Forsmarks Hamn får Grönt Ljus för Utbyggnad: Miljögodkännande Öppnar Vägen för Hållbara Transporter

SKB, det svenska kärnbränsleföretaget, har erhållit miljötillstånd för att utöka och driva Forsmarks hamn, enligt ett utlåtande från Mark- och miljödomstolen. Beslutet, som bland annat fastställer gränser för buller och transporter, har direkt effekt, oavsett eventuella överklaganden.

“Detta ger oss de nödvändiga betingelserna och förutsättningarna för att utveckla och driva Forsmarks hamn, vilket i sin tur möjliggör hållbara transportlösningar för våra planerade slutförvarsprojekt,” förklarade Anna Porelius, kommunikationschef på SKB.

SKB förvärvade Forsmarks hamn i april, ett strategiskt steg för att kunna hantera och frakta radioaktivt avfall samt förbrukat kärnbränsle från kärnkraftverk. Hamnen, som nu kräver renovering och tillägg av en extra kajplats, är avgörande för företagets framgång.

Med två omfattande byggprojekt planerade för Forsmark de närmaste åren, ser SKB en stark nödvändighet att säkerställa hållbara transportvägar. “Om vi kan transportera byggmaterial och bergmassor sjövägen minskar vi antalet vägtransporter i kommunen,” tillade Porelius.

Denna renovering och utbyggnad kräver en investering på cirka 200 miljoner kronor. Arbetet, som är planerat att inledas under hösten 2024 och fortgå i drygt ett år, ska förbereda hamnen för både utbyggnaden av SFR och byggandet av slutförvar för använt kärnbränsle. Båda är storskaliga byggprojekt som främst kommer att hantera överskott av bergmassor och införsel av byggmaterial via hamnen.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!