Förvandla ditt kök till en säker zon – 5 enkla tips

Att förbereda din favoritmåltid och äta den med extrem aptit verkar tilltalande, men du kan inte njuta av detta utan att eliminera alla risker i köket. Att arbeta i köket kräver vaksamhet när det gäller säkerhetsåtgärder, annars kan allvarliga missöden inträffa som resulterar i skador. Var särskilt uppmärksam på den här listan över säkerhetsåtgärder för kök som du måste följa om du vill säkerställa att du och dina nära och kära är helt säkra när du arbetar i köket.

Håll barn och husdjur borta

Kom ihåg att hålla barn och husdjur borta från köket om du vill arbeta utan oro. De är en källa till distraktion som kan avleda ditt fokus bort från den aktuella aktiviteten, vilket resulterar i kulinariska missöden.

Barn bör endast tillåtas i köket om de hjälper till eller lär sig att laga mat, annars kan de inte bara distrahera dig utan kan också skada sig själva. Om du inte kan hålla dina barn utom synhåll, när det gäller säkerhetsregler i köket för ett barn så bör du stoppa in dem i barnstolen medan du går omkring och gör dina hushållsuppgifter.

Säkerhetstips för kökskniv

Knivar är den vanligaste köksvaran, därför är det bara naturligt att du vet hur du använder dem på ett säkert sätt.

Du kan få stora nedskärningar av lite slarv. Du bör lära dig hur du effektivt använder en mängd olika knivar. Skiva, skala och skära alla kräver användning av grundläggande procedurer för att säkerställa din säkerhet och effektivt slutförande av uppgiften.

Knivar ska vara tillräckligt vassa för att utan ansträngning skära igenom kött, frukt och grönsaker. Knivar som är trubbiga är svåra att hantera, men de är fortfarande vassa nog att skära i fingrarna. Använd skyddshandskar, fingerskydd, salladsskålar och andra innovativa köksartiklar för att säkerställa att bladen används säkert och snabbt.

Håll brandsläckningsprodukter i närheten

Köket har högre risk för brandspridning än något annat rum i huset.

Matlagningsbränder är en av de fem främsta orsakerna till husbränder, och står för över hälften av alla registrerade bostadsbränder. Som ett resultat bör kök ha den mest tillgängliga brandskyddsutrustningen.

Vatten- eller sandkorgar, brandsläckare och brandfiltar ska alla vara lättillgängliga från köket. Dessa föremål, särskilt brandsläckare, är svåra att hantera, så det är bäst att lära sig hur man använder dem och vara förberedd i händelse av en nödsituation.

Du bör också vara bekant med olika typer av bränder och hur du hanterar dem. Elbränder bör till exempel inte släckas med vatten, använd istället en brandsläckare.

Var försiktig med varma föremål

När du arbetar med varma kastruller och kastruller måste du vara extrem försiktig. Att lyfta dem med bara händerna är en tankelös och farlig praxis.

Ett grundläggande säkerhetstips i köket är att undvika att bränna dig på varma skålar och kastruller. Till exempel, att ta ut en nybakad paj ur ugnen eller fläckade nudlar från kokande vatten, bör allt göras med varma kuddar eller vantar på händerna.

Du bör aldrig lämna en het eller kokande gryta på spisen utan tillsyn. Se till att redskapet inte är helt fyllt med vatten när du kokar något så att heta bubblor eller stänk inte bränner dig eller någon annan som står nära brännaren.

Städa undan spill

Spill av vatten, mjölk eller olja på köksgolvet brukar inbjuda någon att falla. Det är något du inte vill ska hända dig, dina barn eller någon av dina gäster. Som ett resultat, torka upp spill så snart de inträffar och städa upp röran allt eftersom.

Det är inte bara ett enkelt säkerhetstips i köket, utan det sparar dig också mycket tid på att städa upp när du har lagat klart. För en snabb avtorkning av bänkar eller bord, använd kökshanddukar och moppar för golvet.

Slutsats

Säkerhet i köket kräver din största uppmärksamhet. Lätt slarv och distraktion av dina husdjur eller barn kan orsaka stora olyckor, så det är viktigt att sätta gränser för dem.

Dessutom måste du ha rätt verktyg för att undvika olyckliga incidenter när du arbetar i köket. Rätt vassa knivar, varma handskar, handdukar, brandsläckare all sådan utrustning är nödvändig för en säker köksmiljö.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!