Hur du gör ditt hem mer energieffektivt

Kalla vintrar och varma somrar kan innebära problematiska energiräkningar för vissa husägare som bor i klimat med mer extrema temperaturer. Ändå inkluderar energiräkningarna även utgifter för vattenanvändning och, för vissa husägare, naturgas också.

Det finns så många sätt att hemmet kan ge energi till energiräkningarna. Även om uppvärmning och kyla är det dyraste energiavloppet i hemmet, finns det många problem som spelar en roll i kostnaden för energiräkningar. Vill du sänka dessa räkningar? Här är 10 sätt att göra hemmet mer energieffektivt!

Använd mörkläggningsgardiner för att hålla värmen ute

Bor du i en del av ett land som upplever extrem värme? Hemmet kanske har luftkonditioneringen igång större delen av året! Vissa delar av landet är brännheta, och den värmen sträcker sig längre än bara sommarmånaderna.

En enkel hemuppdatering som kan hjälpa VVS-arbetet lite lättare är att installera mörkläggningsgardiner. Dessa speciella gardiner håller ute solljuset, vilket inte bara hindrar rummet från att eskalera i temperatur utan kan också förhindra att möbler och foton skadas av UV-strålar.

Mörkläggningsgardiner finns i alla prisklasser. De som är listiga kan göra dem också!

Justera termostaten

Uppvärmning och kylning av bostaden står för merparten av energianvändningen. Hemmet behöver inte vara polarsvalt under varma somrar, och det behöver inte heller kännas som en bastu under vinterns kyla.

Välj mindre extrema temperaturer på VVS-termostaten, så kan räkningen börja falla lite lägre. Under sommaren, välj att hålla hemmet runt 78 grader Fahrenheit. Under kalla vintrar, tryck ner termostaten till 68 grader.

För att hålla sig svalare under sommaren kan husägare också använda en takfläkt för att cirkulera sval luft; låt bladen rotera moturs för optimal cirkulation (på sommaren). Under vintern bör dock bladen snurra medurs.

Isolera dessa fönster!

Små luftläckor runt fönster kan släppa in elementet och även göra att värme eller sval luft från hemmet kommer ut. Använd isoleringsfilm över fönster för att lägga till ytterligare ett lager av skydd och förhindra att läckorna påverkar räkningarna.

Installera lågflödesduschmunstycken

Varmvatten använder energi från varmvattenberedaren och vatten är också sin egen avfallsfaktor. Välj att använda mindre vatten när du duschar. Installera lågflödesduschmunstycken för att säkerställa att vatten inte slösas bort i större mängder och/eller ta kortare duschar.

Vill du verkligen maximera energin under den dagliga städritualen? Välj en svalare dusch också!

Installera lågflödes- eller beröringsfria kranar

Det är inte ovanligt att man låter vattnet rinna när man tvålar in händerna eller borstar tänderna. Tyvärr är detta en riktigt slösaktig användning av vatten. Husägare kan installera lågflödeskranar för att minimera slöseri och, naturligtvis, stänga av kranen när den inte används! Beröringsfria kranar är också ett bra sätt att minimera vattenspill; de slås på och av automatiskt (tack vare en rörelsesensor!).

Välj energieffektiva apparater

Behöver du uppgradera en stor apparat som en diskmaskin, kylskåp eller tvättmaskin/torktumlare? Välj en energieffektiv modell med ENERGY STAR-märkningen. Kostnaden kan vara lite högre, men med tiden kan besparingarna öka. Är du osäker på alternativen? ENERGY STAR låter husägare söka efter produkter!

Kontrollera ljusarmaturer

Förhoppningsvis innehåller hemmets lampor och belysning inte längre några gamla glödlampor. Men om husägare inte har bytt till LED är det dags att uppgradera. Dessa glödlampor använder mindre energi och kostar mindre över tid.

Använd naturligt ljus

Även om öppning av gardinerna kan få hemmet att värmas upp under sommaren, kan naturligt ljus under månader av kallare eller mildare temperaturer vara ett billigt sätt att belysa hemmet. Stäng av de glödlamporna och använd solens kraft istället!

Starta en trädgård

Medan hemmet använder mycket energi, så gör det också att köra till livsmedelsbutiker. Husägare kan odla en grönsaksträdgård för att spara pengar på mat och gas också! Självförsörjning kan hjälpa till att minska individens koldioxidavtryck och göra dem mindre beroende av livsmedelsförsörjningskedjor.

Vissa husägare föder till och med upp kycklingar, men alla kommuner tillåter inte dessa fjäderglada vänner! Kontrollera alltid lokala lagar!

För de ultimata besparingarna…

Husägare som verkligen vill säga adjö till elen kan Go Solar! Dessa soldrivna paneler kan vara en mycket dyr uppgradering för hem. Men efter den initiala investeringen är elen gratis. Även om inte alla husägare har råd med detta hemförbättringsprojekt, kan de som kan se betydande besparingar under panelernas livslängd.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!