Fördelar med 3D Visioner i Byggbranschen [Tips & Guide]

3D-modellering, även kallat 3D visioner är processen att skapa en representation av ett 3-dimensionellt objekt eller form.

Detta görs med hjälp av ett program som kan skapa digitala 3D modeller. 3D visioner är någonting som används allt mer utbrett i en mängd olika industrier på grund av fördelarna de erbjuder både företag och privatpersoner. 3D-modeller används för att visualisera, simulera och rendera, och med 3D visioner är möjligheterna bokstavligen oändliga.

Filmer, spel, arkitektur, produktutveckling, och inte minst byggbranschen är bara några av en mängd olika industrier som kan ta del av fördelarna som 3D visioner erbjuder.

3D visioner

Alla ledande företag har använt 3D-visualisering under lång tid, men det är inte förens under de senaste åren som efterfrågan av 3D visioner har ökat explosionsartat. Detta dels på grund av att tekniken har förbättrats, men inte minst för att allt fler inser de många fördelarna som det kan erbjuda.

Sälja fastigheter

Byggbranschen kan ta del av en mängd ola fördelar med 3D visioner.

Först och främst möjliggör det designandet av realistiska och tydliga designer vilket innebär att man visar sitt projekt i interaktiv 3D där potentiella kunder kan få en god förståelse för hur fastigheten kommer att se ut. Detta är speciellt viktigt när det kommer till förhandsförsäljning av fastigheter innan de byggs.

När det kommer till nybyggnation av fastigheter behöver man ofta sälja fastigheter innan bygget är klart. Men hur är det möjligt när bygget inte ens har börjat?

Det är alltid svårt att sälja sådant som kunder inte kan se med deras egna ögon. Speciellt när det kommer till en så stor investering som en fastighet. Men med hjälp av 3D visioner får kunder möjlighet att se huset i detalj vilket gör att de på ett lättare sätt kan föreställa sig hur det faktiskt kommer bli att bo där.

Vidare möjliggör 3D visioner att kunder kan följa med under byggprojektet genom nya uppdaterade 3D visioner allt eftersom bygger fortgår. Detta ger en hög nivå av seriositet från byggföretaget vilket i slutändan gör det lättare för byggföretaget att sälja sina fastigheter och locka kunder.

Du kanske har ett projekt för ett bostadsområde eller ett enstaka hus, men saknar fortfarande det viktigaste – attraktivt innehåll för kunderna. Du kanske har några skisser eller ritningar, men med bara dessa är det svårt för kunden att föreställa sig hur det kommer se ut. I det här fallet kan proffs såsom Onote.se skapa en visuell lösning av objektet enligt ritningarna.

Fördelarna:

 • Du sparar tid utan att vänta på att byggarbetet ska vara klart för att börja sälja.
 • Potentiella bostadsköpare kan sätta sig in i framtidsplaner, fastighetens läge och detaljer. Samtidigt kan kunderna vara online, vilket också hjälper dig att spara kostnader på säljavdelningen.
 • I visualiseringen kan du reflektera över objektet i det mest gynnsamma perspektivet och lyfta fram fördelarna. Detta leder till ytterligare kundlojalitet.
 • Augmented reality-teknik hjälper till att återskapa ett helt område, utöver bara huset du bygger vilket ger en ännu mer detaljerad förståelse hos dina kunder och kan, i vissa fall, göra din fastighet än mer attraktiv.

Visualiseringen gör även arkitekternas arbete mycket enklare:

Vi vänjer oss snabbt vid bekväma saker. Det är svårt att föreställa sig, men på 1900-talet var arkitekter tvungna att rita en tredimensionell bild av föremålet utifrån sina kreativa färdigheter. Idag gör 3D-visualisering det möjligt för arkitekter och designers att:

 • Se i projekteringsfasen hur objektet kommer att integreras i den befintliga byggnaden.
 • Välj de optimala efterbehandlingsmaterialen och dekorativa element.
 • Välj belysningsalternativ för byggnaden
 • Få en bättre förståelse för hur olika materialval eller designval kommer att påverka fastighetens helhet
 • Skapa en lämplig landskapsmiljö

Resultatet av visualiseringen kan skrivas ut i valfritt format men framförallt presenteras på din hemsida online. Detta är någonting som har en enorm påverkan kunders intryck av ditt företag och ditt intryck av seriositet.

Med hjälp av detta kan din kund fatta ett beslut snabbare och se den färdiga fastigheten från alla vinklar.

Försäljningsbranschen använder alltmer tjänsterna från en visualiserare:

Den tredimensionella motivvisualiseringen har inga begränsningar och 3D visualisering är inte enbart begränsad till fastighetsindustrin. Som ett exempel är det mycket lättare att byta färg på en färdig 3D-modell än att hyra en fotostudio, fotograf och ett team av för att fotografera samma modell av en viss sak i en mängd olika utformningar.

Vilka andra fördelar med visualisering erbjuder:

 • Möjligheten att se varorna i olika versioner innan produktionsstart
 • Modellera en produkt i olika färger med bibehållen samma vinkel
 • Funktionen att rotera föremålet gör det möjligt för kunden att undersöka produkten eller fastigheten från alla håll och fatta ett beslut snabbare
 • Inom medicin används 3D-modeller för träning inför operation och för proteser.
 • Tredimensionell grafik är baserad på exakta data: tekniska ritningar, platsdata på en Google-karta eller tekniska specifikationer.

Möjligheten att kombinera den färdiga visualiseringen med foton säkerställer att bilden blir så realistisk som möjligt. Den monetära aspekten är dock den största fördelen med att använda 3D-visualisering i dina projekt. Du behöver inte längre verbalt beskriva resultatet av ditt arbete. Så du kan spara tid och sticka ut från konkurrenterna.

