Förbered ditt hem för Våren – Bästa Tips

Det är nästan dags att “springa framåt!” Detta är den gemensamma termen för övergången från standardtid till sommartid, som observeras under vår- och sommarmånaderna. Det är en påminnelse om att vrida fram klockan en timme till 02:00 en viss söndagsmorgon.

Traditionen med sommartid används av 40 % av världen. De flesta länder där det erkänts är industriländer som är beroende av tillverkning och industrier där scheman dikteras av tiden på klockan. I samhällen som är baserade på jordbruk, som i stora delar av Asien och Afrika, är klocktiden mindre viktig än solens position på himlen och tidpunkten för säsongsbetonat väder.

Så varför allt tjafs? Anledningen till sommartid är att sammanfoga det bästa av både klocktid och jordbrukstid. Våren framför oss ger mer av dagsljuset på kvällen, där det kan avnjutas av stadsbor, samtidigt som det tillåter ett solbaserat schema för bönder. Ändå är det en stor anpassning för alla. Följande är några sätt du kan förbereda dig för en sömlös övergång till sommartid.

Vårstädning

Efter en lång vinter med huset isolerat mot kyla väljer många att återvända värmen för att göra större städuppgifter. Denna övergång är faktiskt bra att göra på både våren och hösten, eftersom att ändra tiden kan vara en bra påminnelse om att göra några av ditt hems långsiktiga underhållsprojekt , till exempel…

  • Vända din madrass
  • Kontrollerar dina larm och isolering
  • Installera nya batterier i dina termostater och rökdetektorer.

Detta är också en utmärkt tid att kontrollera och rengöra ditt VVS-system, eftersom luftkonditioneringen förmodligen har tillbringat vintern med att samla damm och andra mikroskopiska luftpartiklar. Även den enkla handlingen att byta filtret i din luftkonditioneringsenhet kan kyla ner huset snabbare och minska energikostnaderna, men att rensa ventilerna från damm kan också håll borta hosta och de där otäcka sommarförkylningarna.

Sov gott

Många vuxna har svårt att anpassa sig till tidsförändringen, och det är ännu värre för barn, särskilt ju yngre de är. Att förlora bara en timmes sömn kan göra att en vuxen får samma reaktionstid som någon som är påverkad av alkohol, medan störningar i ett barns sömnschema kan orsaka problem i hemmet och i skolan.

Men om du tillbringar veckan före våren som ligger framför dig för att förbereda ditt hem för timmens förlust, kan du undvika att du och din familj förlorar någon sömn. Att spendera tid i naturligt solljus, gå och lägga sig eller vakna lite tidigare varje dag och göra avkopplande saker innan sänggåendet för att säkerställa en god natts sömn kan allt underlätta övergången när klockorna hoppar fram.

Undersök din energianvändning

Det här är också ett bra tillfälle att göra en energibesiktning av ditt hem. En energirevision kontrollerar ditt hem för platser där energi kan slösas bort. Detta är mer än att låta lamporna vara tända för länge. Till exempel kan svag isolering göra att energiräkningen stiger eftersom den läckra AC-strömmen håller på att ta sig ur.

Ineffektiv energianvändning slösar värdefulla resurser och pengar! Vädret är på väg att bli varmare, och detta kommer också att förändra din energianvändning under varaktigheten av våren och sommaren, så sommartid är inte bara en lämplig tidpunkt för att göra en energibesiktning, utan också en viktig sådan.

Låt ljuset komma in

Solljus är underbart eftersom det inte bara ger näring till växter, det ger dig också näring. Studier har visat att att spendera tid i solljus hjälper kroppen och sinnet på många hälsosamma sätt. Naturligt ljus är också mer energieffektivt eftersom det använder mindre energi i form av färre glödlampor och till och med ger värme som kan upprätthålla ditt hem under svala nätter. Faktum är att glödlampor också avger värme, vilket påverkar temperaturen i ditt hem.

Att använda naturligt ljus effektivt, som att förlita sig på fönster och ljusreflektion för att både lysa upp och värma ditt hem, kan inte bara spara energi, utan också hälsosamt för dig!

Elektronikkontroll

Dina apparater och elektronik spelar också en stor roll i förberedelserna inför våren. Det viktigaste är att ställa in klockorna, vilket du vill göra kvällen innan. Klockor på enheter som surfplattor, telefoner och datorer ställer sig själva, men väggklockor, klockor och till och med klockan i din bil måste vara ställs in för hand.

Det här är också ett bra tillfälle att ta hänsyn till hur din elektronik är inställd:

  • Om din tv eller ditt kylskåp är för nära en termostat kan den kopplas av oftare än den behöver.
  • Takfläktar bör vridas i rätt riktning för att sprida kall luft runt ett rum så att du kan använda mindre luftkonditionering.
  • Datorer och stereo kan till och med tillföra lite värme till huset om de är igång hela tiden.
  • Att förbereda ditt hem för sommartid inkluderar att ta en titt på alla dessa saker och bestämma hur tidsförändringen kommer att ändra användningen.

Sommartid behöver inte vara stressande eller obekvämt om du förbereder några saker i förväg. Genom att följa ovanstående råd kan du till och med göra det till en enkel övergång till en underbar varm årstid för dig och din familj. När ditt hem är redo för sommartid, gör det dig redo för det också!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!