9 Gör det Själv Projekt för Äldre Hem

Ditt hus kan vara lite äldre än några av de andra i ditt grannskap, men det betyder inte att du är mindre stolt över det. Att uppgradera och förbättra ditt hem kan vara ett utmärkt sätt att göra det mer beboeligt och höja dess värde – vilket borde vara av särskild vikt för dem som funderar på att sälja sina hus inom en snar framtid.

Följande nio gör-det-själv-projekt är alla enkla, relativt lågbudget sätt att förbättra hur ditt hem fungerar och/eller öka dess marknadsvärde. Använd dessa för att bo bekvämare eller hjälpa till att sälja ditt hem för en större vinst när det är dags.

Måla ytterdörren

Ytterdörren är något varje besökare kommer att se när de kommer in i ditt hem, så den kan nästan alltid dra nytta av ett nytt lager färg. Att använda varma och livfulla färger som mörkare röd kommer att skapa en mer välkomnande miljö för endast cirka 400kr –  kostnaden för en liter högkvalitativ färg.

Måla om gamla kakelplattor

Backsplash (bakskiva) tenderar att slitas ut snabbare än andra ytor på grund av att de ofta utsätts för fukt. Fixa din genom att använda sandpapper för att slipa ytan lite, och lägg sedan på två lager grundfärg och ytterligare två halvblank färg – se bara till att den är oljebaserad! Hela projektet kommer sannolikt att kosta under 1000kr och bara ta ett par timmar.

Uppdatera trappor med dekorativa fästen

Anslut dekorativa fästen till utsidan av din stinger på ditt trapphus, precis under stegen. Om du gör det får din gamla trappa ett nytt utseende och hjälper den att passa in bättre med resten av dina uppgraderingar.

Installera en dimmer

Belysningen i äldre hem kan vara en betydande källa till slöseri med energi, men att uppgradera alla glödlampor i ditt hem till LED kan vara dyrt. Att installera en dimmer ger dig utmärkt kontroll över stämningen du ställer in i ett givet rum, samtidigt som du kan spara ström genom att dämpa belysningen också.

Uppgradera till tvåglasfönster

Dubbelglasfönster minskar mängden värme som går förlorad genom att använda en vakuum- eller gasfylld kammare för att effektivt isolera utrymmet mellan glasen. Att byta ut dina nuvarande fönster med tvåglas är ofta dyrt, men det finns även eftermonteringslösningar för befintliga fönster och dessa tenderar att vara mycket mer kostnadseffektiva.

  • Bygg extra dörrbeklädnad

Många äldre hem har foajéer där gästerna är tänkta att ta av sig skorna innan de ger sig djupare in i byggnaden. Att använda applicerade lister är ett utmärkt sätt att skapa ett mer rejäl hölje för entrédörren som leder från foajén in i resten av bostaden.

  • Måla gammal vinyl för att se ut som stenplattor

Vinyl ser fult ut när det blir gammalt, men att ersätta det med stenplattor kan kosta en förmögenhet. Tack och lov är det ganska lätt att måla äldre vinyl för att se ut som stenplattor — välj bara två liknande färger för att representera “stenen”, och använd vanlig vit färg för att skapa intrycket av injektering. Använd några lager polyuretan för att försegla ditt arbete, och du har precis gett ditt kök eller badrumsgolv ett helt nytt utseende för cirka 60 USD.

  • Ta bort gammal färg från dörrbeslag

Den här är väldigt lätt. Köp en billig lerkruka från en secondhand- eller dollaraffär, fyll den sedan med vatten och tillsätt två teskedar tvättmedel (flytande, inte pulveriserad!). Placera de gamla, målade dörrhandtagen, gångjärnen och skydden från dörrarna i ditt äldre hem inuti blandningen och lägg den på medelvärme över natten. Nästa morgon kommer eventuell kvarvarande färg helt enkelt att glida av metallen, renovera den och få dina dörrar att se mycket modernare ut.

  • Installera en Korshandtagskran

Om badrummen i ditt äldre hem inte redan använder korshandtagskranar, kanske du vill överväga att installera en. Långt ifrån att se föråldrad ut, kommer den att ge en varm vintageestetik som kompletterar resten av ditt hem och får dess ålder att verka som ett medvetet stilistiskt val. Den här typen av kranar kan också vara ett utmärkt sätt att bevara utrymme på diskbänkens ovansida och tillföra värde till disken.

Att äga ett äldre hem betyder inte att du fortfarande inte kan stoltsera med din stil och charm. Använd idéerna ovan för att hjälpa dig själv att komma igång — vem vet vart din inspiration kan ta dig efter att du har slutfört uppgifterna på den här listan!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!