3D-modellering i byggbranschen

Tekniska framsteg gör varje uppgift enklare och bättre. Vi kan nu göra mer med mindre på nästan alla områden i våra liv. Detta sparar både tid och resurser.

Allt fler industrier digitaliseras, och även om byggbranschen historiskt är väldigt trögrörlig och traditionell ananas ny teknik såsom 3D visualisering i en allt snabbare takt.

Varje sektor åker på tekniktåget för bättre resultat och byggbranschen följer efter. Oavsett om det är BIM eller 3D-modellering, gör tekniken det möjligt för byggbranschen att uppnå mer på kortare tid med minskade kostnader. 3D-modellering förändrar presentationsvärlden för arkitektonisk design. 3D-modellering gör det möjligt för arkitekter och designers att vara mer kreativa och experimentella.

Med teknologier som verklighetsmodellering som vävs in i byggnadens livscykel, innebär byggprocessen inte längre att skapa en mängd olika ritningar av byggnadsdesigner. Byggandet har i stort sett blivit digitalt. Arkitektoniska presentationer har flyttats från utkast till tabeller till stationära datorer och surfplattor.

Antagandet av 3D-modellering i konstruktion har medfört många fördelar. 3D eller verklighetsmodellering påskyndar inte bara designprocessen utan gör det också möjligt för arkitekter och designers att leka med olika idéer och identifiera potentiella designproblem innan de blir verkliga problem. 3D-modellering i byggbranschen, genom att sätta ihop alla delar, ger en verklig bild av det färdiga projektet vilket var helt otänkbart för bara några decennier sedan.

3D-modellering ger ett projekt liv utan att markarbetet ens har börjat.

3D-modellering i byggbranschen tillåter också animering. Naturligtvis kan kunden visualisera betydligt mer än vad en platt ritning någonsin skulle kunna göra.

Kunder kan bokstavligen få en virtuell genomgång av den föreslagna byggnaden. Precis som en 3D-film gör en 3D-modell det möjligt för kunden att få en känsla av hur saker och ting kommer att byggas och se ut. De kan gå genom ingången till sitt framtida hem, nå lobbyn och till och med visualisera gäster som äter middag vid matsalen. De kan se allt detta redan innan grunden ens är lagd.

Med 3D-modellering blir det också lätt att förstå en struktur i sammanhanget av det omgivande rummet. Att förvandla en byggnad till ett drömhem genom att virtuellt omge den med frodig landskap är kraften som 3D-modellering ger en arkitekt eller designer. 3D-arkitektonisk modellering ger en grad av realism som 2D-bilder inte gör.

Realistisk belysning kan användas för att demonstrera den varma energin som kommer från ett kök eller en matplats. Det är också möjligt att fylla utrymmet med lämpliga möbler och inredningsval för att helt förstå vad fastigheten kommer att erbjuda.

Det råder ingen tvekan om att användning av 3D-modellering i byggbranschen resulterar i bättre design och materialutnyttjande. 3D-modeller kan roteras för olika perspektiv och samla ytterligare vyer.

Ytterligare fördelarna med 3D-visualisering i byggbranschen inkluderar:

 • kontrollera de fel som kan uppstå i ritningsprocessen
 • få bättre insikt om ytmönster
 • ha virtuella visningar genom genomgångar
 • få renderingar med skräddarsydda interiörer
 • uppnå mer till lägre kostnad
 • förbättrat samarbete mellan team som är involverade i byggprocessen.

Att tänka på vid 3D visualisering för byggbranschen

 • Var uppmärksam på struktur och små detaljer. Kunden måste kunna föreställa sig hur den färdiga produkten kommer att se ut i den verkliga världen.
 • Fokusera på realistisk belysning. Utan det kommer utrymmet att se livlöst och platt ut.
 • Glöm inte att inkludera landskaps- och bakgrundsdetaljer. Strukturer som svävar mitt i tomma utrymmen ser inte realistiska ut.
 • Inkludera träd, buskar och vackert landskap för att accentuera den digitala skapelsen.

Eftersom 3D visualisering inte är någonting som görs i en handvändning vänder sig fastighetsbolag och andra industrier som vill ta del av fördelarna som 3D visualisering erbjuder till en expert inom området såsom Onote.se. På så sätt slipper du tänka på de ovannämnda och kan få högkvalitativa 3D renderingar av ditt projekt som både förbättrar det intryck du ger till dina kunder, hjälper kunder att bättre förstå ditt projekt, och i slutändan, gör det lättare att sälja in projekt innan bygget är klart eller ens har börjat.

Onote.se – Specialiserade på 3D vision

Onote.se är en av Sveriges ledande 3D-visions företag som gör designer för alla industrier och för alla behov. 3D bilder, 3D-presentationsvideos, och reklammaterial av ditt projekt. Möjligheterna är som sagt oändliga.

Onote säger följande:

“Du står där hos en kund, visionerar hur renoveringen eller byggprojektet kan se ut. Du försöker med din begränsade tid förklara planen, visionen och resultatet för den otålige kunden som försöker förstå vad det kommer kosta och att du som byggentreprenör förstår vad kunden egentligen vill ha. Hade du istället visat byggprojektet eller hur renoveringen skulle kunna se ut genom en animation ökar dina chanser att kunden får som den vill och att du kan leverera rätt och felfritt till kunden. Att du som byggentreprenör kan erbjuda dessa tjänster ökar trovärdigheten och relationen med kunden. Animeringen skapar ett lyckat projekt.”

Kontakta Onote

För mer information om 3D visioner och hjälp med ditt nästa projekt, kontakta Onote.

Carl Brännhammar
info@onote.se
070-375 49 12

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!