Mikroorganismer som svampar eller alger i fasaden ser inte bara oattraktivt ut, utan det skadar även din fasad. Dessutom kan mossor också växa på husväggen, lagra vatten och därmed orsaka mögel på lång sikt.
Dessutom minskar energieffektiviteten med fuktiga väggar, eftersom fukten drar värmeenergi ut ur väggen för att avdunsta och därmed svalnar den.
Oavsett om det är svampar, mossor, röda alger eller andra angrepp – lösningen för ditt hus består helt klart av att ta bort alger och annan tillväxt, följt av desinfektion och tätning.
I denna artikel går vi igenom hur du får bort alger från din husfasad.
Tätning av ytan
Vid nya fasader eller murverk bör du vidta direkta försiktighetsåtgärder och täta ytan. Beroende på det dedikerade bygg- eller underhållsföretaget har experterna en bra idé och rätt produkter för fasadtätning.
Dessa finns i olika speciella fasadfärger som skyddar fasaden från väderpåverkan (sol, surt regn, saltdimma, smog, etc.) och stöter bort fukt från regn. På detta sätt förser du fasaden på ditt hus med andningsbara, vattentåliga och självrensande medel som har utmärkta egenskaper. Men om du redan har alger på din fasad, vad ska du göra då?
Alger på fasaden: Vad ska man göra?
Det mest effektiva sättet att bekämpa alger är i soligt väder eller på sommaren när temperaturen är hög. Förutom gröna alger finns ofta bruna eller röda alger på husväggar, som först bör tas bort med en högtryckstvätt.
Särskilt när det gäller röda alger som rotar djupare in i väggen använder experter ett speciellt rengöringsmedel som inte skadar fasaden utan tar bort röda alger djupt ner – djupt in i porerna. Efter rengöring måste husets fasad / murverk vanligtvis torka först.
Det behandlas sedan med desinfektion. I framtiden kommer desinfektionsmedlet inte bara att stoppa röda alger och gröna alger utan även andra mikroorganismer som bakterier, mossor, lavar och svampar.
Börja med att först skrubba bort algerna från fasaden med en skrubbborste. Många gånger räcker det med varmt vatten och tvål. I vissa fall kan du behöva använda en högtryckstvätt, men var försiktig så att du inte river upp fasaden och dess färg. När du har rengjort fasaden är det dags att desinficera för att motverka nya algangrepp och avslutningsvis försegla fasaden.
Rengöring och desinfektion
Under några år kan husets fasad / murverk också se bra ut och skyddas av desinfektionen. Effekten av desinfektionsmedlet kommer emellertid så småningom att blekna så att fula och skadliga mikroorganismer hittar ett häckningsområde igen.
Därför bör förseglingen inte glömmas bort. Först när fasaden, väggen eller liknande yttre ytor är förseglade tål de vädret och förblir märkbart renare och fria från mossor, lavar, svampar och alger längre. Detta är också fördelaktigt för hållbarheten hos det externa värmeisolerande kompositsystemet.
Hur bildas alger på fasaden?
Alger på fasaden är en indikation på ren luft, men också en indikation på permanent fuktiga ytor och därmed av energiineffektiva fasader.
Även om värmeisolerade väggar ofta är så väl isolerade att fukten inte avdunstar på grund av värmebehållningen – förbrukas värmen som kommer igenom med tiden omedelbart av den våta väggen. En torr vägg är absolut nödvändig för moderna hus och fasader. Det skulle också beröva alger, liksom andra organismer, växter och angrepp, deras livsmiljö. Detta beror på att vatten är den främsta anledningen till att alger bildas på fasaden.
Dessa är de vanligaste förhållandena där algerna (gröna, röda, bruna etc.) kan trivas:
- Permanent fukt
- Ljus, helst solen
- Koldioxid från luften
- Mineralmaterial från gips eller liknande
- Temperaturer från 0 ° C till 40 ° C
Var förekommer angrepp av alger oftast?
Väggar, murverk och fasader infekteras särskilt snabbt och ofta med gröna alger, röda alger, mossor, lavar och andra organismer om de pekar mot norr men ändå får tillräckligt (reflekterat) ljus.
Detta beror på att väggar som vetter mot norr torkar dåligt – de får helt enkelt inte tillräckligt med solljus. Därför tenderar de att vara fuktiga länge.
Endast på sommaren, när höga temperaturer, lite nederbörd och varma vindar möts, finns det en chans att dessa väggar att torka ut. Men de flesta gröna och röda alger överlever ofta detta.
Det är därför som rengöring, desinfektion och tätning är så viktigt för att permanent förhindra alger på ditt hus fasad. Särskilt försegling med specialprodukter är viktigt för att avvisa ny fukt.
Algerna i fasader eller murverk är oattraktiva och skadliga även för ditt hem. Därför bör algerna rengöras från fasaden.
Detsamma gäller svampar, lavar och mossor, som också och framför allt kan bildas på god värmeisolering men på permanent våta ytor. Dessa steg (bäst utförda av experter) hjälper dig mot alger angrepp:
- Fasadrengöring för att ta bort algerna
- Desinfektion av ytan för djupt, långt skydd
- Tätning med en bra tätare för permanent torrhet
På detta sätt skyddar du din egendom mot väder, fukt och skadliga angrepp.
Vare sig renovering eller nybyggnation bör du inte försumma fasaden. Alger på fasaden kan bli ett verkligt problem.
Därför bör du ta hand om så tidigt som möjligt med speciella fasadfärger och tätningsmedel för långvarigt skydd mot vatten och mikroorganismer. Skydda din fasadyta!