Så Förhindrar du Dörrsmällar Steg-För-Steg

En del dörrar smäller och låter väldigt mycket. Ibland till och med när ingen använder dem. Detta kan givetvis vara irriterande, men den goda nyheten är att det lätt går att förhindra.

Den uppenbara orsaken till en dörr som smälter är en oavsiktligt hård stängning av dörren som innefattar mer kraft än vad som är nödvändigt för att stänga den. Men när en mjuk beröring leder till ett högt ljud eller om dörren smäller när ingen är nära den, finns det antagligen en av två problem.

När ett fönster i rummet eller någon annanstans i huset är öppet kan tryckförändringar vara anledningen. När luft rör sig från ett område med högre tryck (inuti ditt hem) till ett område med lägre tryck (utanför ditt hem) kan förändringen orsaka tillräcklig luftrörelse för att smälla igen dörren.

Men en dörr som öppnas eller stängs kan tyda på att den inte helt vertikal. Sådan ojämnhet kan skapa en gunga på grund av dörrens vikt (speciellt om det är en tung, solid kärndörr) eller en luftström i huset.

Om en familjemedlem som slänger igen dörren för hårt, påminn dem av vara lite mer försiktiga. Om detta inte är fallet, överväg strategierna nedan för att förhindra dörrsmällar.

Skjut in i en dörrstopp

Om du gillar att hålla fönstren öppna, men hatar smällar från på innerdörrarna kan du bara kila in ett dörrstopp under den smällande dörren. Det är en enkel och logisk lösning som lätt löser problemet.

Kontrollera gångjärnen

Slitna eller felaktigt installerade dörrgångjärn kan leda till en lätt obalans, vilket i sin tur kan leda till att en dörr smälter på egen hand. Öppna din dörr i en 90 graders vinkel och ställ sedan in ett vattenpass för att se om dörren är ur lod. Att dra åt gångjärnsskruvarna kan lösa problemet, men om själva gångjärnen är slitna måste du byta ut dem.

Börja med det övre gångjärnet, skruva loss det från dörren och sedan från dörrkarmen. Skruva fast det nya gångjärnet på dörrkarmen med ditt vattenpass för att kontrollera gångjärnsinriktningen tills den är helt lodrätt. Skruva nu fast den andra sidan av gångjärnet till dörren och dra åt igen tills gångjärnet är lodrätt. Upprepa processen på mitten och sedan de nedre gångjärnen, varje gång du kontrollerar dörrens kant för justering. När allt är lodrätt bör dörrsmällarna upphöra.

Prova självhäftande kuddar

Om smällningen fortsätter efter justering av gångjärnen, eller om problemet orsakas av lufttryck eller korsdrag, prova självhäftande kuddar som normalt används på möblers fötter att motverka att de repar golvet. Klistra bara bara fast några små kuddar längs kanten på dörrkarmen: Placera en längst upp och längst ner på ramen, tillsammans med ytterligare två längst upp och längst ner. Kuddarna ger precis tillräckligt med mjuk dämpning för att sakta ner dörren när den stängs, vilket förhindrar en smäll.

Använd isoleringsremsor

Dessa tassar kanske inte är tillräckligt för en tyngre dörr, så prova isoleringsremsor för att ge en mjuk, säker tätning och dämpande ljud. Tvätta bort damm eller smuts från dörrkarmens inre kant, klipp av en längd av isoleringsremsan för att passa hela dörrkarmens längd och tryck sedan fast den.

Sätt in en nedsaktare

Dessa har blivit allt vanligare för köksluckor och kökslådor för att sakta ned stängningen och göra det lättare att stänga utan att orsaka högt oljud.

Med det sagt, överväg att installera en nedsaktare för att undvika att dörrarna smäller igen. Dessa luftdrivna enheter fäster mellan dörrkarmen och dörrkanten och använder en luftfylld kolv för att långsamt stänga dörren. De flesta är justerbara så att du kan sakta ner dörrens svängning tillräckligt för att förhindra en smäll.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!