Experttips om att Lägga Laminat på Hörn, Kanter och Övergångar

Att använda laminatgolv för ditt hem är ett utmärkt sätt att uppnå ett träliknande utseende och är vanligtvis ett billigt och hållbart alternativ till trägolv. Att montera laminat runt hörn, kanter och övergångar kan dock visa sig vara lite utmanande och om det inte görs korrekt kan det förstöra utseendet på ditt golv.

Experten på Byggtipsen har många års erfarenhet av att installera alla laminatgolv för sina kunder, och har därför sammanställt den här användbara guiden om hur man uppnår perfekta resultat när man lägger och monterar laminatgolv runt dessa svårare delar av ditt hem.

Hur monterar man laminatgolv runt dörrkarmar?

Att lägga ditt laminatgolv runt dörrkarmar kan göra eller bryta utseendet på ditt golv. För att få en sömlös passform är det viktigt att skära eller trimma dörrkarmens nedre del för att skapa plats för golvet. Detta kan göras med en såg ganska enkelt, men var försiktig med att skära i en jämn linje.

Våra tips: Använd en avskuren bit som du har skurit i rätt höjd för att använda som vägledning för din såg. Detta ger dig det utrymme som behövs för att laminatet ska passera under dörrkarmen för ett snyggt utseende.

Montering av laminat runt hörnen?

Att installera laminatgolv runt kanterna kräver noggranna mätningar för att bibehålla mönstren.

Det sista brädet ska vara minst 15 cm från väggen när du närmar dig hörnet, så det inte är för kort. Du behöver två mått för att passa laminatet runt hörnet: avståndet från slutet av det sista kortet till början av hörnet och avståndet från hörnet till tungan på kortet du installerar. Då måste du göra två skärningar för att ta ett hack ur plankan så att den kan passa runt hörnet, detta kan bäst göras med en tigersåg eller handsåg. När du har klippt det, behöver du bara installera plankan på plats.

När du lägger laminat runt inre hörn, lämna cirka 10 mm utrymme från väggen för expansion och för att laminatgolvet ska passa.

Hur avslutar man laminatgolvet vid dörren?

Att avsluta golvet vid dörröppningen kan leda till synliga luckor som i slutändan ser oprofessionella ut. När du avslutar ditt laminatgolv vid dörröppningen, se till att övergångslistan (efterbehandlingslister), om du använder den, ligger direkt under dörren så att den är dold. Du kan också trimma undersidan av båda dörrstängerna och sedan montera golvbitarna med den andra precis utanför dörren.

Våra tips: När du är på plats skjuter du golvbitarna så långt under ramarna som möjligt för att täcka ändarna.

Hur installerar jag övergångsremsor?

Övergångsremsor är perfekta för en professionell utseende och förbättrar golvets livslängd. De kan också öka säkerheten i ditt hem eftersom de tydligt definierar olika golvmaterial. Du kan få olika övergångsremsor beroende på vilket annat golv du övergår till, de populäraste är kakel och matta. När du installerar övergångsspetsarna i laminatgolv är det viktigt att lämna tillräckligt med utrymme mellan två våningar så att det finns plats för basbanan att passa in. Denna del är det som håller övergångsremsan på plats. Ett för litet mellanrum gör det svårt att montera remsan och kan förstöra dina golv.

Våra tips: Om du placerar banan med lim, låt det gå 24 timmar innan du monterar övergångslisten för att garantera ett säkert grepp.

Hur installerar jag lister?

Listning döljer oattraktiva mötesplatser mellan laminatgolvet och väggarna och är särskilt viktigt för laminatgolv där du måste lämna ett litet mellanrum längs väggen för att möjliggöra expansion. Det är lämpligt att använda golvlister som matchar golvet för ett snyggt utseende. För kortare lister, förena två delar genom att först klippa i vinklar på 45 grader och sedan fästa med naglar eller lim.

Golvlister måste installeras efter att laminatgolvet har avslutats. detta är den bästa metoden eftersom den ser mest sömlös och professionell ut.

Men om du installerar laminat med befintliga golvlister kan du använda delar för att fylla i luckan mellan laminatet och golvlisterna, detta kan också se bra ut så länge det görs korrekt.

Vid montering av laminatgolv, applicera limet på baksidan av bitarna för att fästa det på underlaget och inte laminatgolvet.

Våra tips: Du kan hålla bitarna på plats med tunga föremål för att låta den torka och säkra den på plats med en elektrisk spikpistol och huvudlösa stift.

Att följa dessa tips ger dina laminatgolv en vacker, felfri och professionell finish.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!