För och Nackdelar med Betonghus

När du tänker på betong föreställer du dig förmodligen parkeringshus och trottoarer. Väldigt få skulle någonsin trolla fram bilder av ett betonghem. Ändå blir detta byggmaterial allt mer populärt bland husägare. Den är stark, isolerande och brandsäker och relativt enkel att bygga med. Men betong kommer med sin beskärda del av begränsningar.

För att bättre kunna avgöra för- och nackdelar måste vi undersöka de olika typerna av betong som finns och några olika byggmetoder.

Betongblock

Folk har förlitat sig på betongblock för att bygga bostäder i mer än ett sekel. Dessa starka kuber är idealiska för fundament och källare eftersom de är starkare än gjuten betong och tål enormt med tryck utan att spricka eller smulas sönder. De ger också värme mot kylan, minskar energianvändningen och minimerar husägarnas räkningar.

Men för att ett betongblock ska vara så starkt måste byggare göra dem korrekt. Om de misslyckas med att göra det, kan dessa block få vattenskador eller spänna sig under tyngden av ett hem. De är också dyrare än trä och har ett industriellt utseende som vissa människor inte bryr sig om.

Borttagbara delar

I blåsiga områden beslutar många entreprenörer och arkitekter att använda en flyttbar form för att bygga betonghus. Detta system innebär att man sätter upp en löstagbar vägg i vilken arbetare häller betongen. Sedan, när det härdar, tar de bort formerna.

Denna metod är fördelaktig eftersom arbetare kan göra inner- och ytterväggar samtidigt. Dessutom blir bostaden mer vindtålig än om den bestod av betongblock. Fortfarande kanske inte borttagbara formulär är tillgängliga i vissa områden, så du kan behöva ta till block eller annat material som kan vara mindre stabilt.

Panelsystem

Det finns två typer av panelsystem — prefabricerade och tilt-up. Med prefabricerad betong förtillverkar en anläggning ett hems ytterväggar och lägger till skumisolering, stålförstärkningar och elektriska ledningar. Sedan skickar de panelerna till platsen och byggpersonalen installerar dem ovanpå varandra. Tilt-ups är också prefabricerade; dock gjuter besättningarna dem på plats och lutar dem på plats.

Båda typerna av panelsystem säkerställer en högkvalitativ produkt och kan ta emot böjda paneler. De är också vindtäta och möjliggör snabb installation. Du kan dock ha svårt att hitta en förgjutningsfabrik i närheten, och ju längre bort den är, desto mer betalar du för att transportera den.

Isolerande betongformer

Isolerande betongformer är idealiska för byggnad både grund- och ovanjordsväggar. För att göra dem fyller byggare högdensitetsplastskum med betong- och stålförstärkningar. När den härdar, kommer denna termiska smörgås att isolera ett hem och blockera vind, eld och bullriga grannar. Vanligtvis kan byggare göra isolerade betongformer fyra till 12 tum tjocka, beroende på dina designpreferenser.

Dessa skumformer är fördelaktiga för byggare eftersom de är lätta, lätta att montera, inte kräver ytterligare isolering och kan fästas direkt på invändig gipsskiva och exteriörbeklädnad. Den största nackdelen är att böjda isolerade betongformer tar längre tid att tillverka och är svåra att göra om.

Autoklaverad luftbetong

Byggare kombinerar fina ballastmaterial, cement och ett expansionsmedel för att göra autoklaverad lättbetong. Denna typ av betong är till 80 % luft, vilket gör den otroligt lätt och en utmärkt ljud- och värmeisolator. Entreprenörer kan klippa, raka och forma materialet och använda det för att bygga väggar, tak och golv. Det är också motståndskraftigt mot röta, mögel, mögel, insekter och eld.

AAC har naturligtvis begränsningar. Det här materialet är mer utbrett i Europa än i USA, så det är inte lättillgängligt för de flesta husägare – om du inte har en stor budget för att skicka det. Dessutom behöver den vanligtvis förstärkningar och en skyddande finish för att skydda den från sprickor, försämring och kollaps.

Med tanke på kostnaden

Betonghus är något dyrare än din typiska tegel- eller träbyggnad. För att avgöra hur mycket detta byggmaterial kommer att kosta dig, överväg faktorer som kan påverka kostnaderna. Dessa kan inkludera priset på betong i ditt område, lokal arbetskraft, konkurrens på marknaden och hur mycket erfarenhet en besättning har.

Även om dessa priser är lägre än i andra delar av landet kan de ändå kännas onödigt dyra. Du måste dock komma ihåg att en betongbostad är en investering. Om du bor i ditt nya hem tillräckligt länge, kommer besparingar på energiräkningen att kompensera för de inledande projektkostnaderna. Du måste bara engagera dig och vara villig att leva med några nackdelar.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!