Förläng Sommaren Hemma – Bygg Växthus mot Vägg

Har du någon gång drömt om ett eget växthus hemma men kanske tyckt att växthus är dyra och krångliga att skaffa? Vi har ett tips till dig, bygg ett växthus själv. Genom att bygga ett växthus som placeras mot husväggen slipper du lättare undan, i denna artikel kommer vi att titta närmare på växthus och olika nätbutiker för DIY växthus mot vägg. Häng med för att lära dig mer! 

Bygga eget växthus mot vägg

Det finns ett stort utbud av DIY växthus mot vägg. När du hittat det alternativ som passar dig är det bara att klicka hem växthuset. Om du väljer att bygga ditt växthus mot en vägg behöver du inget bygglov. Det är bara att sätta igång! Kom ihåg att titta närmare på väderstrecken så att växthuset nås av solljuset. Det bästa brukar vara att placera växthusets gavelsidor mot norr och söder. Det finns många fördelar med att köpa ett växthus som placeras mot en vägg. Dessa är: 

  • Sparar pengar 
  • Sparar utrymme
  • Finns i olika storlekar 
  • Växthuset blir stadigt 
  • Enkelt och smidigt att bygga upp 

Köpa växthus

Om du vill skaffa ett växthus har du tre alternativ, du kan köpa ett färdigt växthus som levereras klart för användning, köpa ett DIY paket och bygga ihop växthuset själv eller bygga upp växthuset helt och hållet själv. Vi ska se närmare på de olika alternativen här. 

Om du väljer att köpa ett färdigt växthus har du många olika leverantörer och växthus att välja mellan. Detta är ett enkelt och smidigt sätt att skaffa växthus men det är också mycket dyrt. Ett mellan alternativ kan vara att köpa ett DIY – bygg själv växthus. Då kan du spara pengar och köpa ett växthus som passar just dig och ditt hem. Ett sådant är ett växthus som man kan bygga mot en vägg. Det tredje alternativet är att du bygger upp växthuset från noll, detta är ett mycket arbetskrävande projekt men passar dig som kan och vill göra själv. Läs recensioner om företagen hos ReviewsBird innan du beslutar dig för att köpa ett växthus!  

Hur fungerar ett växthus? 

Växthus var tidigare mycket tydare och avsedda endast för välbärgade människor som kejsare, adelsfolk och man kunde under medeltiden också hitta växthus i universitet och munkkloster. De allra första växthuset har historiker kunnat spana ända tillbaka till Rom och kejsaren Tiberius. 

Det sägs att Kejsaren Tiberius hade blivit beordrad av sin läkare att äta en gurka per dag, vilket gjorde att Tiberius trädgårdsmästare behövde se till att det fanns färska gurkor i slottet varje dag, året runt. Han odlade gurkorna i krukor som varje dag fördes ut i solen och på kvällen togs de in i särskilda gurkrum. Dessa gurkrum är de första växthus. 

Växthusen vi känner till idag utvecklades i Italien under 1500-talet och spred sig sedan till övriga Europa. Växthusen blev av större betydelse i samband med att upptäcktsresenärerna tog med sig exotiska växter. Dessa växter behövde fuktigare och varmare klimat än övriga växter. 

Tidigare var växthusen mycket krångliga konstruktioner som krävde mycket jobb med i takt med att tekniken utvecklats har också växthusen blivit enklare och smidigare att använda. Det som kännetecknar ett växthus är ett litet hus av genomskinliga väggar, glas eller plast, som släpper in solljuset med hindrar värmen från att ta sig ut. Då bildas ett varmt och fuktigt klimat som är bra för många växter. Genom att ha ett växthus hemma kan man odla växter och grönsaker längre än vad man kan ute, så med ett växthus kan man garanterat förlänga sommaren. 

Vad kan man odla i ett växthus? 

De vanligaste som svenskar odlar i sina växthus är tomat och gurka men även paprika, chili och melon är vanliga. Många odlar också olika snittblommor. Även sallad och rädisor trivs i växthus. Många odlar också olika bönor och majs i sina växthus medan en del inte odlar någonting alls utan använder sina växthus för annat. 

Vad annat kan man använda ett växthus till? 

Om du inte har speciellt gröna fingrar eller är intresserad av att odla kan du ändå skaffa dig ett växthus eftersom man kan använda växthuset året runt till andra ändamål. Många placerar bord och stolar inne i sitt växthus och bjuder gärna på både kaffe och mat inne i växthuset. Det finns till och med restauranger som är placerade i växthus. Om du är ute efter att förlänga sommaren är ett växthus ett perfekt alternativ, där har du det varmt och skönt långt in på hösten och tidigt på våren. 

Lycka till med ditt nya växthus! Vi önskar dig många trevliga stunder där!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!