Golvvärme – För och Nackdelar [Komplett Guide]

Golvvärme är ett populärt val för många hem som erbjuder en rad olika fördelar. Golvvärme är ett renare, smartare sätt att värma ditt hem. Med hjälp av strålningsteknik värmer golvvärme försiktigt människor och föremål i rummet direkt från grunden – vilket underlättar en mycket mer energieffektiv metod.

Om du överväger golvvärme som en del av ett kommande projekt för renovering av hemmet förstår vi att du kan ha frågor och funderingar om huruvida detta är rätt värmelösning för dig.

Precis som allting har golvvärme både för-och nackdelar. I denna artikel ska vi gå igenom dessa så att du kan ta ett välgrundat beslut.

Fördelar med golvvärme


1. Energieffektiv uppvärmning

Det finns två typer av golvvärme, elektriska och vattenbaserade system. Båda ger uppvärmning i ett rum från golvet för jämn och effektiv värme. Varmvattenssystem leder varmvatten genom rör för att skapa värme precis som ett elemet, medan elektrisk golvvärme värmer ledningar under golvet för att generera värme.

Traditionella element behöver värmas upp till hög temperatur (mellan 65-75 grader) för att effektivt värma upp ett rum, medan golvvärme bara behöver köras vid en temperatur på 29 grader eller mindre, beroende på golvets yta. för att värma rummet. Detta förbrukar därmed mindre energi och håller nere dina elräkningar.

Dessutom värmer elementen upp luften närmast dem först vilket är varför rum som värms upp av element är utsatta för “kalla fläckar”, vilket innebär att luften känns kall i mitten av rummet och mycket varm bredvid elmenten. Detta resulterar vanligtvis i att du måste öppna ett fönster ovanför elementet för att få in lite frisk luft, och när du gör det släpper du ut all den energi som du har betalat för för att värma upp huset. Strålningsvärme ger värme från golvet upp i hela rummet utan att det blir kalla fläckar i området.

Sammanfattningsvis, till skillnad från traditionella element som kan göra att rummet känns kallt ibland och för varmt vid andra tillfällen, överhettas inte golvvärmen – istället uppnår den önskade temperaturen som du har ställt in med en väggtermostat.

Strålningsvärme ger en genomsnittlig besparing på 15% på dina elräkningar tack vare det effektiva sättet att värma ett hem.

2. Ansträngning att köra

En viktig fördel med golvvärme är att när systemen väl är installerade kräver de nästan inget underhåll alls.

Elsystem behöver inte regelbundet service, medan golvvärmesystem för vatten kan kräva en och annan granskning för att se till att allt fungerar korrekt. Ta reda på mer om hur du underhåller ditt golvvärmesystem innan du väljer vilken av dem du vill ha för din golvvärme.

Alla uppvärmning bör styras av en systemdefinierad termostat som förbättrar energieffektivitet och kan också ge programmerbara värme eller automatisk värmefunktionalitet. Det betyder att du inte ens behöver tänka på ditt hems uppvärmning. Systemen värmer alltid ditt hem vid rätt temperatur och vid rätt tidpunkt för dig.

3. Mer utrymme och designfrihet

Med golvvärmesystem kan du njuta av hela rummet utan element på väggarna. Även de mest moderna elementen tar plats på en vägg, så tänk dig den designfrihet du har med golvvärme – du kan dekorera väggarna som du vill utan att behöva ta hänsyn till elementen.

4. Fungerar med alla golvbeläggningar

Golvvärme ger dig friheten att utforma ditt hem som du vill och få ut det mesta av alla väggar och golvytor. Och du är fortfarande fri att välja vilken golvtyp du vill ha eftersom golvvärme fungerar bra med laminat, trä, kakel, sten, matta och mer.

5. Säkerhet och komfort

När du har golvvärme behöver du inte längre oroa dig för skarpa och vassa kanter eller heta ytor på element när barn och yngre är i huset. Värmesystemet är säkert undangömt och blir inte för varmt vid beröring.

Strålningsvärme är också mycket bättre för luftkvaliteten i ett rum eftersom den håller luften frisk och syrerik. Å andra sidan ökar höga temperaturer orsakade av element obehag och minskar syrehalten. Den termiska cirkulationen från luft som stiger upp till taket och sedan tillbaka får allt damm i cirklar vilket inte kommer att hända med ett golvvärmesystem.

