Kostnader för Småhus: är det Överkomligt?

Trenden med små hus blir alltmer populär eftersom fler individer söker sig till mer hållbara livssituationer. Små bostäder kan anslutas till elnätet eller förnybar energi, och anpassningen inom varje enskild bostad gör byggandet till en relativt enkel process. Men vad är den verkliga kostnaden för ett litet hem?

Byggnadsmaterial och arbetskraft utgör majoriteten av kostnaden för att bygga ett litet hem. Oavsett om du väljer att köpa en färdigbyggd bostad eller bygga en själv, finns det en viss variation i pris för dessa två saker. Den genomsnittliga kostnaden för ett litet hem tenderar att vara minst 100 000, även om detta pris kan variera avsevärt.

Om du till exempel väljer att bygga ett pyttelitet hem från grunden och tillhandahålla all arbetskraft, kan du bygga ett hem för en bråkdel av kostnaden. Om du väljer ett arkitektoniskt designat litet hem med en massa anpassade funktioner, kan du titta på en prisklass närmare 1.500 000.

En kritik av små hem är att även om de kan vara mer överkomliga att bo i, de är dyrare att bygga. En kostnadsuppdelning för litet hus kan dock visa om detta alternativ är billigare än att bygga ett traditionellt hem. Det finns vissa rader, som zonindelningslagar, som kan vara svåra att spara pengar på, men andra överväganden, såsom vitvaror, ger mer flexibilitet.

1. Vitvaror

När du bygger ett litet hem är det uppenbart att du kommer att spara pengar på mindre kvadratmeter jämfört med att bygga en traditionella hem. Men kostnaden för specialutrustning som kan användas i små utrymmen kan ibland bli dyr.

Om du till exempel behöver ett kylskåp i lägenhetsstorlek men behöver beställa det från ett speciellt företag i Europa, kommer det definitivt att kosta mer än ett vanligt kylskåp som du kan hämta i det lokala hemmet varor butik. Men beroende på vilka vitvaror du väljer att införliva kan du fortfarande spara pengar på det här området.

Många väljer till exempel att använda mindre vitvaror när de bygger ett litet hem. En del av estetiken med att leva minimalt är att använda mindre, vilket innebär färre produkter. Om du väljer att leva utan torkmaskin, mikrovågsugn eller diskmaskin kan du absolut spara pengar när du bygger ett litet hem.

2. Återvunnet material

Om du inte bestämmer dig för att köpa ett färdigbyggt litet hem har du massor av frihet när det gäller till material. Även om det är möjligt att bygga ett lyxigt litet hem av alla nya material, är det också lika möjligt att bygga ett vackert hem med hjälp av återvunna och återvunna material. Faktum är att vissa människor till och med väljer att renovera gamla strukturer till små hem, med den ursprungliga ramen som bas.

Om du kan köpa lokalt tillverkade varor eller hårdvara är det inte bara mer miljövänligt, utan det kan också vara billigare. Det kan kräva lite mer flexibilitet eller kreativitet i din hemplanering, men det blir lättare för din totala budget.

3. Fönster och dörrar

Fönster och dörrar är en viktig del av alla hus, små eller inte. De ska hålla ditt hem vid den perfekta temperaturen hela året, utan att behöva oroa dig för läckor eller sprickor i tätningen.

Du kan gå billigt på fönstren och dörrarna, men de kanske inte gör sitt jobb med tiden. Skaffa kvalitetsartiklar till ditt lilla hem, särskilt om du planerar att resa ofta. Du vill att de ska hålla länge och spara pengar på energiräkningen.

Säkerställ noggrannhet med mätningar eftersom bostaden kan skeva beroende på vädret. Självgjorda fönster och dörrar blir billigare, men kostnaderna kan öka med åren om de inte är energieffektiva.

Fönster köpta i butik kostar i genomsnitt 200-7000kr per fönster, beroende på om de är anpassade och hur många du vill lägga till. Dessutom kan dörrar kosta cirka 12 000 kr för ett medelstort hem.

4. Isolering

Snåla inte med isolering. Om du spenderar mer i förväg, kommer du att spara över tid med energikostnader, liknande dörrar och fönster. Vissa isoleringsalternativ inkluderar:

Glasfiber: Glasfiber är en blandning av sand och återvunnet glas, smält av höga temperaturer. Det skapar en tunn fiber, nästan som sockervadd. En bra sak med glasfiber är att det är billigt, och du kan få det i de flesta järnaffärer. Det är dock brandfarligt, kan mögla om det utsätts för vatten och är inte ett bra alternativ om du är miljömedveten.

Stenull: Denna isolering smälts också samman av hög värme, men den är gjord av basaltsten. Den är mycket flamskyddad och billig, men den är inte lika framträdande använd som den en gång var.

Polystyren: Det finns ett par typer av polystyren — extruderad och expanderad. Båda är på den dyra änden av isolering. Expanderad är bättre för miljön än extruderad, och de är båda lätta.

