Expert Riktlinjer för Byggsäkerhet

Säkerhet på byggarbetsplatsen kan tyckas vara vanligt mening för någon som har arbetat i branschen hela sin karriär. Tyvärr förbises många bästa praxis och procedurer när de blir bekanta. Säkerhetsriktlinjer är en viktig del av alla byggprojekt. Vilka detaljer hör hemma på varje byggsäkerhetsplan på expertnivå?

Uppdatera grunderna

Säkerhet är en del av varje aktivitet på en byggarbetsplats, och den bör stå i främsta rummet för alla. Den här artikeln kommer inte att lägga mycket tid på grunderna, men alla behöver en periodisk uppfräschning om grunderna. Det är alldeles för lätt att bli bekväm med de saker som håller dig säker på arbetsplatsen och börja ta dem för givna.

Tänk på tillbehör som en ring eller en klocka du bär dagligen. Så småningom glömmer du att det är där tills något förändras. Kanske glömmer du att sätta på dig klockan innan du lämnar huset en dag, och allt känns fel. Med säkerhetsriktlinjer, om du glömmer något kan du eller någon annan bli skadad. Ta dig tid att fräscha upp dig på grunderna så ofta du känner att det är nödvändigt. Du kanske blir förvånad över vad som hamnar vid sidan av när du följer samma rutin varje dag.

Förstå vanliga problemområden

Ett enkelt sätt att skapa en uppsättning säkerhetsriktlinjer på expertnivå är att förstå var de vanligaste problemen finns. Det finns två separata kategorier att utforska här, även om de kan tendera att överlappa varandra. Det är de 10 vanligaste OSHA-säkerhetsöverträdelserna och händelserna som OSHA har kallat “Fatal Four”. Det senare står för en stor del av dödsfallen på jobbet, särskilt i något farliga karriärer som byggverksamhet.

När man tittar på detta blir det mer uppenbart där de betydande riskerna finns. Det är inte en uttömmande lista, men den ger dig en bra grund för att bygga en omfattande uppsättning säkerhetsriktlinjer för din arbetsplats.

Tillhandahålla rätt säkerhetsutrustning

Återigen, det här är en annan godbit som du kanske tenderar att avskriva som sunt förnuft, men det är viktigt att ta med. För det mesta kommer den genomsnittliga byggnadsarbetaren att äga all nödvändig säkerhetsutrustning för att göra sitt jobb utöver ett par handskar och en hjälm. Det finns dock ingen garanti för att de underhåller den korrekt och säkerställer att den är säker att använda.

Fallselar och fallskyddsutrustning är ett exempel. Många team förlitar sig fortfarande på fallskyddsbälten när de arbetar på höjder, när kompletta selar är säkrare och effektivare. De kan vara mer komplicerade, men de ger bättre skydd och minskar risken för skada eller dödsfall i händelse av ett fall.

Se till att ditt byggföretag tillhandahåller tillräcklig säkerhetsutrustning och testa, underhåll och byt ut den vid behov för att förhindra olyckor på arbetsplatsen.

Använd kompissystemet

Alla förstår behovet av att hålla deadlines. Ofta innebär det att tilldela gruppmedlemmar till solouppgifter för att få dessa jobb gjorda. Även om detta ibland är nödvändigt, kan det vara farligt att arbeta ensam. Om något går fel – du faller från en höjd eller blir träffad av ett fallande föremål – kanske du inte kan ringa på hjälp.

Här är kompissystemet avgörande. Även om du är vid medvetande efter en skada finns det ingen garanti för att du kommer att kunna komma åt din telefon eller andra verktyg för att ringa efter hjälp. Att ha en kompis i närheten eller arbeta med samma uppgift säkerställer att även om det värsta skulle hända så har du någon som har din rygg och kan ringa 112. Underskatta inte kompissystemet, även om det verkar överdrivet förenklat. Det kan bokstavligen rädda ditt liv.

Få din poäng

Den klassiska skrämseltaktiken som dina instruktörer kan ha använt för att övertyga dig om att vara säker på jobbet är inte lika effektiva som de brukade vara. Som en kultur har folk blivit okänsliga för våld och elände – det finns hela filmserier fokuserade på ingenting annat än detta. Om du försöker stärka säkerheten måste du vara mer kreativ.

Ibland krävs det minnesvärda exempel som detta för att illustrera hur farliga vissa maskiner kan vara.

Upprätta ordentliga skyddsutrustning

Personlig skyddsutrustning är väsentlig för alla byggfunktioner. Kravet på skor med slutna tå är ofta inte tillräckligt när du arbetar med tunga maskiner och ännu tyngre byggmaterial på en arbetsplats. Jobb kan kräva hårda hjälmar, arbetsvästar, handskar, hörselskydd med mera för att följa reglerna och skydda arbetarnas långsiktiga hälsa och välbefinnande i branschen.

