandade parter.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!