Även om det är ditt första betongprojekt kan du säkerställa en långvarig, professionell finish genom att undvika vanliga fallgropar och vid behov använda rätt reparationsprodukter.
Följ dessa professionella tips för en snygg finish
Betong är ett av de mest hållbara byggmaterialen, vilket gör det till en favorit för entreprenörer och DIY-tillverkare för att bygga uteplatser, trottoarer, uppfarter och mer. När den är korrekt installerad kan betong bibehålla sitt snygga utseende och hållfasthet i flera år, men att undvika några vanliga misstag – både under och efter betonggjutningen – minskar risken för sprickor inom en snar framtid. Inte minst är sprickor i betong fult, men sprickor är också mottagliga för vattenintrång som kan frysa och tina – expandera och dra ihop sig – upprepade gånger, vilket gör sprickan värre. Sprickan kan också tillåta att vatten destabiliserar marken under betong, vilket förvärrar problemet.
De beskrivna problemen är lätta att undvika.
Stelna ordentligt
Medan betong tar 28 dagar att helt härda, är de steg du tar under de första dagarna efter att du hällt betongen de viktigaste för att säkerställa en stark, sprickfri yta. Cement (den bindande ingrediensen i betong) härdar gradvis och måste behålla fukt för att nå sin fulla hållfasthet. Det är mindre troligt att betong spricker om fukten avdunstar långsamt, så ditt projekt blir mycket starkare om du sprutar det med vatten några gånger varje dag under den första veckan efter att du har hällt betongen. Ju varmare och torrare vädret är, desto oftare bör du spraya den nya betongen.
Håll ögonen på prognosen för potentiella kallfronter under tiden. Om det förväntas bli under 10 grader, täck den nya betongen med en betongisolerande filt eller polyetenplåt som är minst fyra millimeter tjock, för att förhindra att den nya betongen blir för kall, vilket kan försvaga dess interna struktur och bidra till framtida sprickor. Om du måste täcka betongen för att skydda den mot kyla, ska du inte ta bort skyddet den bara för att spraya den. Vänta tills temperaturen är över 10 grader igen innan du tar bort skyddet och sprutar.
När betongen är en vecka gammal är det inte längre nödvändigt att spruta och täcka den; vid den tiden har den stelnat tillräckligt för att inte påverkas av extrema temperaturer.
Lägg till fogar
Även om du härdar din betong långsamt enligt beskrivningen ovan, kan en stor platta, som en uteplats eller trottoar, fortfarande spricka till följd av betongkrympning som uppstår när temperaturen förändras och vatten förbrukas i hydreringsprocessen. På grund av markens naturliga rörelse under, kommer betongplattor så småningom att spricka. Därför är styrfogar avgörande. Dessa avsiktliga svaga punkter skärs ner i plattan till ungefär en fjärdedel av dess djup för att förutse och rikta eventuella framtida sprickor. Oddsen är att eventuella sprickor kommer att inträffa i dessa svagaste delar.
Kontrollfogar kan göras på ett av dessa sätt.
- Du kan forma dem i stillböjbar våtbetong med hjälp av ett spårverktyg för betong.
- Du kan sätta in remsor som är gjorda i flexibla träfibrer, under gjutningsprocessen.
För bästa resultat bestämmer du det maximala avståndet mellan fogar genom att multiplicera den planerade betongtjockleken med 2,5. Om du till exempel skapar en uteplats som är 4 tum djup, skulle du multiplicera 4 med 2,5 för att få ett avstånd mellan lederna. Placera dem gärna närmare varandra för ökat sprickskydd och överväg att bryta stora betongplattor med fogar som också är vinkelräta.
Under de följande månaderna och året ska du hålla ett öga på kontrollfogarna för att se om några sprickor har uppstått. Om de har det, täta dem med ett bra betongtätningsmedel.
Blanda rätt mängd vatten
Ett av de vanligaste misstagen som är nya för betong är att tillsätta för mycket vatten i den torra betongblandningen för att underlätta blandningen, vilket leder till svag betong och hög risk för sprickbildning. Även bara lite för mycket vatten kan minska betongens hållfasthet med upp till 40 procent. Vid korrekt blandning bör våt betong vara mättad (inga torra bitar) men inte vattnig. Betong som glider runt i blandaren eller skottkärran är för vått och betong som är smulig och faller sönder är för torr.
En standardpåse med betong kräver cirka tre liter vatten för att uppnå rätt konsistens. Om blandningen är lite smulig kan du spara lite vatten tills alla torra bitar är införlivade. Om blandningen är för våt, tillsätt lite mer torr betong.
Komprimera basen
Innan du blandar ihop betong för att bygga en platta, till exempel en trottoar eller uteplats, behöver du en komprimerad bas för att säkert stödja den nya plattan. Om basen under plattan inte komprimeras, kan den sätta sig senare och skapa ett tomrum under plattan, vilket så småningom kan leda till sprickbildning. Den bästa typen av fyllning är grus som är speciellt utformad för detta syfte eftersom det är lätt att komprimera genom att trycka ner tre till fyra tum tills du har en platt, fast bas.
Hur du gräver marken påverkar också sannolikheten för att sprickor utvecklas över tiden. En bra tumregel är att inte gräva ut mer jord än nödvändigt för att tillgodose det önskade djupet på betongen och några centimeter grus. Till exempel, om du vill ha en fyra tum tjock platta, gräv ner sju tum och fyll sedan i med tre tum sand innan du häller. Gräv inte ner för långt och fyll sedan på med några centimeter jord; jorden du sätter tillbaka kommer så småningom att sätta sig och få plattan att spricka.
Förstärkningar
Medan betong är stark på egen hand kan du göra den ännu starkare med lite stålarmering. För uteplatser och gångvägar kan det innebära att du lägger till armeringsjärn i ett rutmönster med stängerna placerade ungefär två meter från varandra och sitter halvvägs genom plattan. För mindre projekt, som betongvaser och andra dekorativa föremål, kan du lägga till trådnät under hällen för att förbättra styrkan och minska sprickbildning.
Att lägga till förstärkning behöver inte vara svårt. Var kreativ om du inte har armeringsjärn eller trådnät. Se bara till att armeringsmaterialet ligger i betongens centrum så att det inte syns när projektet är klart.
Sprucken betong kan lösas
Även om en spricka dyker upp går allt inte förlorat. Du kan snabbt, enkelt och säkert reparera sprickor i betongytor. Det finns en rad lösningar för alla typer av sprickor som inkluderar självnivellerande tätningsmedel för användning på sprickor i horisontella betongytor och tätningsmedel för sprickor i vertikala betongytor.