Forum8 Rally Japan – Vilka är insatserna på väg mot säsongens sista evenemang?

Rally-VM kör sin sista deltävling i Japan den 10 november till den 13 november. Det är den sjunde gången Rally-VM körs i Japan och är årets avslutande tävlingen i mästerskapet. I denna artikel tittar vi närmare på ställningen inför Rally Japan och ger en historisk bakgrund till Rally-VM.

VM-titeln i Rally

Årets avslutande deltävling i Rally-VM anordnas på Japans näststörsta ö Hokkaido. Värd för racet är staden Nagoya och årets tävling blir den sjunde gången en Rally-VM hålls i Japan, den senaste gången var 2010, då tog Sebastian Ogier hem segern. Årets Rally-VM är dock redan avgjort med två deltävlingar kvar, Spanien och Japan. Vinnaren är det finländska stjärnskottet Kalle Rovanperä som tack vare segern i VM-rallyt i Nya Zeeland kunde säkra världsmästartiteln. Startfältet är fyllt av förare i världsklass och trots att VM-titeln är avgjord ska de två resterande deltävlingarna avgöras finns spekulation kring vem som tar hem de sista två deltävlingarna. 

Rallysporten är precis som övrig sport där betting online har ökat i popularitet och väletablerade bettingbolag har den estländska föraren Ott Tänek som favorit att vinna deltävlingen i Catalunya i Spanien med ett odds på 4.00 och 1.60 på att Tänek hamnar på pallen. Estländska Tänek hotade länge Rovanperä om VM-titeln men tack vare vinsten på Nya Zeeland drygade den finske föraren ut försprånget till ointagliga 64 poäng. Rovanperäs vinst innebar att han bröt den finländska guldtorka som pågått ända sedan Marcus Grönholm senaste vann VM år 2002. 

Formaten för Rally-VM

Världsmästerskapet i Rally har funnits sedan 1973 och organiseras av det internationella motorsportförbundet FIA. Mästerskapet består av oftast av 13 deltävlingar men de senaste åren har deltävlingarna enbart varit 7 och alla deltävlingar har varierande underlag från grus, asfalt till is. Varje deltävling delas upp i 15 till 25 sträckor som tar cirka 3-4 dagar att genomföra. Tävlingarna genomförs på stängda vägar och den bil som kör sträckan på kortast tid får poäng därefter. Förstaplatsen får 25 poäng, andraplatsen får 18 och tredjeplatsen får 15 poäng. Dessa poäng adderas sedan upp och sammanförs vid slutet av mästerskapet för att kora en vinnare. 

Kända rallyförare

Mästerskapet i Rally har anordnats sedan slutet av 1970-talet och det finns ett flertal förare som lyckats vinna VM mer än en gång. Världens bästa rallyförare genom tiderna anses vara den franske Sebastian Loeb som vunnit mästerskapet hela 9 gånger. Tätt bakom Loeb kommer landsmannen Sebastian Ogier med 8 vinster, den senaste vinsten kom förra året. Ogier tävlar för Toyota Gazoo Racing och har Julien Ingrassia som kartläsare. Fransmannen har fortfarande chans att gå om Loeb i antal VM-titlar.

Sverige har en lång tradition inom rally och två svenskar har faktiskt vunnit VM. År 1979 vann Björn Waldegård VM körandes en Ford Escort RS 1800 och fem år senare vann Stig Blomqvist mästerskapet i en Audi Quattro. Förutom duktiga förare har även Sverige en deltävling varje år som anordnas med namnet Svenska Rallyt. Tävlingen har anordnats sedan 1950 och blev en del av VM år 1973. Den första vinnaren som inte var från ett nordiskt land var fransmannen Sebastian Loeb som vann deltävlingen 2004. Underlaget för tävlingen är is och snö vilket är skälet till att rallyt har flyttat allt längre norrut för att säkerställa att underlaget förblir snö och is. 

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan man konstatera att VM-titeln redan är avgjord då den finske föraren Kalle Rovanperä säkrade guldet efter en imponerande vinst på Nya Zeeland. Det återstår nu två tävlingar i Spanien och Japan. Avslutningen i Japan är den första tävlingen i landet sedan 2010 och totalt den sjunde gången Rally-VM anordnas i landet. Det har funnits många skickliga förare genom åren och Sebastian Ogier den bästa aktiva föraren sett till antal titlar. Ogier jagar sin landsman Sebastian Loebs rekord på 9 VM-titlar och trots att Ogier missade årets titel har han fortfarande goda möjligheter att båda komma i kapp och förbi sin landsman.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!