Arbetsgivare måste kräva att de anställda har skydd. utrustning som överensstämmer med standarder. Att tillhandahålla kompatibel utrustning, eller åtminstone ersätta anställda åt dem, kan vara ett enkelt sätt att säkerställa att de alltid följer kraven. Du kanske till och med vill erbjuda ett specifikt urval som du är villig att betala för för att säkerställa att valen ligger inom företagets budget och överensstämmer med säkerhetsföreskrifter.

Håll saker så rena som möjligt

Det här tipset kan verka kontraintuitivt på en byggarbetsplats, där smuts, damm och skräp är vanliga och till och med en del av jobbet, men att hålla platsen så ren som mänskligt möjligt kan förbättra säkerheten på arbetsplatsen. Du ska inte behöva oroa dig för om du kommer att kunna gå från en uppgift till en annan utan att glida på dammhögar eller snubbla över materialrester som ligger runt omkring. Smutsiga arbetsplatser är farliga. Så enkelt är det.

Ta tid att sätta upp ett hushållningsprogram som involverar alla i ditt team. Det är allas ansvar att hålla sidan så ren som möjligt. Målet här är inte perfekt renlighet i vita handskar. Det är för att ta bort den uppenbara röran för att hindra dem från att bli farliga.

Testa, inspektera och underhålla utrustning

Från den minsta pneumatiska hammaren till den största kranen eller grävmaskinen, den genomsnittliga byggarbetsplatsen har rikligt med utrustning. Det är viktigt att inspektera varje del av utrustningen på platsen före användning, testa den regelbundet och underhålla den enligt tillverkarens rekommenderade schema.

Om du är orolig för förseningar, skapa perioder med schemalagda stillestånd för inspektion och underhåll. Det här rådet är särskilt viktigt för större utrustning som kan orsaka allvarlig skada eller kosta mycket pengar att reparera om den går sönder halvvägs genom ett jobb. Klipp inte hörn här och skynda dig inte. Förebyggande åtgärder är värt ett halvt kilo botemedel, och i byggbranschen kan lite förebyggande underhåll spara dig mycket krångel.

Inkludera nya säkerhetskrav för covid-19

2020 har introducerat nya utmaningar med coronavirus-pandemin som sveper över världen. På platser där byggföretag är viktiga, står företagare fortfarande inför utmaningen att hålla sina teammedlemmar säkra samtidigt som de försöker hålla deadlines. Det innebär masker, temperaturkontroller och social distansering, plus förskjutna scheman och andra försiktighetsåtgärder för att minska antalet personer på plats vid varje given tidpunkt.

Håll dig medveten om utvecklingstrender

Säkerhetstrender är inte hugget i sten. Om de var det, skulle stålarbetare fortfarande äta lunch hundratals meter ovanför New York City som de gjorde under Empire State Buildings konstruktion. Ja, den berömda “Lunch Atop a Skyscraper” är ett iscensatt foto, men det är ett fantastiskt exempel på hur säkerhetsstandarder och trender har förändrats under de mellanliggande decennierna.

Var medveten om utvecklingen av byggsäkerhetstrender, även om du inte gör ändringar eller adopterar dem direkt. Att vara insatt räcker ofta för att hålla dig före kurvan, så om några större förändringar inträffar, kommer du att vara redo att adoptera dem när de blir nödvändiga.

Nätverk är inte bara en rekrytering

Byggbranschen är till sin natur konkurrenskraftig, men det finns några tillfällen då du borde nätverka istället för att konkurrera. Industrisäkerhet är en av dessa. Ett annat företag i din region kanske konkurrerar med dig om jobb, men ingen vill se någon skadas på arbetsplatsen.

Börja dela säkerhetstips och trick med dina konkurrenter. Att göra det kommer inte att äventyra ditt företag eller hemligheterna du har för att skilja dig åt i en extremt konkurrensutsatt bransch. Istället kommer det att bidra till att göra byggandet som helhet säkrare.

Lita alltid på din magkänsla

Det här tipset kan låta som hokuspokus, men efter att du har varit i branschen ett tag börjar du inse att din instinkt är ett av de mest användbara verktygen i din arsenal. Även om inget verkar fel på ytan, om du har en magkänsla av att något är fel, är det oftast rätt.

För att göra färre misstag, lyssna på den inre rösten när den säger till. Du kommer inte att ångra dig.

Säkerhet är allas ansvar

Byggsäkerhet är inte något en person kan säkerställa på egen hand. Det är allas ansvar att hålla arbetsplatsen säker. Även om det är viktigt att hålla sig till reglerna måste man ibland tänka lite utanför ramarna för att täcka hålen och fylla i alla luckor som standarderna kanske inte täcker.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!