Fantastiska Tips för att Göra ett Sovrum Sömnvänligt

Efter en lång tröttsam dag skulle du säkert vilja krypa ner i din säng för en god sömn. Det är viktigt för din hälsa och dagliga rutin. Är ditt sovrum tröst nog för en bra åtta timmars sömn? Låt oss ta en titt på några tips för att göra ett sovrum sömnvänligt.

Här är några tips att tänka på om du vill att ditt rum ska vara perfekt för god sömn;

Håll elektronik borta från ditt sovrum

Elektroniska enheter som surfplattor, mobiltelefoner, datorer, TV-apparater, e-läsare, bärbara spelkonsoler och bärbara datorer kan störa din sömn. Som sådan är det bra att hålla dem borta från ditt sovrum. De flesta elektroniska enheter avger ljus som berövar dig en god natts sömn. Dessutom kan engagerande innehåll stjäla din sömn.

Överväg också att justera platsen och positionen för din väckarklocka. Detta beror på att ljuset från den digitala displayen är distraherande och för att du kan sluta titta på tiden på klockan då och då och börja bli orolig för att förlora sömn, särskilt om det börjar bli sent. Denna oro kan göra det svårt att somna eftersom det kan orsaka ångest.

Det är bra att ställa in en väckarklocka, placera den på andra sidan av ditt sovrum och vänd bort skärmen från dig. Detta kommer att hindra dig från att oroa dig för tiden. Det kommer också att hindra dig från att trycka på snooze-knappen eftersom det tvingar dig att resa dig ur sängen för att stänga av alarmet.

Försök att göra ditt sovrum mörkt och bekvämt

Exponering för artificiellt ljus som härmar naturligt ljus kan störa din sömn. Därför är det bra att få bort allt ljus i ditt sovrum. Du kan uppnå detta genom att inte lämna en lampa tänd, ta bort eventuella nattlampor och få blackout dubbla rullgardiner eller tunga gardiner för att få bort ljuset utanför.

Om du inte vill ta bort din mobiltelefon från ditt sovrum, överväg att vända den på skärmens sida under läggdags. Tänk på att många telefoner ofta lyser när det kommer ett inkommande sms, push-meddelande från en app eller e-post. Detta ljus kan väcka dig från sömnen eller distrahera dig från sömnen. Därför är det bra att vända på telefonen under läggdags för att förhindra oönskat ljus på natten.

Investera i bekväma sängkläder, inklusive en ny madrass.

Gör ditt sovrum tystare

Buller kan beröva dig sömn. Oavsett om ljudet kommer från hallen, inifrån ditt sovrum eller tvärs över gatan, kan det göra det svårt att somna eller väcka oss ur sömnen. Det är inte ljudet i sig som är skadligt för sömnkvaliteten utan inkonsekvensen av tystnad eller ljud.

Om ditt sovrum har okontrollerbara externa ljud som trafik eller bullriga grannar, överväg att sova med en ljudmaskin. Detta beror på att ljudmaskiner hjälper dig att slappna av för sömnen genom att producera lugnande mjuka ljud och överrösta ljud som kan störa din sömn. Vissa människor säger att de inte kan sova utan att lyssna på musik.

Om du behöver musik för att sova, överväg att ställa in en timer för att automatiskt stänga av musiken efter en viss tid. Det är en bra idé att stänga av musiken en kort tid efter att du brukar somna eftersom det hjälper till att minska risken för att ett plötsligt, inkonsekvent ljud ska väcka dig ur sömnen

Håll ditt sovrum svalt

När du går och lägger dig börjar din kroppstemperatur sjunka för att bana väg för en god natts sömn. Därför är det bra att hålla din sovmiljö sval. En temperatur på 15 till 19 grader kan hjälpa till att kyla din kropp och hjälpa dig att njuta av en god natts sömn. Förutom att öka chanserna att få en god natts sömn kan naken sova kyla din kropp. Pyjamas och nattlinnen kan hålla din kroppstemperatur.

Överväg att använda aromaterapi

Forskning har visat att användning av vissa blommor och dofter i ett rum kan främja bättre sömn. Aromaterapi skapar en lugnande och avkopplande atmosfär som kan hjälpa dig att sova bättre. Att lägga till aromaterapi till din dagliga läggdagsrutin kan dessutom få din hjärna att associera dofter med sömn. De bästa dofterna värda att använda är vanilj och lavendel.

Följ tipsen för att göra ett sovrum sömnvänligt.

Sömn är en sak som inte bör äventyras. Följ tipsen för att göra sovrummet sömnvänligt.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!