Förbered din Vägg för Målning – Så Gör Du!

Planerar du att måla om?

Innan du målar är det viktigt att förbereda din vägg för målning. Detta är en del som du inte bör ignorera eftersom att det har en stor betydelse för ditt slutgiltiga resultat.

Mindre väggfel är ofta svåra att upptäcka – tills solen träffar dem och gör dem väldigt uppenbara. Din vägg kan ha både små och stora brister och oavsett är det viktigt att hitta och markera eventuella brister i väggarna för att uppnå ett perfekt målningsresultat.

När du gör detta bör du hålla en lampa och utvärdera väggen noggrant. Detta gör att du kan identifiera alla fel som måste korrigeras, stora som små.

När du hittar ett fel som måste korrigeras, sätt en tejpbit bredvid den så att du lätt kan hitta den igen när di ska korrigera med spackling eller fogmassa. Tejpen fungerar bättre än att rita kring problemen med en penna som kan blöda genom färgen när du sedan målar.

Se till att ta bort eventuella spikar och skruvar och markera för att sedan spackla igen.

Försegla sönderriven tapet

Försegla sönderriven sliten tapet innan du applicerar fog eller spacket. Slipa och applicera sedan fogmassan för att jämna ut och dölja felet.

Ett lager färg eller fogmassa över sönderrivet papper skapar en konstig finish. För en jämn yta, försegla det sönderrivna papperet. Börja med att skära bort löst papper. Täta sedan den exponerade gipsväggen med en fläckblockerande grundfärg. Detta förhindrar att gipsväggen absorberar fukt från den fogförening som snart kommer att appliceras. Vänta tills grundfärgen torkar och slipa sedan de exponerade gipskanterna för att ta bort pappersbitar. Täck hålen med ett tunt lager fogmassa. Applicera vid behov ett andra lager. Vänta tills det torkar och slipa det jämnt.

Tips: Efter applicering av fogmassa, var noga med att täcka den med grundfärg innan du målar för att förhindra att. Annars kan fogmassan absorbera färgen och skapa en konstig finish.

Klipp ut gamla limremsor

Speglar och paneler installeras ibland med ett självhäftande underlag för att hålla dem på plats. Men när du tar ner dem fäster limet på gipsväggen. Försök att inte att dra av den – du kommer att riva gipsytan och göra revor över väggen. Klipp istället runt limet med en kniv och skär genom gipsytan.

Skrapa av limet med en spackel. Du kommer fortfarande att riva papperet, men denna begränsas till konturen du skär i gipsväggen. Använd 120-sandpapper på små limytor som inte skrapas av. Fyll hålen som du gjorde i väggen med fogmassa.

Fyll hål med fyllmedel eller gipsförening. Låt torka och fyll sedan på. Undvik överfyllning.

Fyll små hål och indrag (mindre än 1/8 tum) med spackling. För större hål, använd fogmassa istället.

Applicera endera föreningen med en spackel och sprid den tunn på väggen. Du applicerar ytterligare två lager (föreningarna krymper när de torkar), så oroa dig inte om hålet inte fylls perfekt första gången. Låt varje lager av sammansättning torka (läs anvisningarna; vissa torkar på bara två timmar).

Du måste slipa mellan lager om det finns överflödig förening. Använd finkornat sandpapper efter den sista beläggningen.

Skär ut väggsprickor

Skär ett V-format spår i sprickan, ta bort allt som är löst, även om det innebär att du skär hela vägen till baksidan av gipsväggen.

När hem sätter sig skjuter sprickor i gips ibland ut över eller under fönster och ovanför dörrar. Du kan inte bara täcka eller fylla sprickorna med fogmassa – de kommer tillbaka. Fäst istället sprickorna med fogmassa och nättejp. Nättejp ger dig mindre uppbyggnad än papperstejp och är mycket stark. Skydda fönstret eller dörrklädseln med maskeringstejp innan fixningen påbörjas.

För att fylla sprickan, använd en verktygskniv för att skära ett V-format spår längs hela dess längd. Fyll spåret med fogmassa, låt det torka och slipa det sedan med väggen. Placera nättejp över sprickan. Applicera fogmassa över tejpen och fjädra ut den 2 till 4 tum på varje sida av tejpen. Låt föreningen torka, applicera sedan ett andra och tredje lager, fjädra ut det 8 till 10 tum från tejpen med ett tejpblad.

Den gamla metoden för att reparera stora hål var att klippa ut en fyrkant i gipsväggen, fästa träunderlag och sedan skruva på en ny lapp med gips. Aluminiumlappar är en snabbare och enklare lösning på hur man reparerar stora gipshål. Klipp plåstret så att det täcker hålet med minst 1 tum på varje sida och placera det sedan över hålet. Ena sidan är klibbig för att fästa vid väggen. Täck plåstret med fogförening. Låt det torka över natten och belägg sedan om det.

Grundmåla väggmärken

Täck väggmärken som du inte kan rengöra med en speciell fläckblockerande grundfärg.

Förvänta dig inte att vanlig grundfärg eller färg täcker penna  eller kritmärken; de kommer att blöda genom till och med flera färger. Detsamma gäller vattenfläckar. Försök först att tvätta av pennan eller krita med en rengöringsmedel doppad i varmt vatten.

Om det inte fungerar täcker du märkena med fläckblockerande grundfärg. Applicera grundfärgen med en rulle så att strukturen matchar resten av väggen. Köp en billig engångsrulle och släng den sedan när du är klar.

Husmålning: En Komplett Guide – Få Gratis Offert

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!