Förbättring av ventilation och luftkvalitet i hemmet – tips

Vi vet alla att inomhusluftens kvalitet kan påverka hälsa och till och med produktivitet. Du minns säkert att din mormor slängde upp fönstren på våren för att “vädra ut huset” och har hört folk säga att de inte mår bra och vill ha lite frisk luft.

Desto fler människor det finns i en inomhusmiljö, desto mer utomhusluft och ventilation behöver du. Den friska luften hjälper inte bara att skingra en del av de förorenade aerosolpartiklarna, utan tillsatsen av starka rengöringskemikalier kan också förorena inomhusluften.

1. Öppna fönstren

Ett av de enklaste sätten att få in utomhusluft är att öppna upp fönster. Men du måste också säkerställa ett bra luftflöde in och ut ur byggnaden. Så du kan öppna två fönster på motsatta sidor av byggnaden för att skapa korsdrag. Eller så kan du öppna en dörr och använda en skärm för att hålla insekter ute.

Om ditt hem har två våningar, öppna ett fönster på översta våningen och på motsatta sidan av huset, ett på nedre våningen. För dubbelhängda fönster, öppna toppen av ett fönster och botten av det andra.

2. Öka filtreringen

VVS-system levereras med filter, men hur omfattande filtreringen är beror på vilken enhet du har och vilken typ av filter som används.

När du kör ditt VVS-system filtreras luften när den cirkulerar genom huset. Minska luftburna föroreningar genom att köra systemfläkten längre eller till och med när det inte finns någon uppvärmning eller kylning. Se till att du byter filter regelbundet och uppgraderar till det högst rankade filtret ditt system kan använda.

3. Använd fläktar

Fläktar kan hjälpa till att cirkulera luft i ett rum, men du kan också ställa dem framför ett fönster för att dra in utomhusluft. Elektriska fläktar är särskilt användbara om du inte får mycket korsventilation med dina öppna fönster eller när det inte blåser. Placera en fläkt för att dra in luft och den andra för att trycka ut den genom ett annat fönster.

Ett varningens ord: känna till utomhusluftens kvalitet. Det är inte bra att dra in utomhusluft om föroreningar eller pollen är hög den dagen.

4. Investera i en luftrenare

Även om det finns en viss debatt om hur effektiva luftrenare är för att förbättra inomhusluftens kvalitet, är allt du kan göra för att förbättra cirkulationen av gammal luft och få in frisk utomhusluft är till hjälp.

Även om du inte enbart kan lita på en renare för att rena luften, kan den vara en del av en större plan för att hålla människorna i ditt hem säkra. Rikta aldrig luftflödet mot någon. Se till att den är ur vägen där den cirkulerar luft utan att blåsa direkt på människor.

5. Minska giftiga föroreningar

Ett problem som visat sig under senaste årens pandemi är att människor använder hårdare rengöringsmedel för att försöka utrota viruset. Rengöringsprodukter släpper ut föroreningar i luften och alla andas kemikalierna. Ett sätt att förbättra inomhusluftens kvalitet är genom att välja naturliga produkter.

Pålitlig tvål och vatten är de första försvarslinjerna.

Gå utanför

Tänk om du arbetar i en kontorsbyggnad eller bor i en lägenhet och har liten kontroll över ventilationen och luftkvaliteten efter pandemin? Om du inte kan arbeta hemifrån eller förbättra ventilationen i din miljö, gå åtminstone ut under dagen. Ta en kort promenad runt kvarteret eller ät din lunch på balkongen. Att komma utomhus och bort från föroreningarna inomhus kan göra mer för ditt andliga, mentala och fysiska välbefinnande än du kan föreställa dig. Du får också D-vitamin från solen, vilket kan stärka ditt immunförsvar och skydda dig ytterligare mot virus.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!