Flytta in i ett hus med blyfärg? Hur man minskar risken

Arkitekturen har utvecklats dramatiskt under de senaste 100 åren . Beroende på var du vill bo, kan du hitta bostäder och företag som går tillbaka århundraden. Tyvärr använde många antika hem byggmaterial – som bly och asbest – som vi idag vet är osäkra.

Det borde inte avskräcka dig från att investera i ett stycke historisk arkitektur. Varför var blyfärg så populär? När slutade entreprenörerna använda det? Om du flyttar in i ett hus med blyfärg, vad kan du göra för att minska dina risker?

Blyfärg

Bly som färgtillsats går tillbaka till 400-talet f.Kr. Forntida grekiska författare som Theophrastus och Plinius den äldre skrev om skapandet av ett ämne som kallas blyvitt. Bly var en populär tillsats till färger i århundraden eftersom det minskade torktiden och gjorde det mer hållbart och fuktbeständigt.

Entreprenörer slutade använda blyfärger i USA när den federala regeringen förbjöd användningen 1978, men alla hus som byggdes innan förbudet kunde innehålla blyfärg.

Var medveten om riskerna

Varför behöver du oroa dig för blyfärg i ditt nya hem? Blyfärg kan vara otroligt hållbar, vilket var en del av dess överklagande, men när den väl börjar gå sönder släpper den ut blydamm i atmosfären. I höga koncentrationer är bly farligt för både barn och vuxna.

Hos barn kan blyexponering leda till skada på hjärnan, nervsystemet och njurarna, beteendeproblem, långsam tillväxt och många andra åkommor. Hos vuxna, vars primära exponeringskälla är blydamm från försämrad färg, kan elementet orsaka anemi, hörselnedsättning, njurskador och fertilitetsproblem hos båda könen.

Som sagt, om det finns blyfärg i ditt hem och den är i gott skick, utgör det i allmänhet ingen hälsorisk. Om färgen spricker och flagnar, måste du vidta åtgärder för att skydda dig själv och din familj från blyförgiftning.

Känn dina rättigheter

När du köper ett hem byggt före 1978 är det viktigt att förstå dina rättigheter när det gäller blyfärg. Enligt lag måste fastighetsmäklare för alla byggnader som uppfyller dessa kriterier förse dig med följande:

 

  • En broschyr som godkänts av EPA med information om att skydda din familj från bly i ditt hem.

 

All information de har om förekomsten av bly på fastigheten.

Ett tillägg till ditt kontrakt som bekräftar att de har informerat dig om ledningen.

Tio dagar för att genomföra en inspektion, men du kan välja att avstå från detta om du vill.

Reglerna är desamma för hyresvärdar och hyresgäster, även om de inte gör det måste tillhandahålla ett besiktningsfönster som du gör för bostadsköpare. Som hyresgäst kan du begära att din

hyresvärd låter besiktiga fastigheten för blyfärg innan du skriver under några pappersarbete.

Fånga in blyn

Om du älskar utseendet på den antika arkitekturen i ditt hem, är det förmodligen det sista du kan göra att ta bort det på kala väggar för att bli av med varje flis av blyfärg. ditt sinne. Förutom att det är dyrt släpper det ut enorma mängder blydamm i luften. Det är där inkapslingsmedel kommer in.

Detta är material som du kan applicera över dina befintliga väggar för att förhindra att det släpper ut damm eller spån som kan föra in farliga nivåer av bly i ditt hem. Tänk på att om du väljer att använda det här materialet måste du se till att du köper faktiska blyinkapslingsmedel – vanlig husfärg fyller inte samma funktion.

Ta bort blyfärg

I vissa situationer, särskilt när inkapsling inte är tillräcklig för att förhindra att blyfärgsspån eller damm läcker ut, är det enda alternativet att ta bort den förorenade färgen. Att ta bort blyfärg är inte något som du kan ta itu med som ett DIY-projekt. Du måste ringa en professionell entreprenör eftersom de måste täta ledningen för att förhindra att dammet sprids.

Om du själv försöker ta bort blyfärg utan professionell utrustning kan du riskera att utsättas för giftig bly. Om du är osäker på var du ska börja, överväg att ringa EPA:s National Lead Information Center för att samla information och besluta om det bästa tillvägagångssättet.

Risker med att flytta in i ett hus med blyfärg

Om du kommer på dig själv att flytta in i ett hus med blyfärg , det finns massor av saker du kan göra för att minska din risk. Om färgen är i gott skick, innebär det inte nödvändigtvis en hälsorisk. Det är färgspån och damm du måste hålla utkik efter. Om färgen börjar falla sönder är inkapsling eller borttagning dina bästa alternativ – men försök inte ta bort den på egen hand. Det är ett jobb som bäst lämnas för proffsen.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!