6. Enkel installation

Golvvärmesystem är enklare att installera än du kanske tror. El- och vattensystem kan installeras i ett rum på så lite som 1-2 dagar beroende på projektets omfattning, både för nybyggnadsprojekt och eftermontering som en del av en renovering av hemmet. Givetvis beroende på vem du anlitar för installationen.

Många av de elektriska systemen erbjuder snabba installationstider. Vissa systeme har ett självhäftande underlag så att du snabbt kan klistra in värmaren på undergolvet och direkt kakla över det. Andra golvvärmesystem tar längre tid att installera men erbjuder ännu lägre långsiktiga driftskostnader.

Alla golvvärmeinstallationer ska utföras av en kvalificerad installatör som har arbetat med golvvärme tidigare.

Nackdelar med golvvärme


1. Installationskostnad

Golvvärmesystem erbjuder snabba installationstider, med många system som kan monteras i ett medelstort badrum på bara 1-2 dagar. Priset på installationen varierar beroende på ditt valda system, storleken på rummet och avgiften för din installatör. du kan förvänta dig att betala mellan 2000kr och 3000kr per dag i arbetskostnader. Du måste också ringa en kvalificerad elektriker för att ansluta systemet till din strömförsörjning, det kan ta några timmar och kostnaderna varierar också här.

Vattenbaserade system tar längre tid att installera på grund av deras mer komplexa installationskrav. Det betyder att installation av ett vattengolvvärmesystem kommer att kosta mer pengar, men de lägre driftskostnaderna som tillhandahålls av våta system kan kompensera för detta initiala pris. Ta reda på mer om kostnaderna för installation av en golvvärme-lösning och se vilket system som passar dig bäst.

2. Installationstid

Vissa elektriska golvvärmesystem kräver applicering av en självnivellerande sammansättning, så du bör ta med den tid det tar innan det torkar helt innan golvbeläggningen kan sättas på plats – det här är vanligtvis en dag eller två. En system kan dock läggas på direkt, vilket gör installationen mycket snabb – ibland mindre än en dag i ett mindre rum.

Hydroniska golvvärmesystem tar längre tid att passa, vilket ofta kräver flera dagar att installera helt, även om detta vanligtvis inte spelar någon stor roll eftersom dessa system tenderar att installeras som en del av ett större ny- eller renoveringsprojekt. Du bör också vara medveten om att om du väljer ett system som kräver avstrykning, bör den tid det tar att torka utstrykningen också tas med i projektets tidslinje.

3. Golvhöjdproblem

Om du planerar att eftermontera golvvärme är ett vanligt problem den inverkan systemet kan ha på golvhöjder. I renoveringsprojekt är det förståeligt att du inte vill öka golvuppbyggnaden när takhöjderna är fasta.

De flesta elektriska system kommer att ha en försumbar effekt på golvnivåerna. Vissa golvvärmessystem har ett systemdjup på bara 3 mm och kan installeras direkt i ett lager av kakellim så att det inte påverkar golvhöjden alls. Andra system är lite tjockare vilket kan höja golvnivåerna lite.

Golvvärmesystem för vatten kräver en djupare installationsteknik med golvbeläggning, så det rekommenderas vanligtvis för nybyggnadsprojekt. Golvisolering rekommenderas också alltid vid installation av en ny golvvärmare och detta kan höja golvhöjden också.

Är golvvärme värt det?

Golvvärme är ett enkelt och energieffektivt sätt att värma ditt hem och hålla fötterna varma på ett bekvämt sätt. Det är väldigt mysigt och skönt att gå på ett golv med golvvärme installerat. Även om kostnaden för installation av golvvärme är högre än installationskostnaden för traditionella element finns det olika alternativ som passar din budget och det är värt att komma ihåg att golvvärme ger betydande kostnadsbesparingar på dina energiräkningar på längre sikt.

När du renoverar ditt badrum är golvvärme särskilt värt att tänka på. Du sparar mycket på arbetskostnaden om golvet ändå tas bort och ändras. Bekvämligheten och kostnadsbesparingarna för att köra systemet på dina värmeräkningar kommer att fungera till din fördel på längre sikt.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!