Första Spadtag för Spårvägen till Frihamnen och Lindholmen – Starten på Göteborgs Största Spårvägsprojekt

Göteborg, Sverige – Den 5:e Juli 2023 markerade det första spadtaget den officiella starten på bygget av den nya spårvägen mellan Frihamnen och Lindholmen. Ceremonin ägde rum vid Frihamnsporten och var en symbolisk gest för det kommande arbetet, när representanter från projektets huvudfinansiärer – Staten, Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad – höll i spadarna​.

Den nya spårvägen, som är det mest betydande spårvägsprojektet i Göteborg på flera decennier, kommer att ha tre hållplatser: Frihamnen, Pumpgatan och Lindholmen. Byggnadsarbetet inleds nu i sommar och förväntas vara klart vid årsskiftet 2025/26, då spårvagnarna börjar trafikera sträckan​.

Projektet, som har en budget på cirka 700 miljoner kronor (i 2020 års penningvärde), är en del av en större satsning för att förbättra kollektivtrafiken i Göteborg. Den nya spårvägen kommer att vara en del av en ny innerstadsring för kollektivtrafiken, vilket kommer att avlasta trafiken i stadens centrala delar och bidra till att knyta samman den växande staden över Göta älv. Detta är ett led i Göteborgs ansträngningar för att främja hållbart resande​.

Bland de framstående personer som deltog i ceremonin vid Frihamnen fanns Robert Hammarstrand, ordförande i exploateringsnämnden för Göteborgs Stad, Louise Jeppsson, ordförande i infrastruktur- och kollektivtrafiknämnden för Västra Götalandsregionen, samt Catharina Håkansson Boman, ordförande i styrelserna som följer upp storstadsavtalen i Stockholmsförhandlingen och Sverigeförhandlingen​.

På bilden: Catharina Håkansson Bohman, Sverigeförhandlingen; Louise Jeppson, Västra Götalandsregionen; Robert Hammarstrand, exploateringsförvaltningen, Göteborgs Stad

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!