Guide om hur du använder Kommersiell Riskokare

Ris är en av de mest populära livsmedel i världen. Det är en basföda i många dieter, inklusive glutenfria dieter. En av huvudorsakerna till detta är att ris kokar snabbt och är billigt att tillaga.

Riskokare är också lätta att använda, särskilt om du är bekant med att laga andra rätter i en kastrull eller stekpanna. Så vad väntar du på? Här är några tips om hur du använder kommersiell riskokare på bästa sätt!

Vad du behöver veta om en riskokare

En kommersiell riskokare är en köksapparat som lagar ris åt dig. Riskokare finns i olika kapaciteter, så tänk på dina matlagningsbehov när du handlar efter en. Riskokare kan användas för att tillaga många typer av ris, inklusive vitt ris, brunt ris, jasminris och vildris.

Det finns två huvudtyper av kommersiella riskokare: den typ med en på/av-knapp och den typ där du trycker på en knapp för att börja laga mat. Den förstnämnda typen fungerar bäst om du planerar att använda den bara på kvällen eller över natten eftersom den inte automatiskt stängs av när tillagningscykeln är klar. Du måste komma ihåg att stänga av den manuellt när du är klar med din måltid.

Den senare typen är säkrare, eftersom den automatiskt stängs av efter att en viss tid har gått sedan tillagningsprocessen startade.

När du väljer en kommersiell riskokare, tänk på följande:

Vad är en kommersiell riskokare?

En riskokare är en köksapparat som kokar ris. Riset läggs i kokaren som har ett värmeelement på botten och vatten i grytan kokar för att koka riset.

Vissa har en kastrull som kan tas bort från basen för enkel transport eller förvaring, medan andra har en nonstick-yta på krukan för enklare rengöring. Kommersiella riskokare varierar också i storlek beroende på modell, med vissa kan rymma upp till 20 koppar okokt ris.

Hur man använder en kommersiell riskokare

En kommersiell riskokare är ett perfekt sätt att spara tid och pengar när du lagar ris. Här är några tips du måste veta för att få bästa resultat från din riskokare:

  1. Skölj ditt ris innan du kokar det. Detta kommer att hjälpa till att minska mängden stärkelse som hamnar på botten av din gryta eller stekpanna, vilket kan ge en klibbig konsistens i din färdiga maträtt.
  2. Tillsätt salt i vattnet. Salt hjälper till att krydda kornen och förbättrar smaken.
  3. Använd mindre vatten än du tror att du behöver. Det är lätt att gå överbord med hur mycket vatten du använder, speciellt om du följer ett recept från en gammal kokbok eller tidning!

Men om du använder för mycket vatten blir ditt ris blött och överkokt samt mjukt och underkokt i delar vilket ger det en grötig konsistens överlag. Förhållandet mellan ris och vatten bör vara 1:2 – 1:1½ koppar vatten per en kopp okokt ris – så börja med att tillsätta ungefär en kopp torrt okokt ris och tillsätt sedan mer efter behov tills det når detta förhållande!

Rör om hela tiden under tillagningen! Om inte kommer utsidan att bli krispig och bränd innan insidan har kokat igenom

Vilka typer av ris ska du använda i en kommersiell riskokare

Det finns några olika sorters ris. Ris kommer i långa, medelstora och kortkorniga varianter. Vilken typ av ris du använder avgör tillagningstiden och strukturen på ditt ris.

Kortkornigt ris tillagas snabbare än långkornigt ris och har en klibbig konsistens som är populär för sushi. Medelkornigt ris kokas snabbt och förblir mört, medan långkornigt ris tar lite längre tid att tillaga men ger ett torrare resultat.

När du lagar mat med en kommersiell riskokare är det bäst att använda korta eller medelkorniga vita eller bruna ris eftersom de kräver mindre vatten och ger dig fantastisk smak. Du kan också använda korta eller medelkorniga bruna ris till stekta risrätter, som är en rätt gjord av wokade grönsaker och äggröra med kokt brunt eller vitt ris.

Kokt ris konsistens

Ris som tillagas i en kommersiell riskokare kommer alltid att vara mjukare än ris som kokas på spisen. Om du gillar ditt ris hårt, prova att tillaga det på spishällen eller i en ugnssäker gryta med lock som har högre sidor.

Om du gillar att ditt ris är mjukare, fungerar det bäst för dig att laga det i en kommersiell riskokare. Locket på spisen kommer också att ånga riset ytterligare en tid för att mjuka upp det ännu mer.

Städning och skötsel

Ingen vill laga en utsökt måltid och sedan få den att smaka som gammalt ris. Så du behöver veta hur du rengör din kommersiella riskokare.

För att förhindra att din spis luktar eller smakar, se till att du rengör den ordentligt efter varje användning. Ris kan bli klibbigt och lämna en klibbig hinna på insidan av grytan. För att ta bort denna film, häll lite vatten i grytan och skrubba med en icke-slipande svamp.

Din riskokare bör komma med en kokpanna som är avtagbar för enkel rengöring. Se till att ta ut den ur enheten och placera den i en diskmaskin eller tvätta för hand med varmt tvålvatten. Lite ansträngning räcker långt när det gäller att underhålla din kommersiella riskokare!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!