Fantastiska Uppgraderingar för den Perfekta Gräsmattan

Oavsett om du bor i staden eller ute på landet är din gräsmatta kronan på verket som introducerar människor till ditt hem. Din gräsmatta kan höja utseendet på ditt hus eller skapa en oinbjudande scen som minskar skönheten…och kanske till och med värdet.

För vissa husägare är dock gräsmatta en syssla och nybörjare kan tycka att det verkar helt omöjligt att odla ett perfekt grönområde. Om du inte är född med en grön tumme är det okej. Din gräsmatta behöver inte vara ett konstverk för att vara vacker.

Om du vill kurera ditt grönområde och skapa en pittoresk bakgrund för ditt hus, här är fem fantastiska uppgraderingar för den perfekta gräsmattan. Och ja, varje enskild uppgradering är lämplig för nybörjare!

1: Blommor

En av de vackraste idéerna för gräsmattor är också en av de enklaste: blommor! Denna uppgradering kan vara så enkel som du vill, och mer erfarna trädgårdsmästare kan välja exotiska eller mer känsliga blomsorter.

Blommor kan planteras som lökar eller frön. Du kan också välja ettåriga eller perenner. Vad är skillnaden? Perenner kommer att blomma en gång om året varje år så länge du håller plantorna underhållna, planteras en gång, blommar och dör sedan. De kommer att behöva bytas ut årligen eller säsongsvis.

Var planterar du dina doftande blommor? För maximal skönhet och för att dra uppmärksamhet till ditt hem, använd blommor för att rama in vägen upp till din ytterdörr. Om du inte har en gångväg, plantera blommor nära framsidan av hemmet för att skapa en färgton som kan ses från gatan.

2: Gräset kan alltid vara grönare

Grönt gräs ser frodigt och friskt ut. Men när varma somrar slår till kan din gräsmatta se torr och uttorkad ut. Ja, du kan använda sprinkler för att hålla gräsmattan fin och grön. Däremot kan sprinklers snabbt öka vattenräkningen.

Att vattna gräsmattan ökar också ditt koldioxidavtryck och slösar energi och naturresurser. Välj istället miljövänliga sätt att hålla gräsmattan vacker.

Det rekommenderas att du lämnar ditt klippta gräs på gräsmattan. Varför? Det som din gräsklippare lämnar efter sig är vattenrikt. Så att lämna kvar resterna kan hjälpa ditt gräs att se bättre ut.

Om ditt område inte kräver vattenanvändning, ja, ta fram sprinklerna. Försök dock att vattna tidigt på morgonen och använd så lite vatten som möjligt.

Bästa Motordrivna Gräsklipparen – Bensindriven Gräsklippare Bäst i Test [Lista & Guide]

3: Andra alternativ

En gräsfri gräsmatta kan låta helt galet. Men om du vill ha lite underhåll och en gräsmatta som ser fantastisk ut, kan alternativa alternativ lämna dina grannar avundsjuka.

På senare tid har en del folk börjat lämna gräset oklippt, köpt  “lågväxande torvgräs”, valt vilda växter eller till och med frukt- och grönsaksbärande växter.

4: Tänk på klimatet

Om du bor i ett område där grönt gräs har ersatts av en värmeinducerad hägring som bakar av de torra smula smutsiga fläckarna som maskerar sig som din gräsmatta, är du verkligen inte ensam.

Vissa platser i landet är inte gästvänliga för frodigt gräs för att frodas; speciellt om området huserar vatten och är plågat av torka. Att välja inhemska växter som kan överleva i värmen är dock ett bra sätt att pigga upp ditt hem och din främre gräsmatta.

Suckulenter som kaktusar producerar vackra blommor och målar entrén med ökenelegans. Du kan plantera eller kruka dessa rejäla sorter. Vissa husägare kan också lägga till stenbänkar eller designa en stenträdgård för att accentuera suckulenter.

Kan man fortfarande plantera blommor i torkadrabbade områden? ja! Många sorter kan överleva lågvattenklimat.

Kämpa aldrig mot ditt klimat; omfamna det och välj växter som trivs där du bor!

5: Använd naturen för att skapa dramatiska detaljer

Naturen är din bästa pensel…och duk! Många av oss tror att en gräsmatta bara är gräs, blommor och träd. Tänk bortom det gröna!

Allt som finns naturligt utomhus kan användas för att försköna vår gräsmatta. Använd tre stora stenblock som mittpunkten i en ring av planterade blommor.

Har du ett fantastiskt träd på din främre gräsmatta? Kanske är det en enorm ek eller en fruktbärande sort. Markera det! Omring ett fotogent träd med andra växter eller grön tillväxt. Rådfråga din lokala plantskola för att hitta växter som fungerar bra bredvid träd eller små buskar.

Stenar kan också användas för att fodra din trädgårdsbädd. En stenig trädgård ser bra ut med suckulenter eller mossa. Du kan också dekorera stenträdgårdar med etsade stenristningar. Kolla in din lokala plantskola eller gå online för att hitta fantastiska sniderier för att accentuera din gräsmatta/trädgård.

Tänk på bina

Oavsett var du bor eller hur varmt eller kallt ditt klimat är, försök att plantera något som lockar pollinatörer (om du inte har en biallergi förstås!). Bin är viktiga för vårt ekosystem och utan dem skulle våra matkällor minska.

Använd inte bekämpningsmedel som kan skada eller döda honungsbin och pollinatörer. Välj istället naturliga lösningar för att hålla skadeinsekter i schack. Nyckelpigor är bra på att eliminera exempelvis bladlöss. Din lokala plantskola kan hjälpa dig att hitta miljövänliga sätt att hålla dåliga insekter i schack.

Vilka blommor lockar honungsbin? Honeybee Conservancy rekommenderar många alternativ inklusive: Krokus, Hyacint och vilda liljor lila på våren.

Din gräsmatta skapar det första intrycket av ditt hem. Skapa en vacker bakgrund med frodigt grönt gräs, blommor och naturliga accenter. Kom ihåg att arbeta med ditt klimat, aldrig emot det.

Välj växter som trivs där du bor. Och du kan till och med överväga att ta bort gräset helt! Oavsett vad du planterar, kom ihåg att vara snäll mot bina; välj miljövänliga sätt att upprätthålla problem med skadedjur och försök hålla dig borta från problematiska bekämpningsmedel.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!