Funderar du på ett delat luftkonditioneringssystem för ditt hem? Här är vad du bör tänka på

Rätt AC-system kan göra underverk för dig och ditt barn, och det gör inte bara alla bekväma även under de varmaste somrarna – utan det gör också din familj friskare och mindre benägna att drabbas av andningssjukdomar eller åkommor. Faktum är att luftkonditioneringsapparater har blivit en nödvändighet för det genomsnittliga hushållet, och oavsett om du är i norr eller söder kan du skörda frukterna av en sådan investering. Men även om det kan finnas olika system, är ett av de vanligaste installerade systemen split-typen. Så, tänker du på ett luftkonditioneringssystem av delad typ för ditt hem också? Här är vad du bör tänka på.

Grundinformationen

  Ett luftkonditioneringssystem av delad typ kommer att bestå av två komponenter eller delar, och dessa är sammankopplade med kopparrör som innehåller kylmedel och olika elektriska anslutningar. Ett typiskt system kommer att ha två rör (cirka 28 millimeter i diameter), inklusive systemets isolering.

  De tillgängliga systemen

   • Single split

   Om du går för det enklaste delade systemet kommer det att ha en enda utomhuskomponent/enhet plus en inomhuskomponent/enhet. Det kallas ett enkelrums AC-system. Kostnaden för denna typ av system är cirka 300 £, och om du ska ha det installerat kostar det vanligtvis cirka 1200 £ för hela systemet. Kostnaden kan också variera beroende på ditt varumärkesval och plats, vilket Brightons luftkonditioneringsexperter från Sub-Cool FM bekräftar.

   Den andra typen av delat system består av mer än en enhet inomhus plus en enda komponent/enhet utomhus. Inomhuskomponenterna/enheterna kommer vanligtvis inte med individuella kontroller. Detta gör den idealisk för större rumsoperationer eller öppna utrymmen där du behöver mer än en enda enhet för att kyla hela området utan att kontrollera varje enhet individuellt.

   • Multiple split

   Om du vill ha individuell styrning kan du överväga det multipla split-systemet, där du kan ansluta en enhet/komponent utomhus till upp till 10 enheter/komponenter inomhus. Självklart kommer antalet enheter du kan ansluta inomhus att variera beroende på vilket märke du väljer. Men med detta kan du styra varje komponent eller enhet – vilket innebär att du kan stänga av en och slå på en annan efter behov. Ett sådant här system är användbart om du vill kyla en specifik del av ditt hem under dagtid (som ditt sovrum eller hemmakontor) men bara behöver kyla andra platser (som ditt vardagsrum och enskilda sovrum) på natten. Du bör dock komma ihåg att den här typen av system kanske inte kan värma ett rum och kyla ett annat rum samtidigt – det kan helt enkelt värma eller kyla områdena samtidigt.

   • VRF

   Om du har ett stort hem eller till och med en kommersiell byggnad eller struktur kan du välja VRF eller variabelt kylmedelsflödessystem, där du kan ansluta över tio enheter inomhus. Med detta system kan du även välja att installera en hydrobox för att ditt system ska fungera som en luft-vattenvärmepump där du kan värma vatten för tvätt och dusch samt centralvärme med hjälp av radiatorer eller golvvärmesystem. Dessutom erbjuder vissa märken ett värmeåtervinningssystem anslutet till VRF-enheten, vilket gör att du kan kyla ett rum och värma vatten med hjälp av den återvunna värmen.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!