En Komplett Guide till Plåttak för ditt Hem

Med stilar som nu imiterar utseendet på trä, sten och lera, finner plåttak förnyad popularitet i hem av alla slag.

Plåttakbranschen har tagit inpiration från tillverkare av vinylgolv. De har börjat med ett “vanligt”-material – i det här fallet stål eller aluminium – och fått det att se ut som trä, sten och lera. Införandet av metalltak i en oändlig mängd stilar har återupplivat plåttaksindustrin.

I decennier innebar plåttak paneler som såg ut att höra hemma på bodar eller lador, eller applikationer med stående fals, som ofta hade ett kommersiellt utseende. Idag finns metalltakprodukter tillgängliga för att passa alla arkitektoniska stilar.

Takmaterial av metall

Plåttak för bostäder är vanligtvis gjorda av stål, aluminium eller koppar. Rullar av stålplåtar ges en metallisk beläggning för att förhindra rost, följt av en bakad lackyta. Aluminiumskivor kräver inte metallbeläggningen men blir målade. Koppar, ofta kallad en naturlig metallprodukt, är varken belagd eller målad, eftersom den vittrar utan att korrodera. Det används ibland för speciella funktioner, som taket på ett framträdande burspråk.

Takprodukter av stål är belagda med antingen zink (galvaniserad) eller en blandning av aluminium och zink. Beläggningarna erbjuds i flera tjocklekar – ju tjockare beläggning desto längre service och desto högre kostnad.

Man rekommenderar en galvaniseringstjockleksnivå på minst G-90 för bostadsapplikationer och en AZ-50 eller AZ-55 beteckning för galvalume-beläggningar. I områden vid havet, välj en aluminiumbaserad panel. Färgfinishen varierar också i kvalitet. En sämre beläggning kan blekna. I områden med hög exponering för UV-ljus, välj en förstklassig certifierad färgbeläggning.

Texturer och finish

Metalltakprodukter kan stämplas i många former och installeras vanligtvis som sammankopplade paneler med dolda fästelement. Sett på avstånd erbjuder de ganska övertygande återgivningar av takpannor och kakel. Vissa “stenbelagda” produkter får en akrylbeläggning, i vilken stengranuler är inbäddade. Dessa ger ett mindre metalliskt utseende.

Plåttak med stående fals ser precis ut som de är – långa plåtar av målat stål med vertikala sömmar. Ur ett designperspektiv är de en renare produkt men inte lämpliga för alla hem. Tak med stående söm passar kanske bäst till de enkla linjerna i hytter och moderna hemdesigner.

Fördelar med plåttak

Den främsta fördelen med plåttak är lång livslängd. Tillverkare erbjuder rutinmässigt 50-års garantier och till och med livstidsgarantier utan proportioner. De hävdar att deras produkter kommer att hålla två till fyra gånger längre än tak med takpapp. Genom att undvika ett eller två omläggningsjobb under plåttakets livslängd kommer du mer än väl uppväga den högre initiala kostnaden. På kort sikt får ett nytt plåttak tillbaka lite mer av installationskostnaden vid återförsäljning av hem (6 % enligt vissa studier) än ett vanligt tak.

Det finns också andra fördelar. Plåttak är lätta, ibland tillåter dem att installeras direkt över gamla tak. Och när metalltak målas med speciellt formulerade “svala pigment”, reflekteras och avges solenergi (istället för att strålas som värme till vinden).

Dessutom är plåttak effektiva för att förhindra spridning av brand när heta glöd faller på dem (d.v.s. från skogsbränder). Faktum är att vissa försäkringsbolag ger dig rabatt om du har ett plåttak. Dessutom tillverkas plåttak med en stor andel återvunnen metall – ofta 95 procent – ​​och när dess livslängd är klar kan den återvinnas igen. Ingen oro över att det fyller upp allt tynande utrymme på soptippar.

Myter om plåttak

Plåttak har ett antal myter om sig, kanske för att det har genomgått så många förvandlingar genom åren. Här är de vanligaste myterna om plåttak:

  • Det kommer att öka sannolikheten för ett blixtnedslag. Metall leder elektricitet, men elektricitet dras inte till den.
  • Metalltak är bullriga i regnet. Inte så. De kan till och med vara tystare än andra taktyper.
  • Plåttak är känsliga för skador av hagel. Medan extremt stora hagel kan buckla ett plåttak, gör inte normala hagelstormar det. Med texturerade tak är mindre bucklor inte lätt synliga.
  • Du kan inte gå på ett plåttak. Du kan, men du måste veta hur du gör det utan att orsaka skada. Kontrollera med tillverkaren av produkten du väljer.
  • Ett plåttak gör ditt hus kallare på vintern. Egentligen har ett plåttak ingen effekt på temperaturen på den typiska ventilerade vinden på vintern. Det är isoleringen under (eller ovanpå) golvet på din vind som håller dig varm.
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!