Sprayskum: Alla sprayskum utsätter dig för en hälsorisk på grund av gifterna. De brukar dock inte utarmas, och lägger till lite styvhet till din struktur.

Du måste göra research för att välja en isolering som är bäst för dig. Om du väljer högkvalitativ isolering för ditt lilla hem, sparar du energi och behöver inte byta ut den så ofta.

5. Markkostnader

Mark är en annan faktor som är mer komplicerad än den verkar.

Många ägare av små hus väljer att hyra mark, så utvärdera dina lokala alternativ och se vad du kan hitta. Husbilsparker kan också hyra småhus, även om de ofta har restriktioner mot småhus på hjul. Så småningom kan du bosätta dig på den perfekta tomten att köpa.

Men precis som med ett traditionellt hus behöver du fortfarande en betydande summa. Som alltid är läget allt.

Är att köpa eller bygga ett bättre alternativ?

Allt i beaktande kan man se att både att köpa och bygga har fördelar och nackdelar. Mellan faktorer som verktyg, material, apparater, mark och mer är små hem investeringar som kostar tusentals. Kommer du att spara mer genom att köpa eller bygga? Det beror på.

Genomsnittliga kostnader för köp

Det finns många bekvämligheter som kommer med att köpa ett litet hem. För det första behöver du inte göra något byggnadsarbete, så du kan spara tid och pengar. Det är också en smart lek när du måste flytta in i ditt nya utrymme relativt snabbt, eftersom du inte behöver vänta på bygget.

Vilka små hus finns att köpa? Tillverkare säljer professionellt byggda småhus som varierar i pris. För ett grundläggande förbyggt litet hem med sovrum, kök och badrum bör du räkna med att spendera minst 600 000 kr som grundpris. Denna kostnad inkluderar inte areal.

Tänk på att budgetalternativ inte nödvändigtvis finns. Det krävs omfattande arbete för att bygga ett litet hus. Därför hittar du inte många billiga val på marknaden. Även om 300 000 kr kan köpa ett litet hem, måste du förmodligen avstå från bekvämligheter som ett badrum med den prissänkningen.

Tänk också på lyxiga småhus. Om du vill ha en helt uppgraderad fastighet som har rostfria vitvaror och nya bänkskivor i granit, kan du hitta dem i vissa alternativ – men du måste betala cirka 1.600000 kr. Det är dock fortfarande mindre än många fullstora hem.

Genomsnittliga kostnader för byggnad

Kan du spara pengar när du bygger ett litet hem? Det finns definitivt utrymme att skära ner på kostnaderna, men du måste också lägga ner den nödvändiga tiden och energin. Dessutom måste du antingen anställa arbetskraft för att slutföra projektet eller lära dig själv de nödvändiga byggfärdigheterna. Men att bygga ett litet hem kan fortfarande vara det bästa alternativet för din budget.

När du bygger kan du räkna med mellan 150 000 och 300 000 kr för totala materialkostnader. Denna siffra inkluderar inte de konstruktionsverktyg och arkitektoniska planer du behöver för att se projektet igenom. Dessa utgifter kommer att gå till allt du behöver för att bygga strukturen, såväl som inredningsbekvämligheter.

Det finns också alternativ för små husskal. Om du vill köpa en färdigbyggd struktur så att du kan hoppa över det steget i byggprocessen, kan du köpa en färdig exteriör som redan är monterad på en trailer och hjul. Sedan kommer du att kunna anpassa inredningen efter dina önskemål. Det här valet kostar vanligtvis minst 100 000kr, men du kan spendera upp till 300 000 USD.

Vilket är det bästa beslutet? Det beror på hur mycket arbete du vill lägga ner i ditt lilla hem. Om du inte har något emot byggprocessen kan du spara runt 300 000 kr när du bygger ett litet hus med det som behövs. Du måste dock vara försiktig ab ta reda på vilka bekvämligheter du väljer för att hålla kostnaderna låga.

Här är en sista titt på kostnaderna att tänka på när du köper eller bygger ett litet hem.

Därför kan du se att du inte kan undvika vissa kostnader, inklusive verktyg och mark. Om du väljer att bygga ett litet hem måste du betala för både material och arbete. Om du väljer ett förbyggt litet hus kan du undvika dessa specifika avgifter, men du måste betala mer totalt.

Har du råd med Alla kostnader för ett litet hus?

Om du funderar på att bygga ett litet hem på en budget är det definitivt möjligt. Det kan krävas lite mer planering för att komma igång, men utdelningen är värt det. Även om det finns vissa finansiella investeringar du inte kan hoppa över, som försäkringar eller kostnaden för en tomt, finns det säkert sätt att göra ett litet hem genomförbart.

När det kommer till att gå sönder sänka kostnaderna, överväga verktyg, apparater och byggmaterial. Dessa tre faktorer kommer att ha störst inverkan på din hembudget. Att välja förnybar energi, använda återvunnet material och leva med färre apparater är bara några sätt du kan göra ett litet hem till verkligt överkomligt.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!